Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Δημοπρατήθηκε ο δρόμος Άνω Δώριο - Πλατάνια

Συνεχίζονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου οι σημαντικές παρεμβάσεις στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, με την δημοπράτηση των έργων που υπέγραψε στις 2 Σεπτεμβρίου 2015 ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης.
Τα έργα είναι η Βελτίωση και Συντήρηση της 9ης ΕΠ. Οδού (Τμήμα Ριζόμυλος - Χράνοι) καθώς και η Συντήρηση και Βελτίωση του δρόμου στο Άνω Δώριο - Πλατάνια.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Διαγωνισμός για τη μεταφορά των σκουπιδιών του Δήμου Οιχαλίας

Τη μεταφορά των σκουπιδιών του προγραμματίζει ο Δήμος Οιχαλίας, με στόχο να κλείσει τη χωματερή στο Δώριο.
Σήμερα στο Δημαρχείο του Μελιγαλά, πραγματοποιείται ο διαγωνισμός για τη μεταφορά και τη διάθεση των σκουπιδιών, με προϋπολογισμό 66.297 ευρώ.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη, «η διάρκεια της σύμβασης θα είναι για 4 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης του χρόνου ισχύος της κατά 50%, κατόπιν σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και ενώσεις ή κοινοπραξίες φυσικών ή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, που αποδεδειγμένα λειτουργούν νόμιμα και έχουν εμπειρία σε θέματα μεταφόρτωσης και μεταφοράς αστικών στερεών απορριμμάτων και παρέχουν εχέγγυα άρτιας εκτέλεσης της σύμβασης. Οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν ξεχωριστή προσφορά και μειοδότης θα αναδεικνύεται αυτός που θα καταθέσει τη χαμηλότερη προσφορά».
Ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος μας είπε ότι «η μεταφορά των σκουπιδιών γίνεται μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και αυτό γιατί εκφράστηκαν παράπονα για τη χωματερή από κατοίκους του Βασιλικού και του Δωρίου». Παρατήρησε ότι «ο μειοδότης θα τα φορτώνει και θα τα πηγαίνει σε αδειοδοτημένο χώρο». Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως «για το επόμενο 6μηνο τέρμα η χωματερή στο Δώριο» και πρόσθεσε: «Στη συνέχεια θα δούμε τις εξελίξεις με τη διαχείριση των σκουπιδιών και αναλόγως θα πράξουμε».

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Επίσημα αποτελέσματα εκλογών της 20-9-2015 για τη Δ.Ε. Δωρίου

Τα  αποτελέσματα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου 2015 ανακοινώθηκαν σήμερα 22-9-2015 από την Π.Ε. Μεσσηνίας και είναι τα επίσημα τελικά του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας.

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών Δ.Ε. Δωρίου της 20ής Σεπτεμβρίου 2015

Σημ.: Τα αποτελέσματα είναι τα τελικά ανεπίσημα από την Π.Ε. Μεσσηνίας.

Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών Άνω Δωρίου της 20ής Σεπτεμβρίου 2015

Γραμμένοι εκλογείς: 227…..ψήφισαν: 69….. Άκυρα: 1….Λευκά: 1….. Έγκυρα: 67

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: 8
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 46
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 2
ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 3
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 2
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ: 6

