Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Βιογραφίες Ντρέδων αγωνιστών - Νταραίοι

Η οικογένεια των Νταραίων είναι μια από τις ενδοξότερες οικογένειες των Ντρέδων που έδωσε πλειάδα αγωνιστών στον αγώνα κατά της Τουρκοκρατίας. Είναι ξακουστή σ’ όλο τον Μοριά όπου είχε και πολλές διακλαδώσεις. Ήταν μεγάλη γενιά και συνολικά 5 ή 6 χωριά στην Πελοπόννησο φέρουν το όνομα Ντάρα. Πιθανόν από τα χωριά αυτά να ήλθαν άποικοι στο Ψάρι και ιδίως από το χωριό Ντάρα της Μαντινείας, που φέρεται σαν αρχική γενέτειρα της οικογένειας των Νταραίων, είναι όμως πολύ πιθανόν και από το χωριό Ψάρι, να μετοίκησαν σαν κλεφταρματωλοί κατά καιρούς, παρακλάδια της ίδιας οικογένειας και να εγκαταστάθηκαν σ’ άλλα μέρη και έκτισαν νέα χωριά. Υπάρχουν 5 άλλα χωριά με το όνομα Δάρα: 1) Δάρα Πυλίας, 2) Δάρα Κοντοβουνίων, 3) Δάρα Μαντινείας, 4) Δάρα Γορτυνίας, 5) Δάρα Ηλείας. Γεγονός πάντως είναι ότι δύο χωριά, ένα της Γορτυνίας και ένα της Τριφυλίας στα Κοντοβούνια, πήραν την ονομασία τους από τούς θρυλικούς κλεφτοκαπεταναίους Μάρκο και Αλέξη Ντάρα.

Μάρκος Ντάρας

Γεννήθηκε στο Ψάρι στις 12 Δεκεμβρίου 1700 επί Ενετοκρατίας. Τον βάπτισε ο τότε Ενετός Διοικητής της Αρκαδιάς και τον ονόμασε Μάρκο.
Άρχισε τη δράση του από το 1720, μετά το θάνατο του Δήμου Σουλιμιώτη, τον οποίο επάξια διαδέχθηκε στην αρχηγία των Ντρέδων και τον οποίο και υπερέβαλλε στον ηρωισμό και στη δράση κατά των Τούρκων.
Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους κλεφταρματωλούς της Πελοποννήσου, και ίσως όλων των κλεφταρματωλων της Τουρκοκρατίας. Ήταν αναγνωρισμένος Γενικός Αρχηγός των κλεφταρματωλων της Πελοποννήσου κατά την εποχή της δράσης του.
Τα αναρίθμητα προσωπικά του κατορθώματα θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν ολόκληρο ιδιαίτερο τόμο.
Στις 20 Ιουλίου 1846, ενώ νοσηλευόταν από τραύμα στο πόδι του από τον εμπειρικό γιατρό Παναγ. Τρουβέλη στο χωριό Ίσαρι της Μεγαλόπολης, δολοφονήθηκε από τον Αλβανό έμπιστό του Γκόγκα, για να λάβει την επικήρυξή του. Τον δολοφόνο αυτόν, τον κατακρεούργησε μετά ένα έτος ο κλεφταρματωλός της Τριφυλίας Αναγνώστης Λεπετσιώτης, κατά Γρηγοριάδη μάλλον είναι Λυκοδεσιώτης, (μεγάλος Ντρες Καπετάνιος χωρίς να είναι το χωριό του γνωστό αλλά με πλούσια δράση αναφερόμενος σε πολλά δημοτικά τραγούδια των Ντρέδων). Οι Τούρκοι συνέλαβαν τότε τρεις από τους γιούς του Μάρκου Ντάρα τους οποίους θανάτωσαν με παλούκωμα στη Σκάλα της Μεσσηνίας, διασώθηκε μόνο ο μικρός γιος του Αλέξης, που ανατράφηκε από ένα θείο του, αδελφό του πατέρα του.

Αλέξης Ντάρας


Γιος του Μάρκου, που αφού γλύτωσε από τον ξολοθρεμό της οικογένειας του, ανατράφηκε από το θείο του Στάθη Ντάρα, αδελφό του πατέρα του. Μέσα του όμως έκαιγε η φλόγα της εκδίκησης κατά των Τούρκων και παρά την προσπάθεια του θείου του να μη βγει κλέφτης, oι Τούρκοι τον ανάγκασαν με την κτηνώδη συμπεριφορά τους να βγει νωρίς κλέφτης και ανέπτυξε σημαντική δράση, από το έτος 1760 μέχρι το έτος 1785 και έφτασε σε δόξα τον πατέρα του, όπως τη διαλαλούν τα δημοτικά τραγούδια που σώζονται, αλλά και η ζωντανή τοπική παράδοση που είναι έντονη μέχρι σήμερα.
Έλαβε μέρος στην επανάσταση του Ορλώφ το 1769. Επίσης στη μάχη των Τρικόρφων, το 1779, όπως προκύπτει από επιστολή, την οποία έστειλαν οι κλεφτοκαπεταναίοι, από τα Τρίκορφα στους Αλβανούς της Τριπολιτσάς, υπογράφει σαν συναρχηγός των Κλεφτών μαζί με τον Κωνσταντή Κολοκοτρώνη. Έλαβε επίσης μέρος στη μάχη της Κανστάνιτζας όπου διασώθηκε και συνέχισε τη δράση του σε πολλές μάχες που είχε με τους Τούρκους τους οποίους είχε κατατρομάξει και τους προξένησε πολλές φορές μεγάλες απώλειες.
Σκοτώθηκε το 1785 σε μάχη με Τούρκους κάπου έξω από την Κυπαρισσία και όπως η παράδοση και η κατόπιν γενόμενη έρευνα από πολλούς Ιστορικούς, όπως αναφέρει ο Κ. Αντωνόπουλος, ότι το κεφάλι του το πήραν οι συμπολεμιστές του και το ενταφίασαν στον πλάτανο στη βρύση, σ’ ένα χωριό των Κοντουβουνίων το οποίο έκτοτε πήρε το όνομά του, Ντάρα.
Ο Γρηγοριάδης αναφέρει ότι, σκοτώθηκε σε μάχη που έλαβε χώρα στη Γαράτζα, δεν ενισχύεται η άποψη αυτή από άλλα στοιχεία, αλλά αληθοφανέστερη είναι η παραπάνω αυτή εκδοχή, όπως την διασώζει η τοπική παράδοση, ότι σκοτώθηκε έξω από την Κυπαρισσία.

Αντώνης Ντάρας

Θρυλικός αρχηγός σώματος Ντρέδων κατά την επανάσταση και μέλος της Φιλικής Εταιρείας προ αυτής. Είχε εξαιρετική δράση κατά την επανάσταση και έλαβε μέρος σε πολλές μάχες όπου διακρίθηκε για την γενναιότητά του, κυρίως για τη σωφροσύνη του. Ήταν ο Νέστορας των Ντρέδων.
Πρώτος αυτός ηγήθηκε σώματος 150 Ντρέδων μαζί με τον Γιαννάκη Γκρίτζαλη, από τις 23 Μαρτίου του 1821 και εγκαταστάθηκαν αυτόβουλα στη θέση Κακόρεμα, έξω από την Κυπαρισσία για να προστατεύσουν τους Έλληνες της Κυπαρισσίας από τυχόν σφαγές ή ομηρίες, που ετοίμαζαν οι Τούρκοι εν όψει της αναχώρησής τους, όπως ιστορεί ο Φραντζής, χωρίς όμως να τονίζει την πρωτοβουλία τους και την προσφορά τους στη δύσκολη αυτή ώρα για την Κυπαρισσία. Πριν την επανάσταση οι Ντρέδες είχαν μόνοι τους αναλάβει πρωτοβουλίες για δράση.
Ανιδιοτελής, σώφρονας και γενναίος όπως ήταν, δεν δίστασε να προσφέρει την αρχηγία των Ντρέδων του χωριού Ψάρι στο συμπολεμιστή του Γιαννάκη Γκρίτζαλη, καίτοι του προτάθηκε από τον Κολοκοτρώνη, επειδή ο Γκρίτζαλης ήταν και ορμητικότερος, αλλά και "σπουδασμένος" στην Κωνσταντινούπολη πολλά χρόνια μετά το διωγμό των κλεφτών.
Ο Αντώνης Ντάρας διακρίθηκε σε όλες τις μάχες του Αγώνα σαν επικεφαλής ανεξάρτητου σώματος Ψαραίων Ντρέδων, έδειξε γενναιότητα, ανιδιοτέλεια και σωφροσύνη μεγάλη, και έζησε πολλά χρόνια μετά την απελευθέρωση. Πέθανε σε βαθύ γήρας από φυσικό θάνατο στο Ψάρι, όπου έχαιρε της γενικής εκτίμησης όλων των Ντρέδων αγωνιστών που παρακολούθησαν την κηδεία του από όλα τα χωριά.

Πηγή: Το βιβλίο του Παναγιώτη Λαμπρόπουλου, Ντρέδες - Τα παλληκάρια του Μωρηά (1980)

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Έτοιμος ο νέος κόμβος Αλλαγής - Ιούνιο η παράδοση


Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου κόμβου της Αλλαγής, που θα συνδέει το δρόμο Τσακώνα - Καλό Νερό με την υφιστάμενη εθνική οδό και τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Καλαμάτας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το "Μορέα", ο κόμβος αυτός πιθανότατα θα δοθεί στην κυκλοφορία τον Ιούνιο. Και θα συνδέσει, για την ώρα, τη σημερινή εθνική με το δρόμο προς και από Καλό Νερό, σε σημείο κοντά στη διασταύρωση της Οιχαλίας.
Η διάνοιξη και η ασφαλτόστρωσή του έχει ολοκληρωθεί και απομένουν πινακίδες σήμανσης και διαγράμμιση, καθώς και τα φανάρια που θα τοποθετηθούν στον κόμβο του υφιστάμενου εθνικού δρόμου, όπου έχουν μπει οι πινακίδες και ολοκληρώνονται οι εργασίες της υποδομής.
Με τη λειτουργία του κόμβου αυτού, θα καταργηθεί ο υφιστάμενος της Αλλαγής από και προς Καλό Νερό και το πρώτο 1,5 περίπου χιλιόμετρο του δρόμου Τσακώνα - Καλό Νερό.

