Μία σημαντική εκδήλωση για την ανάδειξη της πρώτης μάχης του Αγώνα του 1821 (Λιγούδιστα, 27 Μαρτίου) έγινε το Σάββατο το απόγευμα 26 Μαρτίου 2022 στη Χώρα στην αίθουσα “Rex”, παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων - φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τη βραδιά οργάνωσαν η Δημοτική Κοινότητα και η Οργανωτική Επιτροπή Πολιτιστικών και Λοιπών Φορέων Χώρας, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Ομιλητές ήταν ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Χρήστου και ο ιατρός - ιστορικός Γιάννης Μπίρης, πρόσφατα βραβευθείς από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του "Κάστρα και οχυρά στη Μεσσηνία".
Την παρουσίαση της βραδιάς έκανε ο Δημήτρης Kαγιάς (μέλος της οργανωτικής επιτροπής), ο οποίος ανέλυσε το σκεπτικό της πρωτοβουλίας, που σκοπό είχε να κάνει γνωστότερη την πρώτη μάχη στη Λιγούδιστα, με γενικό αρχηγό τον Γρηγοριάδη, η οποία ανέκοψε τη δύναμη των Τούρκων και τόνωσε το ηθικό σε όλο τον υπόδουλο λαό της περιοχής. Eχει γίνει ομόφωνα δεκτή η πρόταση για καθιέρωση τοπικής εορτής την 27η Μαρτίου και φιλοδοξία των ανθρώπων της Xώρας αποτελεί το να δημιουργηθεί ένα πάρκο ιστορικής μνήμης, που θα περιλαμβάνει τα τοξωτά γεφύρια όπου συντελέστηκαν οι σημαντικές μάχες. “Αυτό αποτελεί ένα όραμα για τον τόπο, ο οποίος πρέπει να αναδείξει το χαρακτήρα που του αξίζει με βάση την ιστορία και τον πολιτισμό του” τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρώτος ανέβηκε στο βήμα για χαιρετισμό ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο οποίος υπογράμμισε το πόσο σημαντική ήταν αυτή η ιδέα, αυτό το έναυσμα για τον τοπικό εορτασμό. “Θα είμαστε αρωγοί σε όποιο σχετικό αίτημα και σύντομα θα συστήσουμε οργανωτική επιτροπή για να προετοιμάσουμε ένα διεθνές συνέδριο διπλωματίας. Η προετοιμασία θα είχε ξεκινήσει από πέρυσι, αλλά δυστυχώς το θέμα δεν προχώρησε λόγω της πανδημίας. Είμαστε η πατρίδα του σοφού βασιλιά Νέστορα, ο οποίος είχε χτίσει το ιδανικό κράτος. Πάνω σε αυτό το παράδειγμα θα συνεχίσουμε και εμείς και θα δουλέψουμε για τη διοργάνωση αυτού του πολύ σημαντικού συνεδρίου για την περιοχή μας. Η τοπική μας ιστορία αποδεικνύει πόσο σημαντική ήταν η διπλωματία -και όχι μόνο οι μάχες- για την επιτυχή διεξαγωγή ενός αγώνα” εξήγησε.
Στο σημείο αυτό ο Γιώργος Κόκκινος, μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου και της Οργανωτικής Επιτροπής, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας που έδωσαν το “παρών”, αλλά και τον Σταύρο Παπασταυρόπουλο πρώην δήμαρχο Λαυρίου που βρέθηκε στην εκδήλωση και σημείωσε πως η βραδιά έχει διττό χαρακτήρα. Πρώτον γιατί θα κάνει γνωστή την πρώτη μάχη του Αγώνα και δεύτερον γιατί αποδεικνύει ότι όλες οι δυνάμεις του τόπου ενωμένες μπορούν να πετύχουν πολλά. Από τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εσπερίδας δεν έλειψε κανένας τοπικός σύλλογος και κανένας φορέας.
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ και πρώην δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης εξέφρασε την έκπληξή του, στο πρώτο άκουσμα της ανάδειξης της μάχης. Όμως δήλωσε εντυπωσιασμένος και ικανοποιημένος που το αίτημα της ανάδειξης έχει ως τώρα καθολική αποδοχή. “Μόνο μέσω της ενότητας θα έρθει ο τόπος μας πιο μπροστά, εκεί που του αξίζει να είναι” σχολίασε.
Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Tουρισμού Άννα Καλογεροπούλου κάλεσε τους παρευρισκόμενους να δουν το παράδειγμα των αγωνιστών ως προς το πώς εκείνοι τότε υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους. “Το παράδειγμα αυτό μένει αναλλοίωτο ακόμα και σήμερα, 200 χρόνια μετά” δήλωσε.
Μετά από την ανάγνωση των βιογραφικών των δύο ομιλητών από τον κ. Καγιά, στο βήμα ανέβηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου. Αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον γιατρό - ερευνητή Ιωάννη Μπίρη και στα βιβλία του, τα οποία έχουν γίνει γνωστά πλέον και όχι μόνο στη Μεσσηνία. “Αρχίζουν να γίνονται ιδιαίτερα γνωστά και να κερδίζουν καταξίωση σε όλη την πανεπιστημιακή και συγγραφική ενδοχώρα” τόνισε και του απηύθυνε δημόσιο έπαινο, σχολιάζοντας πως η παρουσία του στα γράμματα μας φέρνει στον νου την παράδοση των “ιατροφιλoσόφων”. Ο κ. Χρήστου μίλησε για την πρώτη μάχη, η οποία έγινε στη Λιγούδιστα, συνδέοντάς τη χρονικά με την απελευθέρωση της Καλαμάτας. Όπως είπε, η μάχη αυτή έδωσε μία μεγάλη ψυχική ώθηση στους ανθρώπους της εποχής, με αποτέλεσμα να οδηγήσει στην “ηθική κορύφωση”, στη μάχη στο Μανιάκι. Υπογράμμισε το ρόλο του συγγραφέα Στάθη Παρασκευόπουλου στην έρευνα για τους Ντρέδες και τους ήρωες της περιοχής και αναφέρθηκε στη “μικροϊστορία” των μαχών της Λιγούδιστας και της Καρύταινας. Εξέφρασε την πεποίθηση πως θα αλλάξει η ημερομηνία για την επίσημη πρώτη μάχη του Αγώνα. “Για τη συγκεκριμένη μάχη, εδώ στην περιοχή της Χώρας υπάρχουν όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτό που λέμε”, εξήγησε και πρόσθεσε κάποια στοιχεία για τους Ντρέδες, τον Παπατσώρη και τον Γρηγοριάδη. Τους χαρακτήρισε ως ανθρώπους που δεν φοβούνταν τίποτα, που δεν είχαν “εσωτερικούς εχθρούς” και πάντα έβαζαν μπροστά τη νίκη. Σημείωσε ακόμη πως το γεφύρι στο Σελλά πρέπει να καταγραφεί ως ιστορικό σημείο και συνέχισε με το οδοιπορικό του Αγώνα. Έκανε γνωστό πως εκείνη τη δύσκολη ημέρα οι Τουρκαλβανοί επιτέθηκαν πέντε φορές. Η μάχη κράτησε 3 ώρες και οι Έλληνες αγωνιστές ήταν “ψυχωμένοι, μπαρουτοκαπνισμένοι και κουβαλούσαν το συλλογικό ιδεώδες”. Το μήνυμα της νίκης ήταν πολύ σημαντικό, ειδικά σε μία εποχή όπου η πλειοψηφία των ανθρώπων ήταν αναλφάβητοι, δεν ήξεραν βασικά πράγματα, όμως μέσα τους ένιωθαν Έλληνες.