Σημ.: Τα αποτελέσματα είναι τα τελικά ανεπίσημα από την Π.Ε. Μεσσηνίας

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Ιωάννης Αναστ. Αλλαγιάννης

Του Λεωνίδα Γ. Θεοχάρη
Γεννήθηκε το 1914 στη θρυλική πρωτεύουσα των Ντρέδων, το Σουλιμά (σήμερα Άνω Δώριο), και απήλθε του μάταιου τούτου κόσμου το 2015 σε ηλικία 101 ετών, πλήρης ημερών!
Γονείς του ο Αναστάσιος Αλλαγιάννης και η Σπυριδούλα Αλλαγιάννη, το γένος Αθανασίου Σμυρνή. Είχε δύο αδέλφια, τον Γεώργιο και την Κωνσταντίνα.
Οι μεγαλύτεροι τον γνώρισαν και τον θυμούνται, οι μικρότεροι πρέπει να τον γνωρίσουν από εμάς τους μεγαλύτερους. Τα παιδικά του χρόνια δύσκολα, σκληρά, με πολλές στερήσεις. Από μικρό παιδί, όντας ορφανό, στερήθηκε την αγάπη και τη φροντίδα του πατέρα του.
Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια το Σχολαρχείο. Όσοι είχαν φοιτήσει σ’ αυτό, ήταν περήφανοι για τις σπουδές τους. Είχαν μάθει... πολλά γράμματα και τους θεωρούσαν σπουδαίους. Γνώριζαν καλά όλους τους γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες. Ήξεραν όλα τα αρχαία ρητά, τα γνωμικά και τις παροιμίες κι έλεγαν απ’ έξω ολόκληρα κείμενα στα αρχαία ελληνικά. Κι όταν μίλαγαν, νόμιζες ότι άκουγες πραγματικούς ρήτορες να αγορεύουν.
Άνδρας με ανοιχτά χρώματα, ψηλός, ευθυτενής, γεροδεμένος, επιβλητικός. Σοβαρός, λιγομίλητος με άριστη αφηγηματική ικανότητα, ψύχραιμος και αποφασιστικός. Ενέπνεε σεβασμό και πάντοτε η άποψή του, η γνώμη του και οι συμβουλές του λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη. Ο λόγος του συμβόλαιο κι όταν τον γνώριζες γρήγορα τον εμπιστευόσουν. Είχε μόνο φίλους και μάλιστα ένθερμους και εγκαρδίους και όχι εχθρούς. Πάντα αλληλέγγυος σε συγγενείς και φίλους και θυσιαστική η προσφορά του στην πατρική του οικογένεια.
Σε πρωτοβουλίες για βοήθεια αναξιοπαθούντων έδινε πάντα το παρόν γενναιόδωρα. Μάλιστα οι περισσότερες από αυτές τις πρωτοβουλίες ξεκινούσαν από τον ίδιο.
Ο μπάρμπα-Γιάννης ήταν άτομο κοινωνικό, ήταν παρών σε σοβαρά κοινωνικά γεγονότα (λύπες, χαρές κλπ). Ήταν γλεντζές και καλός χορευτής. Γνώριζε πολλά παλιά τραγούδια, τα οποία τραγουδούσε με λεβεντιά και μεγάλο κέφι. Ήταν γνώστης της τοπικής ιστορίας των Σουλιμοχωρίων και μας διηγιόταν παλιά περιστατικά της περιοχής, άγνωστα σε εμάς.
Ασχολιόταν με γεωργικές εργασίες. Εργαζόταν σκληρά στα κτήματά του και παράλληλα όπου έβρισκε μεροκάματο δεν το άφηνε να πάει χαμένο. Άριστος τεχνίτης της πέτρας.
Αγαπούσε το χωριό και τον ενδιέφεραν τα κοινωνικά δρώμενα. Ασχολήθηκε με τα κοινά και ήταν από τους μακροβιότερους κοινοτικούς συμβούλους. Ως αντιπρόεδρος εργάστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την επίλυση των προβλημάτων του χωριού του, μολονότι τα οικονομικά της Κοινότητάς μας ήταν πενιχρά. Συνέχισε όμως να ενδιαφέρεται για κοινωνικά δρώμενα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού και ανταποκριτής του ΟΓΑ.
Ήταν θερμός υποστηρικτής του Ομίλου Γυναικών του χωριού, τις οποίες αγαπούσε και προστάτευε. Όταν μερικοί κάτοικοι του χωριού προσπάθησαν να τον διαλύσουν, τους είπε: «Αφήστε τις γυναίκες να κάνουν τη δουλειά τους, γιατί και η σκόνη που φέρνουν με τα παπούτσια τους είναι χρήσιμη για το χωριό». Λίγα χρόνια αργότερα ικανοποιημένος από τα έργα που έκαναν έγραψε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΜΑΙΩΝ» εγκωμιαστικά λόγια για τον όμιλο κι αφιέρωσε σε αυτές δικό του τραγούδι που εξυμνούσε το έργο τους.
Ήταν παρών στις δύσκολες στιγμές της πατρίδας. Δεν απομακρύνθηκε ποτέ από το χωριό του παρά μόνο όταν υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως κληρωτός το 1940 κι έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στον ελληνοϊταλικό πόλεμο.
Παντρεύτηκε τη συγχωριανή του Ελένη Πάλλα του Κωνσταντίνου. Οι δυο τους δημιούργησαν σπιτικό και νοικοκυριό κι απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Δημήτριο, την Αντωνία, τον Παναγιώτη και τον Αναστάσιο, τα οποία σε καταστάσεις δυσχείμερων και δύσθερων καιρών (πόλεμος, κατοχή, εμφύλιος στη συνέχεια κ.α) τα μεγάλωσαν, τα σπούδασαν και τα παρέδωσαν στην κοινωνία ως καλούς και αγαθούς πολίτες, όπως τους ήθελαν οι αρχαίοι.
Ο μπάρμπα-Γιάννης στέκεται ψηλά στη συνείδηση όσων τον γνώρισαν για την προσφορά του.

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Εορτάστηκε η 181η Επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης στο Άνω Ψάρι

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος από την Π.Ε. Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Δήμο Οιχαλίας η 181η Επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης και τιμήθηκαν οι ήρωές  της Γιαννάκης Γκρίτζαλης και Μητροπέτροβας στο Άνω Ψάρι Μεσσηνίας.
Μετά τη Θεία Λειτουργία και την Έπαρση Σημαίας, πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση, από το σεβασμιότατο μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομο, στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στην μνήμη των αγωνιστών και στην συνέχεια μετάβαση αρχών και κοινού στην οικία του Γιαννάκη Γκρίτζαλη και κατάθεση στεφάνων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο ανώτατος Διοικητής Φρουράς Καλαμάτας Ταξίαρχος Ιπτάμενος κ. Θ. Λάγιος, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ. Π. Μαντάς και κα. Ν. Νικολάκου, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κα. Ελένη Αλειφέρη-Καραθανάση,  οι περιφερειακοί σύμβουλοι κα. Α. Μπούζα και κ. Π. Αλευράς, ο Δήμαρχος Οιχαλίας κ. Αριστείδης Σταθόπουλος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ψαρίου κ. Δημήτριος Γεωργιόπουλος, οι υποψήφιοι βουλευτές κ. Νάντια Γιαννακοπούλου και κ. Κων/νος Τσαπόγας, ο απόγονος του Γιαννάκη Γκρίτζαλη κ. Γιαννάκης Γκρίτζαλης, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας κ. Ιωάννης Αργυράκης, πρόεδροι συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Ομιλητής στην σημερινή εκδήλωση ήταν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα αυτού του ιστορικού γεγονότος που αποτέλεσε την πρώτη κοινωνική επανάσταση της ελεύθερης Ελλάδας αλλά και την ανάγκη ανάδειξής του μέσα από ανάλογες εκδηλώσεις προκειμένου να μην χαθεί στη λήθη της ιστορίας η αυτοθυσία των αγωνιστών και η ιστορική αλήθεια.
Στον χώρο της εκδήλωσης εκτέθηκαν ιστορικά κειμήλια της περιόδου της επανάστασης του 1821 από την ιδιωτική συλλογή του κ. Χρήστου Κατσαμπάνη.
Ο Σύλλογος Γυναικών Δωρίου και συγκεκριμένα το Χορευτικό Τμήμα «Οι Δωριείς» τίμησαν την εκδήλωση παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς αλλά και με απαγγελία ποιημάτων εκ μέρους των μαθητών.

Πηγή: Π.Ε. Μεσσηνίας

Εκδήλωση μνήμης για τα 72 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αετού

Εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 72 ετών από το Ολοκαύτωμα του Αετού πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015, στο μαρτυρικό χωριό της Τριφυλίας.
Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια στο χώρο του Μνημείου ακολούθησε η Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα, από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομο.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα, την Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Ελένη Αλιφέρη και τον Δήμαρχο Νικαίας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη κ. Γεώργιο Ιωακειμίδη.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο ιστορικός - συγγραφέας κ. Στάθης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου των Ιστορικών Συγγραφέων.
Μετά την ομιλία ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.
Τα ονόματα των νεκρών εκτελεσθέντων και πυρποληθέντων από τον Αετό είναι οι Αλέξιος Δημ. Γκότσης  (Προκόπης), Θεόδωρος Κων. Καζάντζας (Κοκώνης), Μήτρος Γρ. Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Γ. Χαϊμανάς (Γυφτογεώργακας), Γεώργιος Θ. Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Π. Γκότσης (Κόρος), Γεώργιος Ι. Χαϊμανάς (Γιωργιάννης)
Από γειτονικά χωριά οι Κατσιάρας Κωνσταντίνος, Πετρόπουλος Μήτρος, Δημητροπούλου Γιαννούλα, Βόγκα Βασιλική (Κοπανάκι 1944), Ζιάννη Αικατερίνη (Κοπανάκι 1944), Αποστολόπουλος Μιχάλης (Κοπανάκι 1944), Μανωλόπουλος Νικόλαος. 

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Γιορτάστηκε η 1η επέτειος των εγκαινίων του Αη-Θόδωρου στη Νέδα

Την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015 γιορτάστηκε πανηγυρικά η 1η επέτειος των εγκαινίων του Ι.Ν. Αγ. Θεόδωρου του Στρατηλάτη στη Νέδα. Η εκδήλωση ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Παρέστησαν εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων και των Συλλόγων της περιοχής. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη (περί τα 400 άτομα). Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε πλούσιο φαγοπότι, χορός και τραγούδι. Οι επισκέπτες μαγεύτηκαν από την ομορφιά του τοπίου. Όλα ήσαν τέλεια.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Ζαχάρως κ. Νικόλαος Φάμελος και ο υποστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. Ευάγγελος Γιαννικόπουλος.
Ο μυθιστοριογράφος, υποθέτω, θα σημείωνε: Ο Στρατηγός κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος - ο οποίος είναι ο εμπνευστής του όλου έργου - με τα σχέδιά του, αφού απομάκρυνε τα Ξωτικά, τα Αερικά και τα συναφή, συνέλαβε τις Λάμιες, τα Στοιχειά, τους Δράκους και τα Φαντάσματα και άφησε τώρα εκεί μόνο τις Νεράιδες να χορεύουν στα γάργαρα νερά και να μας δροσίζουν.
Κατά την άποψή μου, μετά τον Πύργο του Μπάρμπα - Αλέκου στα Πλατάνια, ακολουθεί ο Ιερός Ναός του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη στη Νέδα, έργο που κοσμεί την περιοχή και αναδεικνύει το παραδεισένιο ποτάμι μας, ως έναν σύγχρονο τόπο αναψυχής.
Συγχαρητήρια στον εμπνευστή του έργου κ. Δημήτρη Γεωργόπουλο και στους συνεργάτες του.
Μπράβο! Εύχομαι Κάθε χρόνο να γιορτάζουμε έτσι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.
To anodorio.blogspot.gr παρευρέθη στην εκδήλωση και παρουσιάζει τα παρακάτω βίντεο.

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Το 11ο αντάμωμα των απανταχού Σουλιμαίων (16-8-2015)

Πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού της 181ης επετείου της Μεσσηνιακής Επανάστασης 1834

Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015 στην Τ.Κ. Ψαρίου, Δήμου Οιχαλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας, θα εορτασθεί η 181η επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834, προς τιμήν των πρωταγωνιστών της, Γιαννάκη Γκρίτζαλη και Μητροπέτροβα.
Το Πρόγραμμα του εορτασμού ορίζεται ως εξής:
Γενικός σημαιοστολισμός δημοτικών και ιδιωτικών κτιρίων της Τ.Κ. Ψαρίου από της 8ης πρωινής μέχρι της δύσης του ηλίου της 13ης Σεπτεμβρίου 2015.
Φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες.
Τόπος τέλεσης εορτής: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου και οικία Γιαννάκη Γκρίτζαλη στην Τ.Κ. Ψαρίου.
Ώρα 7.00-10.00 Όρθρος - Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου.
Ώρα 10.15 Έπαρση σημαίας
Ώρα 10.30 Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στη μνήμη των πρωταγωνιστών της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834, Γιαννάκη Γκρίτζαλη και Μητροπέτροβα.
Ώρα 10.40 Μετάβαση αρχών και κοινού στην οικία του Γιαννάκη Γκρίτζαλη.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ από:
Εκπρόσωπο Κυβέρνησης
Εκπρόσωπο Βουλής
Εκπρόσωπο Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας
Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
Δήμαρχο Οιχαλίας
Πρόεδρο Τ.Κ. Ψαρίου
Εκπρόσωπο Αντιστασιακών Οργανώσεων
Εκπρόσωπο Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Ορεινής Τριφυλίας «Ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ»
Εκπρόσωπο Προοδευτικού Συλλόγου Ψαραίων Τριφυλίας
Εκπρόσωπο Συλλόγου Άνω Μέλπειας
Εκπρόσωπο Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαραίων Μεσσηνίας «ΤΟ ΜΕΤΣΙΚΙ».
Εκπρόσωπο Ομοσπονδίας Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας.
Ώρα 11.00 Ομιλία από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη.
Ώρα 11.20 Απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Δωρίου.
Παραδοσιακοί χοροί από το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου - Χορευτικό Τμήμα «Οι Δωριείς».
ΤΗΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗΣ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ
ΠΕΡΑΣ ΤΕΛΕΤΗΣ
Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα παρατεθεί δεξίωση.
Στο χώρο της εκδήλωσης θα εκτεθούν ιστορικά κειμήλια της περιόδου της Επανάστασης του 1821 από την ιδιωτική συλλογή του κ. Χ. Κατσαμπάνη.

Πέρας προσέλευσης επισήμων ώρα 09.45.
Παρακαλούνται να ρυθμίσουν τα σχετικά με:
Τη Θεία Λειτουργία και την Επιμνημόσυνη Δέηση η Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας
Την απόδοση τιμών μερίμνη Α.Δ.Φ.Κ.
Την τήρηση της τάξης η Αστυνομική Δ/νση Μεσσηνίας
Τελετάρχες ορίζουμε τον κ. Ηλία Ηλιόπουλο και τον κ. Δημήτριο Καραμπέτσο



Καλαμάτα 25 Αυγούστου 2015



Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΙΦΕΡΗ-ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