Πηγή: Ελευθερία

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Τάσης Γιαννακόπουλος

Ο Τάσης Γιαννάκης και μετά την απελευθέρωση Γιαννακόπουλος γεννήθηκε στην ορεινή Τριφυλία, στο χωριό Σουλιμά, σήμερα Άνω Δώριο, στα 1794 περίπου και ήταν από τους σημαντικούς αγωνιστές του τόπου.
Έλαβε μέρος στην επανάσταση από της εκρήξεώς της. Στις 24 Μαρτίου 1821 έλαβε μέρος στην πάνδημη συγκέντρωση των κατοίκων των Σουλιμοχωρίων, που έγινε στον ιστορικό ναό του Αγίου Δημητρίου στο Σουλιμά, όπου ο ιερέας Φιλικός και γνωστός αρχηγός των Ντρέδων Δημήτριος Τσώρης και μετά Παπατσώρης, αφού έκανε κατανυκτική λειτουργία, κήρυξε την επανάσταση και ευλόγησε τα όπλα των πολεμικότατων Ντρέδων.
Την ίδια κιόλας ημέρα, καθώς φαίνεται από πιστοποιητικό της 15ης Οκτωβρίου 1834 της Δημογεροντίας Σουλιμά, κατατάχθηκε στα άτακτα σώματα και συνέχισε υπηρετών «χρόνους επτά».
Το πρωτότυπο του πιστοποιητικού αυτού, που κατατέθηκε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (αριθ. Καταθ. 446, 3.4.1956), από τα ευλαβικά χέρια του απογόνου του κ. Φώτη Γιαννακόπουλου, ανωτέρου υπαλλήλου της ΑΤΕ., έχει ως εξής:
«Αποδεικτικό υπηρεσίας δια τους υπαξιωματικούς, στρατιώτας και ναύτας.
Πιστοποιητικόν
Εδόθη την 15 Οκτωβρίου παρά του Δημογεροντικού Εφόρου Σουλιμά Επαρχίας Τριφυλίας εις τον Τάσην Γιαννάκην, παλαιόν πεντηκόνταρχον εις τα Άτακτα στρατεύματα, ηλικίας 40 χρόνων. Εγεννήθη εις το χωρίον Σουλιμά Επαρχίας Τριφυλίας. Κατετάχθη εις τα άτακτα της Αρκαδίας στρατεύματα την 25 Μαρτίου 1821. Επροβιβάσθη εις τον βαθμόν του Πεντηκοντάρχου την 30ήν Απριλίου 1824. Υπηρέτησεν Υπό τους αρχηγούς Παπατσώνην… Παρευρέθη εις τους πολέμους (Νεόκαστρον, Μεθώνης, Άργους, Ναυπλίου, Λάλα, Ναυαρίνου). Υπηρέτησε χρόνους επτά. Διεκόπη της υπηρεσίας από την φυγήν των εχθρών. Αριθμός αποδεικτικού δύο αποδεικτικά από το Εκτελεστικόν Σώμα και το Υπουργείον του Πολέμου αποδεικνύοντα τον προβιβασμόν εις την πεντηκονταρχίαν.
Υπογραφή του Δημογεροντικού Εφόρου Τμήματος Σουλιμά.
Αναγνώστης Μαυροειδής
Τη 15 Οκτωβρίου 1834. Εν Σουλιμά».

Ο Τάσης Γιαννακόπουλος που στην πορεία του αγώνα διακρίθηκε για την ανδρεία του και τις ηγετικές του ικανότητες και προήχθη σε Ταξίαρχο στα 1825, στα 1838 ονομάσθηκε Υπολοχαγός της Β. Ελλ. Φάλαγγας.
Στα 1839 προκειμένου να λάβει ως ενδεής αξιωματικός του αγώνα εθνική γη, ζήτησε πιστοποιητικό απορίας από το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίου, το οποίο όμως εξ αιτίας προσωπικών αντιπαθειών αρνήθηκε τη χορήγησή του. Αντιθέτως με έγγραφό του στον αρμόδιο Διοικητή Τριφυλίας βεβαίωσε αναληθώς και παρανόμως, ότι ο Τ. Γιαννακόπουλος, όχι μονάχα δεν ήταν άπορος, αλλά είχε 80 πρόβατα, 24 βόδια μικρά και μεγάλα, 7 άλογα, 2 σπίτια ένα αμπέλι και πάνω από όλα αυτά ήταν και έμπορος. Έτσι απορρίφθηκε η αίτηση του απομάχου Γιαννακόπουλου, ο οποίος αναγκάστηκε πια να καταφύγει στον Όθωνα και να ζητήσει την επανόρθωση της αδικίας.
Υπέβαλε στις 14 Ιανουαρίου 1839 την παρακάτω αναφορά που είχε συντάξει ο Αναστάσιος Μανούσος, γιατί ο ίδιος ήταν αγράμματος. Η αναφορά αυτή βρίσκεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους έχει ως εξής:
«Μεγαλειότατε
Ονομασθείς ο υποσημειούμενος δια του Διατάγματος της Υμ. Μεγαλειότητος της 19 (31) Μαΐου 1838 αξιωματικός της Βασιλικής Ελληνικής Φάλαγγος υπό τον βαθμόν υπολοχαγού εζήτησα εγκαίρως από το αρμόδιον Δημοτικό Συμβούλιον του Δήμου Δωρίου το έγγραφον της πενίας μου δια να λάβω την χορηγουμένην εις τους αξιωματικούς δια του ανωτέρω διατάγματος περίθαλψιν της γης.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αφου μου υπεσχέθη να συγκαλέση ημέραν παρ’ ημέραν το Δημοτικόν Συμβούλιον δια να εκδώση το της πενίας μου ενδεικτικόν, ανέβαλλε παρά το χρέος των καθηκόντων του την εκπλήρωσιν του χρέους του τούτου, και μου απέδειξεν ότι προσωπικών αντιπαθειών αίτια εμεσολάβησαν εις το Δημοτικόν Συμβούλιον του Δήμου Δωρίου δια να μη εκδώση το περί ου ο λόγος έγγραφον, και τούτο δια να με υστερήσωσι κατά συνέπειαν τα έντιμα αυτού μέλη της βοηθείας και περιθάλψεως, την οποίαν ηυδόκησεν η Υμ. Μεγαλειότης υπέρ των ενδεών αξιωματικών.
Κάτοικος του χωρίου Σουλιμά, του οποίου την κατάστασιν και την θέσιν επεσκέφθη κατά τον τελευταίον Φεβρουάριον η Βασιλική Σου παρουσία και αφοσιωμένος από την ιδίαν στιγμήν της Επαναστάσεως εις την στρατιωτικής υπηρεσίαν δεν δύναται ειμή να είμαι και από τους ενδεείς ενδεέστερος. Ακίνητον περιουσίαν δεν έχω ούτε πιθαμήν γης, Μεγαλειότατε, εκτός μιας μικράς σκηνής χρησιμοποιούσης ως κατοικίαν της πολυαρίθμου οικογενείας μου, η δε κινητή μου περιουσία περιορίζεται εις ένα βουν και εις έναν ίππον.
Την ελεεινήν ταύτην κατάστασιν της πενίας μου εβιάσθην να αποδείξω Μεγαλειότατε δια της εσωκλεισμένης πιστοποιήσεως, υπογεγραμμένης παρά των εφημερίων και όλων των προκρίτων του Δήμου, αφ’ ου ραδιουργικώς το Δημοτικόν Συμβούλιον και παρανόμως δεν ηθέλησεν να την εκδώση. Δέομαι ουν το έλεος της Υμ. Μεγαλειότητος να μην ανεχθή δια να υστερηθώ ένεκα της αντιπαθείας ολίγων τινών μελών του Δημοτικού Συμβουλίου της Βασιλικής περιθάλψεως και βοηθείας αίτινες μου χορηγούνται δια του ειρημένου διατάγματος αλλά να ευδοκήση επί τη βάσει της εσωκλειομένης πιστοποιήσεως να μεθέξω και εγώ ως ενδεής αξιωματικός με την αναλογούσαν εις τον βαθμόν μου βοήθειαν, την μόνην ελπίδαν δι ης θα δυνηθή ή αδύνατος και πολυμελής οικογένειά μου να πορισθή τα αναγκαία της διατηρήσεως και εξοικονομήσεως της μέσα.
Εν τούτοις καθικετεύω την Υμ. Μεγαλειότητα να ευδοκήση να λάβω τον αργυρούν αριστείον το οποίον μου ανήκει δια τας εκδουλεύσεις μου και κατά συνέπειαν του οποίου κατετάχθην βαθμού.
Της Υμ. Μεγαλειότητος πιστότατος και ταπεινότατος υπήκοος.
Δια τον αγράμματον Αναστάσιον (Τάσην) Γιαννακόπουλον υπολοχαγόν
Αναστάσιος Μανούσος
Την 11 Ιανουαρίου 1839
Εν Σουλιμά Τριφυλίας