Στη συνέχεια ο κ. Μπίρης λαμβάνοντας το λόγο είπε πως είναι μεγάλη τιμή το ότι όλοι μαζικά προσπαθούν να δώσουν φωνή και φως σε αυτή την πρώτη μάχη του Αγώνα. Κάλεσε το κοινό να δει στη συνέχεια ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 18 λεπτών, παραγωγής του ιδίου, το οποίο ήταν εμπλουτισμένο με πολλές φωτογραφίες, βίντεο και αρχειακό υλικό όσον αφορά τη μάχη της Λιγούδιστας. Το ντοκιμαντέρ ήταν σε σκηνοθεσία Μιχάλη Παραρά. Ο συγγραφέας αναφέρθηκε σε όλους τους αγωνιστές που είχαν καταγραφεί επίσημα από τις περιοχές της Κορώνης, της Ανδρούσας, του Νεοκάστρου, της Μεθώνης, της Επαρχίας Αρκαδιάς, της Καλαμάτας, της Μικρομάνης, της Μεσσήνης. Όπως έγινε σαφές, η περιοχή της Χώρας αριθμητικά έδωσε πάρα πολλούς αγωνιστές, γεγονός που αξίζει και αυτό να αναδειχθεί. Στη συνέχεια περιέγραψε σχολαστικά το σημείο στο οποίο έγινε η συγκεκριμένη μάχη, ενώ αποκάλυψε για πρώτη φορά το πώς οδηγήθηκε σε αυτό, μέσα από μια σειρά ερευνών, αλλά και τυχαίων γεγονότων.
Ο κ. Μπίρης μίλησε με θερμά λόγια για τον Αθανάσιο Γρηγοριάδη, διαβάζοντας αποσπάσματα από τα γραπτά του. Η μάχη είχε διεξαχθεί στη θέση Ζούρτσα και το λάβαρο υψώθηκε μετά από παράκληση στις 10 το πρωί. Οι επιθέσεις ξεκίνησαν στις 4 μ.μ. και συνολικά υπήρχαν εκεί 400 Τουρκαλβανοί. Αποτέλεσμα ήταν οι εχθροί να αποκρουστούν “με γενναίο τρόπο και να τραπούν σε άτακτη φυγή”. Τα γραπτά του Γρηγοριάδη, μετά από αίτημα του κ. Μπίρη στην Εθνική Βιβλιοθήκη, σύντομα θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιοποιημένη μορφή και προσβάσιμα μέσα από το Δήμο Πύλου-Νέστορος. Σχολίασε πως δεν μπορεί να αγνοηθεί αυτή η μάχη, αυτό το χειρόγραφο του Γρηγοριάδη, γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό τεκμήριο. Δεν μπορεί να αγνοηθεί η μάχη στην οποία οι πρωταγωνιστές της “έσπασαν τα ξίφη τους”.
Σχετικά με τους πρωταγωνιστές της ημέρας εκείνης, ο ίδιος αναφέρθηκε στον τρόπο ζωής και στο χαρακτήρα των Ντρέδων, οι οποίοι ζούσαν σε κλειστές κοινωνίες και είχαν ως επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους την οικογένεια και τον αγώνα. Ο κ. Μπίρης δεν παρέλειψε να φωτίσει και την προσωπικότητα του Μέλλιου, ενώ σε κάποιο άλλο σημείο πρότεινε κάποια στιγμή να ξεκινήσει η επίσημη καταγραφή για όλες τις στράτες της Μεσσηνίας.
Ο εμπνευστής της καθιέρωσης της πρώτης μάχης του Αγώνα συνέχισε κάνοντας ένα ξεφύλλισμα του βιβλίου του “Η Ελληνική Επανάσταση”. Στόχος του είναι αυτό το βιβλίο να φτάσει σε όλους τους μαθητές της Μεσσηνίας, πράγμα το οποίο έχει ήδη δρομολογήσει.
Ο ομιλητής στο τέλος κάλεσε για ένα χαιρετισμό τον Σταύρο Σταθόπουλο, ο οποίος είναι απόγονος των Ντρέδων. Εκείνος με τη σειρά του μίλησε για την καταγωγή τους, για την παρουσία τους μέσα στη μακραίωνη ιστορία της χώρας και υπογράμμισε την παρουσία τους ειδικά στα κομβικά σημεία της Επανάστασης. Οι Ντρέδες δεν έγιναν ευρύτερα γνωστοί μέχρι σήμερα όπως ανέφερε, γιατί δεν έγραψαν αυτοβιογραφίες, γιατί είχαν κάποια έχθρα με τους Βαυαρούς και τρίτον γιατί χαρακτηρίζονταν κυρίως από την έννοια της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας και όχι από την τάση τους για υστεροφημία.
Πηγή: eleftheriaonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου