Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Εκδρομή στα Καλάβρυτα - Διακοπτό του Συλλόγου Άνω Δωριτών

Ο Σύλλογος Άνω Δωριτών «ΤΟ ΣΟΥΛΙΜΑ», ανακοινώνει πως θα πραγματοποιήσει μονοήμερη εκδρομή στις 17 Μαΐου 2015, ημέρα Κυριακή, με προορισμό Καλάβρυτα - Διακοπτό.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ώρα 08:00΄ - αναχώρηση από Αθήνα
Ισθμός - στάση
Μέγα Σπήλαιο - επίσκεψη
Αγία Λαύρα - επίσκεψη
Καλάβρυτα - επίσκεψη & φαγητό
Ώρα 17:00΄ - επιβίβαση στο τρένο για Διακοπτό
Κιάτo ή Ισθμός - στάση
Ώρα 21:00΄ - άφιξη στην Αθήνα

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, στα μέλη του Δ.Σ.

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στον Άγιο Γεώργιο Δωρίου

Τον πολιούχο τους Άγιο Γεώργιο γιόρτασαν την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 στον Άγιο Γεώργιο Δωρίου.
Όπως συνηθίζει κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, διοργάνωσε μια μικρή γιορτή  στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας με την συμμετοχή των κατοίκων και φίλων του που παρευρέθηκαν στον εορτασμό.

Πηγή: doriopress

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου εν έτη 1953. Του Δημήτρη Δριμή

ΙΣΤΟΡΙΚΑ των Σχολείων μας … Για να θυμόμαστε και να κρίνουμε. 
Ιστορική Έκθεση του 1/ξίου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου 
του Δημήτρη Α. Δριμή,  εκπαιδευτικού, τ. δημάρχου Αετού

Το 1953, ο τότε Επιθεωρητής των Δημοτικών Σχολείων της Τριφυλίας ζήτησε από τους Διευθυντές των σχολείων να υποβάλλουν ιστορικές εκθέσεις των σχολείων τους. Στις εκθέσεις που παραθέτουμε έχει τηρηθεί η ορθογραφία και η σύνταξη των πρωτοτύπων. Η γραφή, για τεχνικούς λόγους, είναι μονοτονική και όχι πολυτονική, όπως ήταν στις πρωτότυπες εκθέσεις. Οι πληροφορίες που αντλούνται, πέρα από τις μνήμες που ανασύρονται, είναι πολλές και ρίχνουν φως σε μια πρόσφατη, σχετικά, περίοδο του τόπου μας. Ας μην ξεχνάμε πως οι εκθέσεις συντάχθηκαν στη δύσκολη περίοδο των μεταπολεμικών και μετεμφυλιακών χρόνων.
Σύμφωνα με την έκθεση, το μονοτάξιο δημοτικό σχολείο Αγίου Γεωργίου λειτουργούσε ως δημόσιο από το έτος 1905. Αρχικά λειτούργησε στο συνοικισμό Γουβάρια (Γουβαλάρια νυν Άγιος Πέτρος), στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο συνοικισμό Ράχη Τσιώρη και τέλος, το 1924, στον Άγιο Γεώργιο που ήταν και η έδρα της τότε κοινότητας Κάτω Σουλιμά. Κρατικό διδακτήριο δεν ιδρύθηκε και το σχολείο στεγαζόταν σε διάφορα ιδιωτικά κτίρια. Το 1930 οι κάτοικοι κατασκεύασαν κτίριο για τις ανάγκες του σχολείου, το οποίο δώρισαν στην εκκλησία του χωριού, στο εκκλησιαστικό ταμείο της οποίας κατευθύνονταν πλέον τα κρατικά μισθώματα. Από το 1946 λειτουργούσε πλούσιος σχολικός κήπος ενώ, τα τελευταία χρόνια, είχε αρχίσει και η συγκρότηση στοιχειώδους βιβλιοθήκης. Η έκθεση, τέλος, μας πληροφορεί πως δεν υπήρξε ευεργέτης και δωρητής του σχολείου και δικαιολογεί την μη αποστολή φωτογραφιών λόγω έλλειψης φωτογραφικών μέσων.