Μαζί με την αναφορά ο Τ. Γιαννακόπουλος έστειλε και μια βεβαίωση των προκρίτων του χωριού, αγωνιστών κι αυτών, που ήξεραν καλά την οικονομική κατάστασή του και κατήγγειλαν την παρανομία των Δημοτικών Συμβούλων ή μάλλον της πλειοψηφίας των. Και η βεβαίωση αυτή στο πρωτότυπο βρίσκεται ανέκδοτη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και έχει ως εξής:
Πιστοποιούμεν οι υποφαινόμενοι κάτοικοι του Δήμου Δωρίου ότι ο ονομασθείς αξιωματικός υπό τον βαθμόν του υπολοχαγού συνδημότης μας κ. Τάσης Γιαννακόπουλος είναι άπορος και ενδεής. Δεν έχει παραμικρόν μέρος ακινήτου περιουσίας, η δε κινητή του συνίσταται εις ένα βόα από τον οποίον μόλις απολαμβάνει το αναγκαιούν δια την εξοικονόμησιν της οικογενείας του ψωμί, συγκειμένης εκ ψυχών επτά συμπεριλαμβανομένου κι αυτού. Έχει κι έναν ίππον, δια του οποίου ευκολύνει τας οικιακάς του υποθέσεις.
Δεν μετέρχεται ούτε γνωρίζει κοινόν επάγγελμα ή βιομηχανίαν δια της οποίας να εξοικονομήται, τα δε μέσα δια των οποίων πορίζεται τα προς το ζην πτωχικώς και εστερημένως προέρχονται από την καλλιέργειαν της γης δια των χειρών και δια του προρρηθέντος βοός.
Πιστοποιούμεν προς τούτοις ότι σύμφωνα με το από 20 Μαΐου (1 Ιουνίου) 1833 Υψηλόν Β. Διάταγμα εζήτησεν από το αρμόδιον Δημοτικόν Συμβούλιον του Δήμου Δωρίου το αποδεικτικόν της ενδείας του το οποίον του ηρνήθη παρανόμως ένεκα προσωπικών αντιπαθειών.
Προς βεβαίωσιν του υπογραφόμεθα.
Εν Δωρίω τη 3 Ιανουαρίου 1839.
Οι εφημέριοι: Κωνσταντίνος ιερεύς, Αναστάσιος ιερεύς.
Γιαννάκης Τασόπουλος, Α. Μαυροειδής: δια τον αγράμματον Θανάσιον Κόλλιαν, Α. Μαυροειδής…, Λυμπέρης Ρούσσης μη ηξεύροντας γράμματα δια χειρός εμού, Δημητράκης Κάζος, Κωνσταντής Κατζηαμπάνης, δια τον Πανάγον Γηόργην αγράμματον Κωνσταντής Κατζηαμπάνης, δια τον Δημήτριον Θεοχάρην αγράμματον Α. Μαυροειδής, δια τον Γ. Λυμπέρην αγράμματον Μαυροειδής Αναγνωστόπουλος, Φώτης Κανέλος, Δημήτριος Γκούμας, Γιάννης Μαντάς, Δημητράκης Γαρίνης, δια τους άνωθεν Νικόλαος Καλατζάκης, Αθανάσιος Τσούτζος, Γιάννης Καλατζάκης, Παναγιώτης Κούκης, δια τον αγράμματον Αναγνώστης Τουλατέρας, Αναγνώστης Καλατζάκης, Γιώργος Ντρες, Γιώργης Παναγόπουλος, Γιώργο Πέτρος, δια τους αγράμματους Γιώργο Ντρες, Κανέλος Παναγιώτης, Θεοφάνης Δημόπουλος…. Π. Τζουμάνης, Αδάμης Πορικός, δια τον αγράμματον Γεώργιον Γκιμόπουλον Νικόλαος Ηλιακόπουλος, Λιάκος Μπαρμπάκης δια τον αγράμματον Λιάκον Μπαρμπάκην Αναγνώστης Ν. Λιακόπουλος….».
Το γνήσιον της υπογραφής των ανωτέρω προκρίτων κι αγωνιστών βεβαιώνει ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας αγωνιστής κι αυτός Γεώρ. Μπόρσας που σημειώνει στο κάτω μέρος του εγγράφου:
«Κατά την προς ημάς πληροφορίαν του παπα - Κωνσταντίνου και Αν. Μαυροειδή επικυρούμεν το γνήσιον των εν τω παρόντι υπογραφών των και των λοιπών κατά συνέπειαν ως γνησίας.
Εν Κυπαρισσία την 10 Ιανουαρίου 1839.
Ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας
Τ.Σ. Γεώρ. Μπόρσας».

Η αίτηση μαζί με τη βεβαίωση διαβιβάσθηκαν από τη Γραμματεία των Ανακτόρων στις 9 Φεβρ. 1839 στο Διοικητή Τριφυλίας για να εξετάσει και υποβάλει σχετικό πόρισμα.
Δυστυχώς δεν είναι ταξινομημένα τα παραπέρα έγγραφα στα Γ.Α.Κ. για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της υποθέσεως. Αν εδικαιώθη ή όχι ο αγωνιστής ούτος.

Πηγή: Μίμη Ηλ. Φερέτου, εφημερίδα "Μεσσηνιακά Νέα", 16-9-1956.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Πληθυσμιακές μεταβολές οικισμών τ. Δήμου Δωρίου κατά τις απογραφές περιόδου 1879 ως 2011

Άνω Δώριο (Σουλιμά):
Έτος 1879 κάτ. 871, έτος 1889 κάτ. 1042, έτος 1896 κάτ. 1233, έτος 1907 κάτ. 1289, έτος 1920 κάτ. 658, έτος 1928 κάτ. 671, έτος 1940 κάτ. 589, έτος 1951 κάτ. 530, έτος 1961 κάτ. 376, έτος 1971 κάτ. 168, έτος 1981 κάτ. 168, έτος 1991 κάτ. 194, έτος 2001 κάτ. 181, έτος 2011 κάτ. 79, έτος 2021 κάτ. 114.

Βασιλικό:
Έτος 1896 κάτ. 58, έτος 1907 κάτ. 124, έτος 1920 κάτ. 272, έτος 1928 κάτ. 403, έτος 1940 κάτ. 567, έτος 1951 κάτ. 544, έτος 1961 κάτ. 572, έτος 1971 κάτ. 527, έτος 1981 κάτ. 526, έτος 1991 κάτ. 484, έτος 2001 κάτ. 506, έτος 2011 κάτ. 354, έτος 2021 κάτ. 214

Άνω Βασιλικό (Κατσούρα):
Έτος 1879 κάτ. 178, έτος 1889 κάτ. 207, έτος 1896 κάτ. 204, έτος 1907 κάτ. 233, έτος 1920 κάτ. 302, έτος 1928 κάτ. 288, έτος 1940 κάτ. 202, έτος 1951 κάτ. 166, έτος 1961 κάτ. 86.

Δροσοπηγή (Βυδίσοβα):
Έτος 1879 κάτ. 411, έτος 1889 κάτ. 451, έτος 1896 κάτ. 459, έτος 1920 κάτ. 493, έτος 1928 κάτ. 532, έτος 1940 κάτ. 306, έτος 1951 κάτ. 176, έτος 1961 κάτ. 123.

Δώριο (Κάτω Σουλιμά):
Έτος 1920 κάτ. 679, έτος 1928 κάτ. 306, έτος 1940 κάτ. 590, έτος 1951 κάτ. 975, έτος 1961 κάτ. 833, έτος 1971 κάτ. 950, έτος 1981 κάτ. 1257, έτος 1991 κάτ. 1368, έτος 2001 κάτ. 1139, έτος 2011 κάτ. 915, έτος 2021 κάτ. 765.

Άγιος Αθανάσιος (Τακαίικα):
Έτος 1928 κάτ. 65, έτος 1940 κάτ. 100, έτος 1951 κάτ. 70, έτος 1961 κάτ. 51.

Άγιος Γεώργιος:
Έτος 1928 κάτ. 176, έτος 1940 κάτ. 203, έτος 1951 κάτ. 194, έτος 1961 κάτ. 103, έτος 1971 κάτ. 182, έτος 1981 κάτ. 265, έτος 1991 κάτ. 144, έτος 2001 κάτ. 131, έτος 2011 κάτ. 63. 

Άγιος Πέτρος (Γουβαλάρια):
Έτος 1928 κάτ. 202, έτος 1940 κάτ. 183, έτος 1951 κάτ. 175, έτος 1961 κάτ. 143, έτος 1971 κάτ. 11, έτος 1981 κάτ. 8, έτος 1991 κάτ. 7, έτος 2001 κάτ. 34, έτος 2011 κάτ. 37.

Αμφιθέα (Κλέσουρα):
Έτος 1879 κάτ. 426, έτος 1889 κάτ. 484, έτος 1896 κάτ. 512, έτος 1907 κάτ. 517, έτος 1920 κάτ. 487, έτος 1928 κάτ. 539, έτος 1940 κάτ. 564, έτος 1951 κάτ. 497, έτος 1961 κάτ. 363.

Άνω και Κάτω Αμφιθέα:
Έτος 1971 κάτ. 218, έτος 1981 κάτ. 129, έτος 1991 κάτ. 109, έτος 2001 κάτ. 112, έτος 2011 κάτ. 64 (Άνω 9 κάτ. - Κάτω 55 κάτ.).

Ελαιοχώριον (Ράχη Τσώρη):
Έτος 1928 κάτ. 130, έτος 1940 κάτ. 95, έτος 1951 κάτ. 102, έτος 1961 κάτ. 71.

Πεύκη (Κατσαμπανέικα):
Έτος 1928 κάτ. 70, έτος 1940 κάτ. 68, έτος 1951 κάτ. 81, έτος 1961 κάτ. 48.

Πυργάκι (Ράχη Σκέφερη):
Έτος 1928 κάτ. 155, έτος 1940 κάτ. 90, έτος 1951 κάτ. 66, έτος 1961 κάτ. 52.

Κόκλα:
Έτος 1940 κάτ. 354, έτος 1951 κάτ. 490, έτος 1961 κάτ. 533, έτος 1971 κάτ. 490, έτος 1981 κάτ. 443, έτος 1991 κάτ. 348, έτος 2001 κάτ. 344, έτος 2011 κάτ. 245. έτος 2021 206.

Κάτω Μάλθη (Ακρόπολη):
Έτος 1951 κάτ. 80, έτος 1961 κάτ. 78, έτος 1971 κάτ. 64, έτος 1981 κάτ. 61, έτος 1991 κάτ. 80, έτος 2001 κάτ. 89, έτος 2011 κάτ. 68.

Κούβελα:
Έτος 1879 κάτ. 417, έτος 1889 κάτ. 441, έτος 1896 κάτ. 503, έτος 1907 κάτ. 498, έτος 1920 κάτ. 451, έτος 1928 κάτ. 475, έτος 1940 κάτ. 427, έτος 1951 κάτ. 382, έτος 1961 κάτ. 306, έτος 1971 κάτ. 165, έτος 1981 κάτ. 100, έτος 1991 κάτ. 190, έτος 2001 κάτ. 262, έτος 2011 κάτ. 113, έτος 2021 κάτ. 70.

Μαυρομάτι:
Έτος 1879 κάτ. 86, έτος 1889 κάτ. 70, έτος 1896 κάτ. 66, έτος 1907 κάτ. 72, έτος 1920 κάτ. 46, έτος 1928 κάτ. 51, έτος 1940 κάτ. 61, έτος 1951 κάτ. 45, έτος 1961 κάτ. 26.

Κυψέλη (Μπιζό):
Έτος 1879 κάτ. 27, έτος 1889 κάτ. 32, έτος 1896 κάτ. 36, έτος 1907 κάτ. 46, έτος 1920 κάτ. 40, έτος 1928 κάτ. 44, έτος 1940 κάτ. 53, έτος 1951 κάτ. 72, έτος 1961 κάτ. 26, έτος 1971 κάτ. 8, έτος 1981 κάτ. 7, έτος 1991 κάτ. 28, έτος 2001 κάτ. 91, έτος 2011 κάτ. 22.

Μάλθη (Μποντιά):

Έτος 1879 κάτ. 275, έτος 1889 κάτ. 315, έτος 1896 κάτ. 290, έτος 1907 κάτ. 362, έτος 1920 κάτ. 397, έτος 1928 κάτ. 425, έτος 1940 κάτ. 432, έτος 1951 κάτ. 232, έτος 1961 κάτ. 269, έτος 1971 κάτ. 189, έτος 1981 κάτ. 169, έτος 1991 κάτ. 207, έτος 2001 κάτ. 155, έτος 2011 κάτ. 172, έτος 2021 κάτ. 53

Χαλκιά:
Έτος 1879 κάτ. 172, έτος 1889 κάτ. 237, έτος 1896 κάτ. 276, έτος 1907 κάτ. 244, έτος 1920 κάτ. 279, έτος 1928 κάτ. 273, έτος 1940 κάτ. 231, έτος 1951 κάτ. 200, έτος 1961 κάτ. 136, έτος 1971 κάτ. 80, έτος 1981 κάτ. 82, έτος 1991 κάτ. 163, έτος 2001 κάτ. 108, έτος 2011 κάτ. 98, έτος 2021 κάτ. 51.

Χρυσοχώρι:
Έτος 1879 κάτ. 390, έτος 1889 κάτ. 367, έτος 1896 κάτ. 375, έτος 1907 κάτ. 428, έτος 1920 472, έτος 1928 κάτ. 497, έτος 1940 κάτ. 506, έτος 1951 κάτ. 465, έτος 1961 κάτ. 358, έτος 1971 κάτ. 257, έτος 1981 κάτ. 203, έτος 1991 κάτ. 192, έτος 2001 κάτ. 302, έτος 2011 κάτ. 251, έτος 2021 κάτ. 139.

Ψάρι:
Έτος 1907 κάτ. 1706, έτος 1920 κάτ. 1712, έτος 1928 κάτ. 1882, έτος 1940 κάτ. 1207, έτος 1951 κάτ. 1297, έτος 1961 κάτ. 881, έτος 1971 κάτ. 662, έτος 1981 κάτ. 743, έτος 1991 κάτ. 457, έτος 2001 κάτ. 602, έτος 2011 κάτ. 465,  έτος 2021 κάτ. 227.

Άνω Ψάρι:
Έτος 1879 κάτ. 1223, έτος 1889 κάτ. 1280, έτος 1896 κάτ. 1443.

Άγιος Νικόλαος (Κολιότσι):
Έτος 1940 κάτ. 107, έτος 1951 κάτ. 59, έτος 1961 κάτ. 31, έτος 1971 κάτ. 24, έτος 1981 κάτ. 30, έτος 1991 κάτ. 70, έτος 2001 κάτ. 13, έτος 2011 κάτ. 13.

Κάτω Μέρη:
Έτος 1940 κάτ. 104, έτος 1951 κάτ. 103, έτος 1961 κάτ. 82, έτος 1971 κάτ. 37, έτος 1981 κάτ. 39, έτος 1991 κάτ. 12, έτος 2001 -, έτος 2011 κάτ. 24.

Σημ: Έρευνα Χρήστος Α. Τάκης, Γιάννης Ανδριόπουλος

Σε 10 μήνες έτοιμος ο αυτοκινητόδρομος!!!

Το Μάρτιο του 2012 πρόκειται να παραδοθεί, μαζί με την τοξωτή μεταλλική γέφυρα, το πολύπαθο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα, κάτι που σημαίνει την ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου.
Ο αυτοκινητόδρομος μέσα στη Μεσσηνία, στο τμήμα Σπερχογεία - Τσακώνα, θα δοθεί νωρίτερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τέλος του 2011, αλλά χωρίς διόδια.
Αυτά τόνισε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Χρήστος Μαλαπάνης.
Αφού ενημέρωσε ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι εργασίες στο Παραδείσια - Τσακώνα, ο κ. Μαλαπάνης ανέφερε ότι για την ώρα έχει εξασφαλιστεί η έγκριση για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Επεσήμανε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση 2-3 μηνών σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που ίσχυε, και σημείωσε πως «εξετάζεται με πολύ σκεπτικισμό, για καθαρά τεχνικούς λόγους, να μη δοθεί το τμήμα με προσωρινή λύση, με την παράκαμψη στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης που θα δινόταν τον Οκτώβριο».

Πηγή: Ελευθερία

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Οι δικοί μας άνθρωποι...


Οι φωτογραφίες με πρόσωπα των συγχωριανών μας, που σήμερα πολλοί από αυτούς δεν βρίσκονται στη ζωή, είναι από το αρχείο του αειμνήστου π. Αλεξίου Γ. Ανδριόπουλου, του Δημητρίου Αθ. Δεδεμάδη του Αναστασίου Δ. Αρνόκουρου και της Γεωργίας Δ. Γκιώνη.

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Συγκροτήθηκε η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

Με την υπ.αρ.81/11 Απόφαση Δημ. Συμβουλίου Οιχαλίας συγκροτήθηκε η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης ως όργανο με συμβουλευτικές αρμοδιότητες. Η διάρκεια της θητείας της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης δεν υπερβαίνει τα δυόμισι έτη. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας και δημότες. Ο συνολικός αριθμός των μελών της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, μπορεί να είναι από είκοσι πέντε (25) έως πενήντα (50) μέλη. Σε ποσοστό ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών εκπροσώπων φορέων ορίζονται επιπλέον μέλη, μετά από κλήρωση, δημότες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καθώς και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης προεδρεύει ο δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος που ορίζει ο δήμαρχος με απόφασή του. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής καλούνται κατά περίπτωση και συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου και εκπρόσωποι αρμόδιων κρατικών αρχών, των τοπικών οργανώσεων πολιτικών κομμάτων, καθώς και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο.
Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης:
α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.
β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.
γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.
δ) Δύναται να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ.

ΜΕΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ (ΔΗΜ.ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΩΡΙΟΥ)
Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΙΔΙΟΤΗΤΑ

1. Τακτικό Μέλος: Δέδε Μαρία, Αναπληρωτής: Οικονόμου Κωνσταντινιά, Εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Δωρίου
2. Τακτικό Μέλος: Τότσης Δημήτριος, Εκπρόσωπος τουΕμπορικού Συλλόγου Δωρίου
3. Τακτικό Μέλος: Γκότσης Ευθύμιος, Εκπρόσωπος του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου «Ο Δωριεύς»
4. Τακτικό Μέλος: Παπακώστας Λεωνίδας, Εκπρόσωπος του Συλλόγου Αγ. Γεωργίου
5. Τακτικό Μέλος: Κωτσιόπουλος Παναγιώτης, Εκπρόσωπος του Συλλόγου Αγροτικού Αναδασμού και Αγροτικού Συνεταιρισμού Ψαρίου
6. Τακτικό Μέλος: Σταυρόπουλος Κανάρης, Εκπρόσωπος τουΕξωραϊστικού Συλλόγου Κόκλας
7. Τακτικό Μέλος: Μπούρκουλας Ιωάννης, Εκπρόσωπος του Συλλόγου Βασιλικαίων Μεσσηνίας «Η Αγ. Τριάδα»
8. Τακτικό Μέλος: Αρνόκουρος Αναστάσιος, Εκπρόσωπος του Συλλόγου Άνω Δωρίου
9. Τακτικό Μέλος: Βλάχος Δημοσθένης, Εκπρόσωπος του Συλλόγου Αμφιθέας
10. Τακτικό Μέλος: Γιαννακόπουλος Ηλίας, Αναπληρωτής: Ασημακόπουλος Παναγιώτης
11. Ζιώργας Βασίλειος, Δημοτικός Υπάλληλος
12. Λιόγας Νικόλαος, Υπάλληλος
13. Θεοδούλου Χρυσούλα, Καθηγήτρια
14. Ηλιόπουλος Αριστείδης, Δημότης

Πηγή: doriopress

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Ετήσιος χορός Πολιτιστικού Συλλόγου ΧΑΛΚΙΑΙΩΝ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκαίων " Ο ΜΕΛΙΟΣ" σας προσκαλεί όλους όπως παρεβρεθείτε στον ετήσιο ΧΟΡΟ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ μας, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου ημέρα ΚΥΡΙΑΚΗ- ΜΕΣΗΜΕΡΙ 1.30 μμ. στο ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ "ΑΣΤΡΑ", που βρίσκεται στην είσοδο της Νέας Μάκρης Αττικής, επί της ΛΕΩΦ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 31 χλμ. (Δίπλα ακριβώς από το Πολυκατάστημα LIDL, στο παρκινγκ του οποίου μπορείτε να παρκάρετε άνετα τα αυτοκίνητά σας).
Το κτήμα διαθέτει μεγάλη κλιματιζόμενη αίθουσα ( 350 ατόμων), μεγάλο Υπαίθριο Χώρο με γκαζόν, πισίνα, ειδικά διαμορφωμένη πίστα χορού, Ειδική Αίθουσα Παιδότοπου κτλ.
Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, και πλούσιο φαγητό.
Σας υποσχόμεθα ότι θα το γλεντήσουμε αλλά "ΧΑΛΚΑΙΪΚΑ" με παραδοσιακή κυρίως, αλλά και μοντέρνα Μουσική, γι’ αυτό σας παρακαλούμε να μην λείψει κανείς και να φέρετε μαζί σας όσους συγγενείς, φίλους και γνωστούς έχετε, υπάρχει χώρος για 1000 άτομα!!.
Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου
Δημήτρης Λαμπρόπουλος(Τηλ.Επικ. 6945339641)

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ξεκινά αύριο η γενική απογραφή πληθυσμού

Ξεκινά αύριο Τρίτη η γενική απογραφή πληθυσμού και κατοικιών. Η απογραφή θα κρατήσει 15 ημέρες και θα ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σκοπός της απογραφής είναι να συγκεντρωθούν δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της χώρας, τα οποία είναι απαραίτητα για το σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους. Τα στοιχεία που ζητούνται είναι απολύτως εμπιστευτικά και προστατεύονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική - ενώ η διάρκεια της συνέντευξης δεν θα ξεπερνά τα 20-25 λεπτά για ένα μέσο νοικοκυριό. Για τις ανάγκες της γενικής απογραφής θα εργαστούν στη Μεσσηνία 734 απογραφείς και 194 τομεάρχες.
Ο πληθυσμός θα απογραφεί στον τόπο μόνιμης κατοικίας του - ενώ σε περίπτωση που κάποιος απουσιάζει ο απογραφέας θα αφήνει σημείωμα με τον αριθμό του τηλεφώνου του, ώστε να υπάρξει επικοινωνία για νέα συνάντηση. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν χρειάζεται να είναι όλοι παρόντες. Η παρουσία ενός μέλους της οικογένειας αρκεί για να δώσει τις πληροφορίες.
Όσον
αφορά ειδικές κατηγορίες όπως είναι οι μετανάστες, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι δεν θα ζητηθεί κανένα έγγραφο που να αποδεικνύει τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα. Επιπρόσθετα, θα υπάρχουν διαθέσιμοι διερμηνείς καθώς επίσης και ερωτηματολόγια μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες.
Οι απογραφείς θα ρωτήσουν πληροφορίες για το σπίτι και για τα άτομα που μένουν σε αυτό, την ηλικία, το επάγγελμα, το επίπεδο της εκπαίδευσης κάθε μέλους και τι δουλειά κάνει.
Στο ερώτημα που θέτουν αρκετοί συμπολίτες μας πώς θα ξέρουν ότι αυτός που θα χτυπήσει το κουδούνι είναι πραγματικά ο απογραφέας, η ΕΛΣΤΑΤ ενημερώνει ότι: Ο απογραφέας θα φοράει κονκάρδα με το ειδικό σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, το όνομά του, καθώς και το όνομα και το τηλέφωνο του επόπτη του. Σε περίπτωση δε αμφιβολίας μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με την ΕΛΣΤΑΤ στα τηλέφωνα 213 1352138 40.

Πηγή: Ελευθερία

Παραιτήθηκε η Δημοτική Σύμβουλος κ. Αθανασία Παπαδοπούλου

Στις 27-4-2011 υπέβαλε παραίτηση από Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Οιχαλίας (Δημ. Ενότητας Δωρίου) η κ. Αθανασία Παπαδοπούλου από το Βασιλικό, η οποία παραίτηση, έγινε δεκτή από τον Δήμαρχο Οιχαλίας κ. Μπάμη Φίλιππο.
Η κ. Παπαδοπούλου αντιμετωπίζει εδώ και μήνες σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Σε αντικατάσταση της αναμένεται να ορκιστεί ο κ. Νικόλαος Αλεξόπουλος από το Κούβελα, ο οποίος είχε διατελέσει και αντιδήμαρχος Δήμου Δωρίου.

Πηγή: doriopress

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Επιτροπή Διαβούλευσης στο Δήμο Οιχαλίας

Συγκροτήθηκε η Επιτροπή Διαβούλευσης στο Δήμο Οιχαλίας μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ελήφθη στην συνεδρίαση της Παρασκευής.
Η επιτροπή θα αποτελείται από 53 μέλη όπως αποφάσισε η διαπαραταξιακή επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για αυτό το σκοπό.
Όπως επισήμανε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ντονάς, σε αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι σύλλογοι και φορείς του δήμου που είναι 30, ενώ από τους 47 δημότες που είχαν κάνει αίτηση έγινε κλήρωση και επιλέχθηκαν 21, καθώς και 2 δημοτικοί υπάλληλοι.
Πάντως κατά την διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε ότι υπάρχουν και άλλοι σύλλογοι από το δήμο που δεν συμμετέχουν και δόθηκε ένα περιθώριο μέχρι αύριο προκειμένου να καταθέσουν αιτήσεις όσοι σύλλογοι ακόμη το επιθυμούν.
Την συγκρότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης δεν ψήφισε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Παναγιώτης Παπανδρέου, ο οποίος ψήφισε λευκό.
Ομόφωνα αποφασίστηκαν επίσης οι προτάσεις ένταξης έργων για χρηματοδότηση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα -Πελοπόννησος -Ιόνια Νησιά 2007 -2013».
Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιδημάρχου Γιώργου Κατσαμπάνη προτάθηκαν τα έργα: «Βελτίωση - διαπλάτυνση τοπικής οδού Άνω Δώριο - Κούβελα με 7η επαρχιακή οδό», «Βελτίωση - διαπλάτυνση τοπικής οδού ΤΚ Δασοχωρίου - Άνω Μέλπειας, οικισμός Αράχωβας», «Βελτίωση - διαπλάτυνση τοπικής οδού από οικισμό Αγίου Νικολάου ως οικισμό Αράχωβας». Πάντως από την μείζονα αντιπολίτευση αν και ψηφίστηκαν οι προτάσεις υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις, με την επικεφαλής Ελένη Αλειφέρη να σημειώνει ότι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μια οργανωμένη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να κατατεθούν απόψεις για το ποια έργα μπορούν να προχωρήσουν. «Δεν θα πρέπει να γίνεται αποσπασματική υποβολή προτάσεων που μπορεί να δημιουργήσει και αντιπαλότητες», είπε χαρακτηριστικά η κ. Αλειφέρη.
Ενστάσεις για το πόσο είναι ώριμα αυτά τα έργα εξέφρασε και ο Σπύρος Αδαμόπουλος ο οποίος αναρωτήθηκε: «Μήπως το ύψος του προϋπολογισμού των έργων αυτών είναι τέτοιο που αδυνατίζει την ίδια την πρόταση που γίνεται;».
«Είναι έργα προτεραιότητας - επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Αντώνης Τάκης - αφού συνδέουν τον δήμο με την Μεγαλόπολη, όπως και με την παράλια περιοχή της Ελαίας, είναι άξονες που περνούν από αρχαιότητες της περιοχής και συνδέουν τον ορεινό όγκο της περιοχής».
Επίσης το Σώμα ασχολήθηκε με παρατάσεις για έργα του δήμου όπου οι περισσότερες αποφάσεις ήταν κατά πλειοψηφία, με ιδιαίτερη συζήτηση να γίνεται για την παράταση προθεσμίας εκτελέσεως του έργου «Βελτίωση προσωρινής στέγασης αθίγγανων του Δήμου Μελιγαλά». Αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι επισήμαναν ότι το έργο δεν θα πρέπει να ξεκινήσει καθώς η περιοχή μόνο προβλήματα σοβαρά έχει από τους αθίγγανους. Πάντως τόσο ο
Δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων Ελένη Αλειφέρη και Παναγιώτης Παπανδρέου τάχθηκαν υπέρ του έργου επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες ώστε και οι άνθρωποι αυτοί να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία και υποδομές να δημιουργηθούν όπως σχολεία, ώστε οι επόμενες γενιές τους να αλλάξουν τις σημερινές τους συμπεριφορές.

Πηγή: Ελευθερία

Δημιουργία ιστοσελίδας με την επωνυμία doriopress

Πριν λίγες ημέρες δημιουργήθηκε μια καινούργια ιστοσελίδα στην περιοχή μας, από την Ομάδα Ενεργών Πολιτών Δωρίου, με την επωνυμία doriopress.
Όπως αναφέρει στην πρώτη της σελίδα, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα επιδιώκει να προσφέρει μια άλλη διάσταση στην επικοινωνία με τους κατοίκους, τους επισκέπτες αλλά και τους μετανάστες της Δημοτικής ενότητας Δωρίου.
Πρωταρχικός της στόχος είναι η άμεση ενημέρωση, αλλά και η δυνατότητα συμμετοχής κατοίκων, συλλόγων, σχολείων, φορέων κλπ στα κοινά με την ελεύθερη κατάθεση απόψεων, παρατηρήσεων και προτάσεων.
Η χρήση της νέας τεχνολογίας και η αξιοποίησή της για την επικοινωνία και την προβολή της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Δωρίου είναι ενσυνείδητη προτεραιότητα. Είναι η αρχή για άμεση και ελεύθερη επικοινωνία, εντός και εκτός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας Δωρίου.
Η ιστοσελίδα ευελπιστεί να συμβάλλει θετικά στην ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής μας και στην τοπική ανάπτυξη γενικότερα.
Η διεύθυνση είναι http://doriopress.wordpress.com/
Το anodorio.blogspot.com εύχεται στο doriopress καλή επιτυχία.

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Το πρόγραμμα ενεργοποίησης των δικαιωμάτων

Ανακοινώθηκε χθες από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας το πρόγραμμα ενεργοποίησης δικαιωμάτων ανά περιοχή, ως εξής:
ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
9 Μαΐου: Αγαλιανή, Ελαία, Πρόδρομος, Καρυές, Σιδηρόκαστρο, Βανάδα, Αυλώνα, Καλίτσαινα.
10 Μαΐου: Πλατάνια, Καλό Νερό.
11-12 Μαΐου: Κοπανάκι, Αγριλιά, Σιτοχώρι, Κεφαλόβρυση, Γλυκορρίζι, Καμάρι, Αρτίκι.
13 Μαΐου: Αετός, Κρυονέρι, Πολυθέα, Μοναστήρι.
16-17 Μαΐου: Ραπτόπουλο, Τριπύλα, Καλογερέσι, Λαντζουνάτο, Λυκουδέσι, Ροδιά, Σελλά.
18-19 Μαΐου: Δώριο, Άνω Δώριο, Κούβελα, Χαλκιά, Χρυσοχώρι.
20 Μαΐου: Ψάρι, Βασιλικό, Κόκλα, Μάλθη.
23 Μαΐου: Δήμος Είρας, Αρμένιοι, Στασιό.
24 Μαΐου: Μουριατάδα, Βρύσες, Ράχες, Μύρο, Ξηρόκαμπος, Περδικονέρι.
25 Μαΐου: Σπηλιά, Φαρακλάδα.
26-27 Μαΐου: Κυπαρισσία.
Πηγή: Ελευθερία

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Δήμος Τότσης

Αγωνιστής της επανάστασης, του 1821, καταγόταν από το χω­ριό Κλέσουρα Τριφυλίας.
Έλαβε μέρος από τους πρώτους στην Επανάσταση σαν Αξιωματικός, μαζί με τους Παπατσωραίους, τον Γκρίτζαλη, τους Μέλιους και τους άλλους αγωνιστές της περιφέ­ρειας των Σουλιμοχωρίων. Πολέμησε στο Νιόκαστρο μέχρι την παράδοσή του, στη Μεθώνη, Π. Πάτρα, Άργος, Δερβενάκια. Διακρίθηκε για την ανδρεία του και προήχθη το 1823 σε εκατόνταρχο.
Το 1824 - 1825 κατηγορήθηκε ότι μετείχε στην ανταρσία σαν οπαδός των οπλαρχηγών Μήτρου Αναστασόπουλου, Φραντζή κατά των Κουντουριώτηδων και διώχθηκε.
Αργότερα έτυχε της αμνηστίας όπως και άλλοι Ντρέδες συμπολεμιστές του και έλαβε μέρος στον αγώνα κατά του Ιμπραήμ σε πολλές μάχες.
Έλαβε μέρος στη μάχη της Γράνας (Τρίπολη 1821) μαζί με τους άλλους Ντρέδες οπλαρχηγούς, Μέλιους, Παπατσωραίους, Γιαννάκη Γκρίτζαλη.
Παρά την πολεμική του δράση και τις εθνικές του υπηρεσίες θεωρήθηκε από τους Βαυαρούς σαν εχθρικά διακείμενος προς αυ­τούς, και όπως και οι άλλοι Ντρέδες δεν έτυχε καμιάς ηθικής ή υλικής αμοιβής.
Μετά την απελευθέρωση διετέλεσε δημογέροντας των χωριών Κλέσουρα και Κατσούρα και υπογράφει σχετικά έγ­γραφα.
Ως πρόκριτος και δημογέροντας συνυπογράφει το ψήφισμα κατά των «εθνοκαταράτων πατροκτόνων» δολοφόνων του Καπο­δίστρια (Γ.Α.Κ. Επιτ. Φάκελ. 129).
Το 1825 σε αναφορά Αρκαδινών, φίλων της Κυβέρνησης Κωλέτη, Μαυροκορδάτου, μεταξύ άλλων Ντρέδων αναφέρονται σαν «φθοροποιοί αντάρτες» και o Δήμος Τότσης και Γεώργος Μεγά­λης από το Κλέσουρα.
Κατά την εκλογή των πληρεξούσιων για την εθνική συνέλευση το 1831 αναφέρεται σαν επαρχιακός πρόκριτος και δημογέροντας που αντιπροσώπευσε την περιφέρεια των χωριών Κλέσουρα και Κατσούρα μαζί με το Γεώργο Μεγάλη.
Μετά την απελευθέρωση διετέλεσε επανειλημμένως Δήμαρχος Δωρίου.
Στα 1844 - 1846, σαν Δή­μαρχος Δωρίου επικυρώνει πιστοποιητικά αγωνιστών της περιο­χής. (Α.Χ.Ε.Β. φάκελ. Κων/νου Γκρίτζαλη, Ιωάν. Αθανασο­πούλου ή Γκάζντα).

Πηγή: Το βιβλίο του Παναγιώτη Λαμπρόπουλου, Ντρέδες - Τα παλληκάρια του Μωρηά (Έκδ. 1980).

Για αρχές του 2012 πάει η ολοκλήρωση του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα!

Για τους πρώτους μήνες του 2012 πάει η ολοκλήρωση και παράδοση του πολύπαθου τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα, για το οποίο δόθηκε το "πράσινο φως" για την ένταξη στο ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυβέρνηση.
«Όταν μπορέσουμε να το δώσουμε με ασφάλεια, τότε θα το δώσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά στην "Ε" ο Γιάννης Καρνέσης, επικεφαλής της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Υποδομών για τους αυτοκινητόδρομους στην Πελοπόννησο.

Πηγή: Ελευθερία

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Δ. Από την επανάσταση μέχρι και σήμερα