Ιστορική Έκθεσις 1/ξίου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου

1) Το ενταύθα δημοτικόν σχολείον ελειτούργει ως δημόσιον κατά το έτος 1905 εις τον συνοικισμόν της κοινότητος (Κάτω Σουλιμά) Γουβάρια. Τούτο μετά παρέλευσιν διετίας ελλείψει οικήματος μετεφέρθη εις τον έναντι συνοικισμόν «Ράχη - Τσιώρη» και είτα κατά το έτος 1924 μετεφέρθη εις Άγιον - Γεώργιον ένθα ήτο και η πρωτεύουσα της κοινότητος Κάτω Σουλιμά.
2) Από της εποχής της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερον λειτουργεί ως μονοτάξιον.

3) Υπό του Κράτους δεν ιδρύθη, αλλά ελειτούργει εις διαφόρους ιδιωτικάς οικίας, και οι ιδιοκτήται του κτιρίου ένθα εστεγάζετο το σχολείον εμισθοδοτούντο παρά του Δημοσίου.
4) Το νύν στεγαζόμενον σχολείον ιδρύθη κατά το έτος 1930 υπό των κατοίκων της κοινότητος Αγίου Γεωργίου τέως κοινότητος (Κάτω Σουλιμά) δι` ιδίας αυτών δαπάνης και αφιερώθη έκτοτε εις την εκκλησίαν, πρωτοστατείσας εις την ανέγερσιν αυτού ο εφημέριος Πάνος Παπαναστασίου, και έκτοτε καταθέτονται οι μισθοί του εις το εκκλησιαστικόν ταμείον.
5) Προ δεκαετίας εγένοντο ωρισμέναι επισκευαί του κτηρίου εις διαφόρους ελλείψεις του ως νταβανίου κ.λ.π.

6) Ο σχολικός κήπος ήρχισεν από το έτος 1946 και εντεύθεν. Εφυτεύθησαν διάφορα δένδρα ως και πολλά φυτά και άνθη κρινόμενα απαραίτητα δια το μάθημα της Φυσικής. Καταβάλλονται προσπάθειαι να τελειοποιηθή ούτος λόγω του σπουδαιοτάτου παιδαγ. σκοπού που πληροί.
7) Μαθητική βιβλιοθήκη δεν ιδρύθη ποτέ. Λειτουργεί κατά τα τελευταία όμως έτη, πενιχρώς βέβαια, προσφερομένων προς τούτο ελαχίστων βιβλίων και περιοδικών δια τα ελεύθερα αναγνώσματα.
8) Ευργέται και δωρηταί του σχολείου δεν υφίστανται. Φωτογραφίαι δεν ήτο δυνατόν 

να ληφθούν λόγω ελλείψεως φωτογραφικών μέσων.

Εν Αγίω Γεωργίω τη 28/4/1953
Ο Δ/ντής του Σχολείου

(δυσανάγνωστη υπογραφή)

Φωτογραφίες

1.Το διαβιβαστικό του Δ/ντή του δημοτ. Σχ. Αγίου Γεωργίου
2.Η πρώτη σελίδα της έκθεσης του Δ/ντή
3.Το κτήριο που στέγαζε το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου Τριφυλίας, όπως είναι σήμερα.
4.Το «Ιταλικό Σχολείο», όπως είναι σήμερα. Πρόκειται για Λυόμενο - προκατασκευασμένο κτίριο. Κατασκευάστηκε από το Ιταλικό κράτος το 1970 στα πλαίσια των οφειλών του προς τη χώρα μας, λόγω της Ιταλικής κατοχής. Το κτίριο αυτό στέγασε από το 1970 το δημοτικό
σχολείο Αγίου Γεωργίου.

Πηγή: kopanakinews.wordpress.com

Σημ.: Το παραπάνω αφιέρωμα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ''Ελευθερία'' της Μεσσηνίας, τη Δευτέρα 20-4-2015.

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Η επέτειος της μάχης των 7 Λαπαίων

Η επέτειος της μάχης των 7 Λαπαίων που πολέμησαν τα στρατεύματα του Ιμπραήμ στη θέση "Κουρόρα", γιορτάστηκε την Παρασκευή 17 Απριλίου 2015 σε πανηγυρικό κλίμα, τιμώντας έτσι τους ηρωικούς αγωνιστές που θυσιάστηκαν πολεμώντας για την πατρίδα τους.
Η ιστορία θέλει τους 7 γενναίους Λαπαίους (Μήτζας, Τζανέτος, Στέργιος, Μπούρας, Πανοστάθης ή Πανούσης, Δήκος, Ματζώρης) να θυσιάζονται πολεμώντας μόνοι τους απέναντι στη στρατιά του Ιμπραήμ, προκειμένου να δώσουν χρόνο στους υπόλοιπους συγχωριανούς τους να εγκαταλείψουν το χωριό και να σωθούν, πράγμα το οποίο κατάφεραν.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Άνω Λάπι, ενώ στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, στη θέση "Κουρόρα", όπου έχει στηθεί μνημείο. 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο συγγραφέας, ιστορικός και συνταξιούχος εκπαιδευτικός Ευστάθιος Κακούτης, ενώ ποιήματα απήγγειλαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κοπανακίου. 
Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Κοπανακίου Γρηγόρη Παπαδόπουλο, τον υποδιοικητή του Α.Τ. Κοπανακίου Παναγιώτη Παχή, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κοπανακίου Περικλή Αλεξανδρή, μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κοπανακίου, την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κοπανακίου Αννα Κορκολή, την πρόεδρο του Συλλόγου Πολυτέκνων Κοπανακίου Τούλα Πετροπούλου και τον πρόεδρο του Συλλόγου Ριζοχωριτών (Λαπαίων) Λεωνίδα Μιχόπουλο

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Τον Ιούλιο στην κυκλοφορία η γέφυρα στο Παραδείσια - Τσακώνα

Τον Ιούλιο πρόκειται τελικά να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην κυκλοφορία η τοξωτή μεταλλική γέφυρα στο πολύπαθο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα.
Την προθεσμία αυτή προσδιόρισε στην "Ε" ο υπεύθυνος του εργοταξίου Νίκος Ντονάς. Όπως μας εξήγησε, το έργο καθυστέρησε, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών του φετινού χειμώνα. «Τρεις μήνες μηδενίσαμε τις εργασίες, δε δουλέψαμε καθόλου, λόγω της συνεχούς βροχής και του αέρα», είπε και παρατήρησε πως «με αέρα 5 μέτρα το δευτερόλεπτο δεν επιτρέπεται να γίνονται εργασίες».
Αυτές τις μέρες ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των 40 αναρτήρων (20 από κάθε πλευρά) και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η τοποθέτηση, το μοντάρισμα των μεταλλικών κομματιών του καταστρώματος. Θα ακολουθήσουν η σκυροδέτηση και η ασφαλτόστρωση του καταστρώματος, τα στηθαία ασφαλείας, η σήμανση και τα φώτα.
Ο κ. Ντονάς σημείωσε ότι η εντυπωσιακή γέφυρα είναι ασφαλής και δεν πρόκειται να κινδυνεύσει με κατάρρευση, παρότι βρίσκεται στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης, η οποία είναι και θα συνεχίσει να είναι ενεργής, όπως επιβεβαιώνουν και τα μηχανήματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή. Ειδικότερα, έχουν τοποθετηθεί κλισιόμετρα σε 3 ζώνες, τα οποία το φετινό χειμώνα έχουν δείξει μεγαλύτερη μετακίνηση της κατολίσθησης, 8 με 9 χιλιοστά, ενώ τον περσινό ήπιο χειμώνα ήταν 2 - 3 χιλιοστά και τον προπέρσινο που είχε βροχές, αλλά όχι παρατεταμένες, 5 με 6 χιλιοστά. Το καλοκαίρι η μετακίνηση είναι 1 χιλιοστό.
Για την ασφάλεια και τη θωράκιση της γέφυρας ο υπεύθυνος της κατασκευάστριας εταιρείας παρατήρησε ότι η γέφυρα στηρίζεται σε σταθερά σημεία, το κύριο μήκος της είναι 290 μέτρα, ενώ αυτό της κατολίσθησης 120 με 130 μέτρα. «Και το βουνό να φύγει, η γέφυρα δεν κινδυνεύει, θα περάσει από κάτω», επεσήμανε ο Ν. Ντονάς.

eleftheriaonline.gr

ΣτΕ: Απέρριψε τις προσφυγές για τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρόη

Απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι δύο προσφυγές κατά της δημιουργίας μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή της Καλλιρόης Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα το ΣτΕ απέρριψε το επιχείρημα ότι το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων της προσωρινής αναδόχου εταιρείας «ΤΕΡΝΑ» παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία, όπως υποστήριζαν ο δήμος Οιχαλίας και συλλογικοί φορείς της περιοχής, ενώ αναμένεται πλέον η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να ξεκινήσει η κατασκευή των μονάδων.
Η συγκεκριμένη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με το σχέδιο της προσωρινής αναδόχου εταιρείας «ΤΕΡΝΑ», που αναδείχθηκε μέσα από διαγωνιστική διαδικασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πρόκειται να επεξεργάζεται τα σκουπίδια της Μεσσηνίας και των δήμων Μεγαλόπολης και Γορτυνίας από την Αρκαδία.
Η δεύτερη μονάδα που θα επεξεργάζεται τα σκουπίδια της Αργολίδας, της Κορινθίας και των δήμων Τρίπολης, Βόρειας & Νότιας Κυνουρίας, προβλέπεται να δημιουργηθεί στην Παλαιόχουνη του δήμου Τρίπολης, ενώ η τρίτη μονάδα, που θα επεξεργάζεται τα σκουπίδια της Λακωνίας προβλέπεται να δημιουργηθεί στην περιοχή του δήμου Ευρώτα.
Η απόρριψη των προσφυγών από το ανώτατο δικαστήριο, που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες, δημιουργεί θεωρητικά και πρακτικά θετικές συνθήκες, για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο οποίο βρίσκεται τους τελευταίους μήνες για προσυμβατικό έλεγχο ο φάκελος του έργου που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ.
Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας Πελοποννήσου, που λήφθηκε λίγο πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, κατά την οποία κατακυρώθηκε η ανάδοχος εταιρεία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας κι εξουσιοδοτήθηκε ο περιφερειάρχης να υπογράψει τη σύμβαση, στάλθηκε όλος ο φάκελος του έργου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και αναμένεται η απόφασή του, για να προχωρήσει η Περιφέρεια στην συμβασιοποίηση του έργου.
Η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Ντίνα Νικολάκου, με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει, ότι «εμείς εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίησή μας, με δεδομένο ότι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι το πιο σημαντικό έργο το οποίο αλλάζει σελίδα στην Πελοπόννησο σε σχέση με την αειφορία και την ανάπτυξη».
Η κ. Νικολάκου πρόσθεσε: «Αναμένουμε πλέον την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο οποίο έχει σταλεί όλος ο φάκελος του έργου, προκειμένου να προχωρήσουμε στην συμβασιοποίηση του έργου κι έτσι να πάρει τέλος, μια για πάντα, η απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει μέχρι σήμερα, με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο».

Πηγή: Το Βήμα

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Καλό Πάσχα

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Ελένης Αλειφέρη- Καραθανάση για το Πάσχα

Οι Άγιες ημέρες του Πάσχα εκπέμπουν διαχρονικά μηνύματα, μα ταυτόχρονα τόσο επίκαιρα  για το σύγχρονο άνθρωπο. Μέσα από τα πάθη του Θεανθρώπου προβάλλεται η αξία της καρτερικότητας, της αντοχής, της πίστης σε ένα σκοπό, η αναμονή της Ανάστασης. Αυτό είναι το πλέον αισιόδοξο μήνυμα για την ανθρωπότητα. Πάνω απ’ όλα όμως είναι μήνυμα αγάπης προς το συνάνθρωπο και ελπίδας για τη ζωή, που μας διδάσκει πως όσο σκληρά κι αν δοκιμαζόμαστε, οφείλουμε να μη χάνουμε την πίστη μας σε ένα καλύτερο αύριο.
Η πατρίδα μας βιώνει μια πολύ δυσχερή κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Πρέπει μέσα από τις δυσκολίες να βγούμε πιο δυνατοί, να κρατήσουμε το θάρρος και την αισιοδοξία μας. Τις Άγιες αυτές μέρες ας στρέψουμε το βλέμμα και ας συνδράμουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
Το φως της Ανάστασης ας δώσει δύναμη, υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία στους συμπολίτες μας. Ας φωτίσει και  όσους κρατούν στα χέρια τους τη μοίρα αυτού του τόπου να πράξουν το καθήκον τους. Διαπνεόμενοι από πνεύμα συνεργασίας, ομόνοιας και αλληλοβοήθειας, οφείλουμε να εργαστούμε από κοινού, παραμερίζοντας τις διαφορές μας, για την ευόδωση της  αναπτυξιακής μας προοπτικής, την έξοδο από την κρίση και την πρόοδο της πατρίδας μας. 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ   

 Ελένη Αλειφέρη - Καραθανάση
 Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μεσσηνίας

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Το Δημοτικό Σχολείο Άνω Δωρίου (Σουλιμά) εν έτη 1953. Του Δημήτρη Δριμή

Δημήτρης Δριμής
ΙΣΤΟΡΙΚΑ των Σχολείων μας … Για να θυμόμαστε και να κρίνουμε.
Έκθεσις Ιστορική του Δημοτικού Σχολείου Άνω Δωρίου (Σουλιμά) Τριφυλίας
Του Δημήτρη Α. Δριμή, εκπαιδευτικού, τ. δημάρχου Αετού


Το 1953, ο τότε Επιθεωρητής των Δημοτικών Σχολείων της Τριφυλίας ζήτησε από τους Διευθυντές των σχολείων να υποβάλλουν ιστορικές εκθέσεις των σχολείων τους.

Στις εκθέσεις που παραθέτουμε έχει τηρηθεί η ορθογραφία και η σύνταξη των πρωτοτύπων. Η γραφή, για τεχνικούς λόγους, είναι μονοτονική και όχι πολυτονική, όπως ήταν στις πρωτότυπες εκθέσεις. Οι πληροφορίες που αντλούνται, πέρα από τις μνήμες που ανασύρονται, είναι πολλές και ρίχνουν φως σε μια πρόσφατη, σχετικά, περίοδο του τόπου μας. Ας μην ξεχνάμε πως οι εκθέσεις συντάχθηκαν στη δύσκολη περίοδο των μεταπολεμικών και μετεμφυλιακών χρόνων.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα παιδιά του Άνω Δωρίου (Σουλιμά) μάθαιναν γράμματα από τους παπάδες στον νάρθηκα (πρόναο) της εκκλησίας, κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Μετά την απελευθέρωση, από το 1840 έως και το 1885, λειτούργησε ιδιωτικό σχολείο και η υπόθεση της μάθησης αφορούσε μόνο τα παιδιά των προυχόντων του χωριού, καθώς αυτοί είχαν μισθώσει ιδιωτικό δάσκαλο για τα παιδιά τους. Τα υπόλοιπα παιδιά, αδυνατώντας να καταβάλλουν τα δίδακτρα και να αγοράσουν το αλφαβητάριο, ακολουθούσαν τις εργασίες του βοσκού και του γεωργού. Το 1885 ιδρύθηκε Κοινοτικό σχολείο από τον τότε Δήμο Δωρίου, που είχε έδρα το Σουλιμά. Το σχολείο αυτό λειτούργησε με δαπάνες του δήμου μέχρι το 1896.

Το διαβιβαστικό του Δ/ντή του σχολείου
Το 1896 ιδρύθηκε το κρατικό Κοινό Δημοτικό Σχολείο Σουλιμά και το 1900 ακολούθησε η ίδρυση του Κοινού Δημοτικού Σχολείου Θηλέων. Τα δύο σχολεία ενοποιήθηκαν το 1915 στο Πλήρες Δημοτικό Σχολείο Σουλιμά ενώ από το 1923 το σχολείο αναβαθμίστηκε σε διτάξιο. Μέχρι το 1924 το σχολείο στεγαζόταν σε ανθυγιεινά ιδιωτικά κτίρια ενώ από το 1925 και μετά στεγαζόταν σε κατάλληλο κτίριο που ανήκε στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας. Η έκθεση, τέλος, ενημερώνει πως δεν υπήρχε σχολικός κήπος ούτε μαθητική βιβλιοθήκη.
Σημείωση: Κοινόν ήταν το σχολείο που είχε έναν (1) δάσκαλο και μέχρι ογδόντα (80) μαθητές ενώ Πλήρες ήταν το σχολείο που είχε δύο (2) δασκάλους και μέχρι εκατόν σαράντα (140) μαθητές.

Η πρώτη σελίδα της έκθεσης του Δ/ντή
Ακολουθεί η πλήρης έκθεση.

Βασίλειον της Ελλάδος
Δημοτικόν Σχολείον Άνω Δωρίου
Έκθεσις 
Ιστορική του Δημοτικού Σχολείου Άνω Δωρίου Τριφυλίας


Το χωρίον Σουλιμά νυν Άνω Δώριον προϋπήρχε και προ της ελληνικής επαναστάσεως του 1821. Κατά το επί τουρκοκρατίας χρονικόν διάστημα δεν υπήρχε σχολείον. Τα παιδιά κατά τους χρόνους τούτους εδιδάσκοντο από τους εκάστοτε παπάδες εις τον νάρθηκα της εκκλησίας μας. Μετά την απελευθέρωσιν εκ του τουρκικού ζυγού και από του 1840 έτους οι τότε προύχοντες του χωρίου είχον ιδιωτικόν διδάσκαλον δια τα τέκνα των (7-8 τον αριθμόν) την αμοιβήν του οποίου κατέβαλον ούτοι. Τα υπόλοιπα παιδιά του χωριού δεν επήγαινον εις το ιδιωτικόν σχολείον διότι δεν ηδύναντο να καταβάλουν τα του διδασκάλου και διότι δεν ηδύναντο να αγοράσουν το μόνον τότε βιβλίον το Αλφαβητάριον - ούτος ετρέποντο εις άλλας εργασίας (βοσκού-γεωργού) -.
Η κατάστασις του ιδιωτικού σχολείου εξηκολούθησε μέχρι του 1885 έτους ότε ιδρύθη το πρώτον υπό του Δήμου Δωρίου (δημάρχου τότε) Κοινοτικόν Σχολείον, ο διδάσκαλος του τοιούτου σχολείου διωρίζετο υπό του τότε Δημάρχου και επληρώνετο εκ των εσόδων του Δήμου.
Κατά το έτος όμως 1896 ιδρύθη υπό του κράτους σχολείον ονομασθέν τότε Κοινόν Δημοτικόν
Σχολείον Σουλιμά. Ομοίως κατά το έτος 1900 το κράτος ίδρυσε και κοινόν δημοτικόν Σχολείον Θηλέων αμφότερα δε τ` ανωτέρω σχολεία ελειτούργησαν κεχωρισμένα έκαστον μέχρι και του έτους 1915 ότε συνεπτύχθησαν εις εν πλήρες δημοτικόν σχολείον Σουλιμά. Το 1923 έτος το πλήρες Δημοτικόν Σχολείον προήχθη εις Διτάξιον και λειτουργεί μέχρι σήμερον ως τοιούτον.
Το κτίριο που στέγαζε το σχολείο σήμερα
Τα οικήματα εις ά κατά καιρούς εστεγάζετο το σχολείον μέχρι του 1924 έτους ήσαν ιδιωτικά ανθυγιεινά, από του 1925 όμως έτους το σχολείον στεγάζεται εις εκκλησιαστικόν οίκημα του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος το οποίον οίκημα εκτίσθη το 1860 έτος και αγορασθέν υπό του ανωτέρω Ναού μετερρυθμίσθη το 1925 - είναι υγιεινόν, αλλά δεν έχει επάρκειαν χώρου-.
Σχολικός κήπος δεν υπάρχει καθ` όσον το έδαφος είναι ορεινόν, πετρώδες και στερείται ύδατος.
Δεν έχει το σχολείον μαθητικήν βιβλιοθήκην.


Εν Άνω Δωρίω τη 30 Απριλίου 1953
Ο Διευθυντής του σχολείου

(δυσανάγνωστη υπογραφή)


Πηγή: kopanakinews.wordpress.com.
Σημ.: Το παραπάνω αφιέρωμα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ''Ελευθερία'' της Μεσσηνίας, τη Μ. Τρίτη 7-4-2015.

Έγινε η εκδήλωση για τη γέννηση του Θ. Κολοκοτρώνη στο Ραμοβούνι

Η επέτειος της γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, (στις 3 Απριλίου 1770), γιορτάστηκε την Κυριακή 4 Απριλίου 2015 με λαμπρότητα στο Ραμοβούνι, στον τόπο όπου ο “Γέρος του Μοριά” αντίκρισε για πρώτη φορά τον ήλιο της σκλαβωμένης Ελλάδας, για την απελευθέρωση της οποίας αγωνίστηκε όλη του τη ζωή.
Εκεί ήταν και το χορευτικό του συλλόγου γυναικών Δωρίου, τιμώντας τις εκδηλώσεις προς τιμήν του μεγάλου ήρωα της επανάστασης.

Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Π.Ε. Μεσσηνίας με τη συμμετοχή του Δήμου Οιχαλίας.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκε πλήθος συμπατριωτών μας και σύσσωμη η Εκκλησιαστική, Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία του Νομού.

Πηγή: Doriopress

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Ευχές από τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία

Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία εύχεται σε όλους τους Μεσσήνιους, τους οικείους και τους φίλους τους, Καλή και Ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ελένη Αλειφέρη Καραθανάση, Πρόεδρος, Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας
Σταύρος Γιαννόπουλος, Α΄ Αντιπρόεδρος, Νέα Υόρκη
Κυριάκος Παπαδημητρόπουλος, Β΄ Αντιπρόεδρος, Μελβούρνη
Γεώργιος Δημόπουλος, Βοστώνη, εκπρόσωπος ΗΠΑ Καναδά 
Βαγγέλης Σπυρόπουλος, Βοστώνη, εκπρόσωπος ΗΠΑ Καναδά
Αθανάσιος Ψαρούλης, Στοκχόλμη, εκπρόσωπος Ευρώπης
Παναγιώτης Μπαζίγος, Γραμματέας
Παναγιώτης Λούτος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας  Συλλόγων Τριφυλίας
Μαρία Λιακάκη, Πρόεδρος Σιδηροκαστριτών