Ο συντηρητικός χαρακτήρας των κατοίκων της περιοχής, η προσκόλληση στον παραδοσιακό τρόπο ζωής, η έλλειψη προϋποθέσεων για τη στοιχειώδη εκπαίδευση πριν, αλλά και σε σημαντικό βαθμό, μετά την απελευθέρωση και όλα αυτά μαζί με την πολλή φτώχεια, ήταν οι λόγοι, που ελάχιστα άλλαξαν τη ζωή στα χωριά μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα.
Οι άνδρες και οι γυναίκες, χωρίς σχεδόν καμία διάκριση, ξεκίναγαν από τα χαράματα να οργώνουν με το ξύλινο αλέτρι τα λιγοστά χωράφια με τα πεζούλια στις πλαγιές των βουνών, χωρίς να καταφέρνουν πάντα να βγάζουν το ψωμί της χρονιάς.
Δειλά - δειλά την περίοδο αυτή μερικές οικογένειες, εγκαταλείπουν τα ορεινά και κατεβαίνουν χαμηλότερα στον κάμπο, για να είναι πιο κοντά στα γόνιμα χωράφια. Αυτό έγινε πριν το 1840.
Έτσι προκύψανε οι συνοικισμοί Αγίου Γεωργίου, Γουβαλαρίων, Ράχη Τσώρη, Ράχη Σκέφερη, Τακέικα κ.λ.π., που διατηρήθηκαν ζωντανοί μέχρι και τη δεκαετία του 1960.
Στην περίοδο αυτή το Σουλιμά ήταν το κέντρο της όλης περιοχής και λειτουργούσαν εκεί αρκετές κρατικές υπηρεσίες (Ειρηνοδικείο, Σχολαρχείο, Δημόσιο Ταμείο, Συμβολαιογραφείο, Υποθηκοφυλακείο, Σταθμός Χωροφυλακής κ.λ.π.).
Όμως στην περίοδο αυτή (1836-1912) έγιναν πολλές μεταβολές στην έδρα του Δήμου και τα όριά του (λεπτομέρειες όπως στο σχετικό κεφάλαιο).
Η όλη εικόνα άρχισε να αλλάζει αισθητά, με το ξεκίνημα του περασμένου αιώνα, καθώς μπήκε σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή που έδωσε τέλος στην απομόνωση της περιοχής από τον υπόλοιπο κόσμο.
Η αρχή της νέας περιόδου ήταν η λειτουργία του σιδηροδρομικού σταθμού Δωρίου, που έγινε για την εξυπηρέτηση των Σουλιμοχωρίων και των Κοντοβουνίων (περιοχής Αετού). Γι’ αυτό από τη μια πλευρά (ανατολική) υπήρχε η ονομασία ΣΟΥΛΙΜΑ και απ’ την άλλη η ονομασία ΑΕΤΟΣ.
Γύρω από το σταθμό έφτιαξαν, αρχικά, κτήρια για αποθήκες και στη συνέχεια τα σπίτια τους, οι πρώτοι οικιστές του σημερινού Δωρίου.
Ήταν οι πρωτοπόροι, που έβαλαν το πρώτο θεμέλιο για το κτίσιμο ενός νέου χωριού που έμελλε να αποτελέσει το κέντρο της περιοχής.
Τους αξίζει να αναφερθούν ονομαστικά:
Παύλος Παπαδόγιαννης, από το Ψάρι. Παναγιώτης Φωτόπουλος, από το Σουλιμά. Νικόλαος Γκότσης, από τον Αετό. Χρήστος Τότσης, από το Κλέσουρα. Τους ακολούθησαν προοδευτικά αρκετοί άλλοι, κτίζοντας τα σπίτια στην πεδινή έκταση γύρω από το Σταθμό.
Η γρήγορη ανάπτυξη του Δωρίου συμπίπτει με την αντίστοιχη αποδυνάμωση και παρακμή των γύρω ορεινών χωριών, αφού είχαν εκλείψει οι λόγοι της αρχικής κατοίκησής τους.
Αλλά η μεταφορά των κατοικιών στον κάμπο δεν ήταν ο μοναδικός λόγος της παρακμής τους. Η κάποια βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου σε συνδυασμό με την πικρή γεύση της φτώχειας, τους έκανε να τολμήσουν μεγαλύτερα άλματα.
Σημαντικός αριθμός νέων, ξεπερνώντας τις οικονομικές δυσκολίες, κατόρθωσαν να τελειώσουν το Πανεπιστήμιο και να σταδιοδρομήσουν με επιτυχία, χωρίς να ξεχάσουν την αφετηρία τους.
Μεγάλος αριθμός ικανών ανδρών απορρόφησε το μεταναστευτικό κύμα των αρχών του 20ού αιώνα.
Αλλά η περίοδος 1900-1950 σημαδεύτηκε και από νέους πολυαίμακτους Αγώνες, για την απελευθέρωση και των άλλων τμημάτων του Ελληνισμού και την Εθνική ολοκλήρωση.
Στους Αγώνες αυτούς συμμετείχε με ενθουσιασμό ο ανθός της νεότητας της περιοχής συνεχίζοντας την παράδοση των Ντρέδων.
Το 9ο Σύνταγμα Πεζικού της Καλαμάτας στο οποίο κατατάσσονταν και οι στρατεύσιμοι της περιοχής μας έχει γράψει σελίδες δόξας στα πεδία των μαχών της Μακεδονίας, της Ηπείρου, Μικράς Ασίας και Αλβανίας.
Το τίμημα των Αγώνων αυτών ήταν εξαιρετικά βαρύ για τα χωριά μας. Στον συνημμένο πίνακα υπάρχουν τα ονόματα 81 πολεμιστών, που έπεσαν στους πολέμους από το 1912 μέχρι και το 1941.
Για όλους αυτούς τους ήρωες νεκρούς, τοποθετήθηκαν από το Δήμο δύο μαρμάρινες πλάκες που αναγράφουν τα ονόματά τους, εκατέρωθεν του Ηρώου του Δωρίου, που βρίσκεται στη νέα Πλατεία, μπροστά στο Δημαρχείο.
Στη δεκαετία 1940-1950 συνέβησαν στη περιοχή μας γεγονότα ανάμεικτα με εθνική έξαρση αλλά και βαθιά οδύνη από τον Εμφύλιο Διχασμό.
Χωρίς να αναφερθούν λεπτομέρειες που μπορεί να ανακαλέσουν επώδυνες μνήμες (αυτό θα το κάνει ο Ιστορικός του μέλλοντος) θα σημειωθούν επιλεκτικά ορισμένα μόνο:
Στο Δώριο εγκαταστάθηκε από την έναρξη της Κατοχής Γερμανικό Εκπαιδευτικό Τάγμα. Έγινε επίταξη όλων σχεδόν των σπιτιών και οι ιδιοκτήτες τους αναγκάστηκαν να μείνουν στα ισόγεια, στα καλύβια και στους στάβλους.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 1943 (ημέρα συνθηκολόγησης της Ιταλίας) μία Γερμανική Διμοιρία που είχε αποσταλεί στον Αετό για αναγνώριση, έπεσε σε ενέδρα αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και εξουδετερώθηκε.
Την ίδια ημέρα οι Γερμανοί εκτέλεσαν στο Δώριο τρεις νέους άνδρες της Εθνικής Αντίστασης που είχαν υπό κράτηση και τις αμέσως επόμενες ημέρες πυρπόλησαν ολόκληρο τον Αετό σκοτώνοντας όσους δεν μπόρεσαν να φύγουν.
Στο σημείο εκτέλεσης των τριών αγωνιστών έξω από τον αυλόγυρο του Λυκείου Δωρίου ανεγέρθηκε πρόσφατα απέριττο Μνημείο και καθιερώθηκε να γίνεται εκεί στις 27 Οκτωβρίου, κάθε χρόνο, η σχολική γιορτή της Σημαίας και ταυτόχρονα να τιμάται η Εθνική Αντίσταση ενάντια στις Κατοχικές Δυνάμεις.
Η αποχώρηση των Γερμανών από την περιοχή μας (5 Σεπ 1944) ενώ έπρεπε να είναι ημέρα χαράς και υπερηφάνειας, σημαδεύτηκε από τα αιματηρά γεγονότα εμφύλιας εθνικής τραγωδίας.
Στις 14 Μαρτίου 1948, στη συνέχεια της τελευταίας φάσης του Εμφυλίου Πολέμου έγινε η μεγάλη επίθεση των ανταρτών εναντίων των Τμημάτων Χωροφυλακής που στάθμευαν στο Ψάρι, με σημαντικό αριθμό θυμάτων εκατέρωθεν.
Τα χρόνια που ακολούθησαν τον Εμφύλιο (1948-1955) συμπίπτουν με την ακραία υποβάθμιση της περιοχής, ιδιαίτερα των Παραδοσιακών Οικισμών.
Εκατοντάδες, κυρίως νέοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα, αφήνοντας πίσω τις πικρές εμπειρίες του εσωτερικού διχασμού. Η καθυστέρηση ηλεκτροδότησης και διάνοιξης ασφαλτοστρωμένων δρόμων για τα ορεινά χωριά καθώς και η μη κατασκευή παραγωγικών έργων για την απασχόληση των νέων ενίσχυσε αυτή την τάση φυγής.
Την ίδια επίσης εποχή σημειώνεται μία ακόμη έξαρση της μετανάστευσης, είτε προσωρινά προς τη Δυτική Ευρώπη, είτε οριστικά και προς την Αμερική και την Αυστραλία. Η εργατικότητα και το δημιουργικό πάθος αυτών των ανθρώπων, καρποφόρησε με τρόπο εντυπωσιακό και στις ημέρες μας υπάρχουν στο εξωτερικό οργανωμένες παροικίες συμπατριωτών μας που πρωτοπορούν στα οικονομικά, την επιστημονική πρόοδο και την πολιτική επιρροή στις χώρες που τους φιλοξενούν (Παροικίες Παναμά, Βενεζουέλας, κ.λ.π) και συμπαραστέκονται με αγάπη σε κοινωφελείς πρωτοβουλίες στη γενέτειρα τους.
Οι σεισμοί του 1965 αποτέλεσαν την αιτία για σημαντικές μεταβολές στους οικισμούς της Περιοχής.
Συνοδεύτηκαν από την ατυχή απόφαση του Κράτους να θέσει σαν προϋπόθεση χορήγησης στεγαστικού δανείου την κατεδάφιση της παλιάς κατοικίας.
Ωφελήθηκε οπωσδήποτε το Δώριο με την ανέγερση πολλών νέων σπιτιών, αλλά οδήγησε στην εξαφάνιση όλων των παλαιών μικρών οικισμών, που θα μπορούσαν να διατηρηθούν, μαζί με τις μνήμες και σαν δείγματα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής (Γουβαλάρια, Ράχη-Τσώρη, Ράχη-Σκέφερη, Τακέικα κ.λ.π).
Τέτοια είναι και η περίπτωση ολόκληρου του χωριού Κλέσουρα, που αποτέλεσε το νέο οικισμό Αμφιθέας στην Ανατολική πλευρά του Δωρίου.
Παρόμοια προσπάθεια μετεγκατάστασης είχε γίνει και κατά τα έτη 1945-46, για τους πυροπαθείς του Αετού, που όμως έμεινε ημιτελής λόγω άλλων προτεραιοτήτων που εμφανίστηκαν εκείνη την περίοδο. Κτίστηκαν περίπου εκατό (100) μικρά σπίτια και από αυτά ελάχιστα κατοικήθηκαν, επειδή δεν εξυπηρετούσαν ούτε τις βασικές σύγχρονες ανάγκες.
Φαίνεται πως η γενική κατάσταση της στασιμότητας και παρακμής στην περιοχή μας, άρχισε να βελτιώνεται, βαθμιαία με την εμπέδωση της Πολιτικής ομαλότητας και ιδιαίτερα του πνεύματος της Εθνικής συμφιλίωσης, μετά το 1974.
Η γενιά αυτών που αναγκάστηκαν να φύγουν για την Αθήνα και το εξωτερικό, ανδρώθηκε. Με την επιμονή και την εργατικότητά τους πολλοί πρόκοψαν, στις επιστήμες, στην Κρατική Ιεραρχία και στην Οικονομία. Οι επιτυχίες όμως δεν απάλειψαν τις μνήμες από την αφετηρία και τη νοσταλγία μιας έστω και σύντομης επιστροφής, που μετέδωσαν και στα παιδιά τους.
Όλα τα χωριά συνδέθηκαν με ασφαλτοστρωμένους δρόμους και πολλά από τα εγκαταλειμμένα σπίτια ξανάγιναν κατοικήσιμα.
Αξίζει εδώ να μνημονευτεί ο αείμνηστος Στρατηγός Ιωάννης Ντάβος από τον Άγιο-Γεώργιο, που σαν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, μερίμνησε για την κατασκευή του δρόμου προς το Άνω Δώριο από τον στρατό (Μ.Ο.Μ.Α).
Η Χαρά της επιστροφής στις πατρογονικές εστίες συνδυάζεται με τις διακοπές του καλοκαιριού και την ευκολία πρόσβασης στη θάλασσα του Καλόνερου.
Η γενική αυτή τάση βελτίωσης αναμένεται να ενισχυθεί στο μέλλον, με την αύξηση του αριθμού των τουριστών, που κάθε χρόνο επισκέπτονται τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα και το γοητευτικό φαράγγι της Νέδας, περνώντας από τα χωριά μας.
Σημαντική για την αναζωογόνηση των παλαιών οικισμών, είναι η συμβολή των τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων, που έχουν ιδρυθεί στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα από τους ξενιτεμένους κάθε χωριού και υλοποιούν αυτό το πνεύμα της αγάπης και νοσταλγίας για τη γενέτειρα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τη μέριμνα να περισώσουν οτιδήποτε συνδέεται με το παρελθόν.
Πάντως νοιώθει κανείς ένα βαθύ αίσθημα ικανοποίησης να βλέπει καλοκαίρια στα στενά σοκάκια των παλαιών οικισμών σταθμευμένα πολλά καινούρια αυτοκίνητα και τα βράδια τις πλατείες να γεμίζουν με κόσμο, που συναναστρέφεται σαν να είναι όλοι μια οικογένεια, να διηγούνται ξεχασμένες ιστορίες και αφού καταναλώσουν το απαραίτητο κρασάκι να το ρίχνουν στο τραγούδι.
Οι νέοι έχουν εκεί τις δικές τους παρέες και μπορεί να μην ξέρουν τα παλιά τραπεζίτικα τραγούδια όμως αγαπούν και χορεύουν τον τσάμικο και τον Καλαματιανό με πολλή επιτυχία. Αλλάζουν μηνύματα αγάπης μεταξύ τους και ενημερώνονται για τα τοπικά νέα μέσα από το διαδίκτυο. Αναμφισβήτητα, η ζωή στα χωριά μας, έστω μόνο τα καλοκαίρια, επιστρέφει με χαρούμενη διάθεση και διανοίγονται νέες προοπτικές για ακόμα καλλίτερες ημέρες.
Η ζωντανή επαφή με τις ρίζες μας είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ψυχική μας ισορροπία σε περίοδο επικίνδυνων ισοπεδώσεων.
ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
1. ΟΜΗΡΟΥ "ΙΛΙΑΣ", Β΄Ραψωδία στίχοι 591-602.
2. ΣΤΡΑΒΩΝΟΣ "ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ" Βιβλίο Η' , C-350 παραγ. 25.
3. ΠΑΥΣΑΝΙΟΥ "ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ-ΗΛΕΙΑΚΑ", κεφ. 33.
4. Νικολάου Παπαζήση "Σχόλια στο ΠΑΥΣΑΝΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ" 3ος τόμος, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ.
5. Ευάγγελου Κορφινιώτη "Ομηρική Γεωγραφία"Εκδ.ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ", σελ.129-130.
6. DENYS L PAGE "H Iλιας και η Ιστορία" Εκδ.ΠΑΠΑΔΗΜΑ", σελ.225-230.
7. NATAN VALMIN "THE SWEDISH MESSENIAN EXPEDITION", LUND 1938.
8. "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, Εκδοτική Αθηνών,Τόμοι ¨Θ","ΙΒ",ΙΓ".
9. Θεόδωρου Κολοκοτρώνη "Διήγησις Συμβάντων της Ελληνικής Φυλής", Εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ.
10. Αμβροσίου Φαντζή "Επίτομος Ιστορία της Αναγγενηθείσης Ελλάδος" Τόμος Α΄.
11. Διον. Κόκκινου "Η Ελληνική Επανάσταση "Τόμοι 1,2,11.
12. Αποσπάσματα "Γενικών Αρχείων του Κράτους" Δημοσιεύσεις Μίμη Φερέτου στην εφημερίδα "ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ", περίοδο Απριλίου -Οκτωβρίου 1990.
13. Αθανασίου Γρηγοριάδου "Ιστορικαί Αληθειαι"Αθήνα 1934.
14. Φωτάκου "Απομνημονεύματα περί της Ελληνικής Επανάστασης" Αγροτικές Συνεταιριστικές Εκδόσεις 1977
15. Ντιάνας Αντωνακάκου "Μεσσηνιακά "Ροταριανός Όμιλος Καλαμάτας 1984.
16. Λεωνίδα Θεοχάρη "Δημοτικά Τραγούδια Ορεινής Τριφυλίας", Εκδ.Δεδεμάδη 2005.
17. Δημητρίου Π. Αθανασόπουλου "Ντρέδες Οι Αδικημένοι της Ιστορίας".
18."Αγώνες και Νεκροί" 1897-1922 έκδοση Δ/νσης Ιστορίας ΓΕΣ.
19."Αγώνες και Νεκροί" 1940-1944 Έκδοση Δ/νσης Ιστορίας ΓΕΣ.
20. Ελευθερίου Σκιαδά "Ιστορικό Διάγραμμα των δήμων της Ελλάδας 1833-1912".
21. Σπυρίδωνος Τρικούπη - "Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως ", 4ος Τόμος Κεφ.76
22. Κώστα Μπίρη "Αρβανίτες: Οι Δωριείς του νεώτερου Ελληνισμού".
23. Στάθη Παρασκευόπουλου "Οδοιπορικά Τριφυλίας Τ.Δήμου Ηλεκτρίδος-Δωρίου".
24. ΚΕΔΚΕ "Στοιχεία συστάσεως και εξελίξεως των Δήμων και Κοινοτήτων Ν.Μεσσηνίας" Τεύχος 35, Ιανουάριος 1962.
25. Στοιχεία Στατιστικής Υπηρεσίας για της Επαρχία Τριφυλίας ετών 1951 έως 2001.
26. Στάθη Παρασκευόπουλου "Γεωγραφική Διοικητική και Πληθυσμιακή εξέλιξη της Τριφυλίας".

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 1912 ΕΩΣ ΤΟ 1941 ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΔΩΡΙΟΥ

Α. ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΡΙΟ (ΚΑΤΩ ΣΟΥΛΙΜΑ)

Α/Α - ΒΑΘΜΟΣ - ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ - ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 16/07/1913
2. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 10/09/1918
3. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΤΕΝΤΕΜΑΔΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 03/11/1918
4. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΓΕΩΡΓ. ΠΟΛΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 27/12/1918
5. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 13/01/1919
6. ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΤΟΝΤΟΣ-ΑΝΔΡΙΑΤΙΚΗ -29/12/1940
7. ΛΟΧΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 17/01/1941
8. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΡΗΤΗ - 30/05/1941

Β. ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩ ΔΩΡΙΟ (ΣΟΥΛΙΜΑ)
Α/Α - ΒΑΘΜΟΣ - ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ - ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ - ΗΠΕΙΡΟΣ - 10/01/1913
2. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 13/01/1913
3. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΛΑΓΙΑΝΝΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 08/08/1913
4. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΕΚΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 15/01/1918
5. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΕΤΑΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 16/09/1918
6. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΟΓΑΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 18/09/1918
7. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΑΒΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 20/09/1918
8. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 08/01/1919
9. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 10/01/1919
10. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 07/10/1919
11. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 21/10/1919
12. ΛΟΧΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΚΙΩΝΗΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 14/03/1921
13. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΝΙΚ. ΠΟΛΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 02/07/1921
14. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΥΓΑΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 26/08/1921
15. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΤΟΥΚΑΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 28/08/1921
16. ΔΕΚΑΝΕΑΣ ΓΕΩΡΓ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 28/01/1941
17. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 12/04/1941

Γ. ΑΠΟ ΤΟ ΨΑΡΙ
Α/Α - ΒΑΘΜΟΣ - ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ - ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΒΟΓΚΑΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 06/09/1918
2. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 06/09/1918
3. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΡΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 14/10/1918
4. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΥΡΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 18/10/1918
5. ΛΟΧΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΜΗΤΣΑΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 15/12/1918
6. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΜΟΥΤΣΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 19/03/1919
7. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 01/06/1920
8. ΔΕΚΑΝΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΕΡΗΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 28/08/1921
9. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΥΡΡΑΚΟΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 19/08/1921
10. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΓΚΙΚΑΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 
11. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΑΝΟΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 
12. ΔΕΚΑΝΕΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΟΓΚΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 20/12/1940
13. ΛΟΧΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ  - ΑΛΒΑΝΙΑ - 12/02/1941
14. ΑΝΘ/ΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΚΗΣ - ΚΡΗΤΗ - 22/05/1941

Δ. ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΥΣΟΧΩΡΙ

Α/Α - ΒΑΘΜΟΣ - ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ - ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΑΝΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 01/06/1913
2. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΝΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 01/07/1913
3. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΓΑΡΙΝΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 01/08/1913
4. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΝΙΚΟΛ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 28/10/1913
5. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΤΑΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 01/09/1918
6. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΟΥΧΑΝΤΑΡΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 17/07/1919
7. ΔΕΚΑΝΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 14/02/1941

Ε. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΘΕΑ (ΚΛΕΣΟΥΡΑ)
Α/Α - ΒΑΘΜΟΣ - ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ - ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 25/8/1922
2. ΣΤΡ/ΤΗΣ - ΗΛΙΑΣ ΝΤΑΡΑΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 02/12/1921

ΣΤ. ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΒΕΛΑ
Α/Α - ΒΑΘΜΟΣ - ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ - ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 01/01/1918
2. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 13/12/1918
3. ΔΕΚΑΝΕΑΣ ΓΕΩΡΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-15/01/1919
4. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΑΛΕΞ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 11/08/1918
5. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΑΠΟΣΤ. ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 18/01/1921
6. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΘ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 01/08/1922
7. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 26/11/1922
8.ΣΤΡ/ΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 20/01/1941
9. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΠΑΝ/ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ή ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 22/01/1941

Ζ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΛΚΙΑ
Α/Α - ΒΑΘΜΟΣ - ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ - ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΟΤΣΗΣ - ΗΠΕΙΡΟΣ - 07/01/1913
2. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΟΤΣΗΣ - ΗΠΕΙΡΟΣ - 01/07/1913
3. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 27/11/1940
4. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΑΝΟΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 10/01/1941

Η. ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ (ΚΑΤΣΟΥΡΑ)
Α/Α - ΒΑΘΜΟΣ - ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ - ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΓΓΑΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 02/09/1921
2. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΓΓΑΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 22/09/1921
3. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΒΥΡΩΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ή ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 08/01/1941
4. ΛΟΧΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΚΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 31/03/1941

Θ. ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ (ΒΙΔΙΣΟΒΑ)
Α/Α - ΒΑΘΜΟΣ - ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ - ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1. ΑΝΘ/ΓΟΣ ΠΑΝ/ΤΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 09/05/1913
2. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΚΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 01/01/1914
3. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΤΑΛΑΧΑΝΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 03/10/1917
4. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΒΑΣΙΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 16/09/1918
5. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 31/08/1921
6. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΓΕΩΡΓ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 01/07/1922
7. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΚΗΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 08/01/1941
8. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΑΡΙΣΤ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ- 19/01/1941

Ι. ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΚΛΑ
Α/Α - ΒΑΘΜΟΣ - ΟΝΟΜ/ΜΟ - ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΝΤΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 08/02/1941

ΙΑ. ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΛΘΗ (ΜΠΟΝΤΙΑ)
Α/Α - ΒΑΘΜΟΣ - ΟΝΟΜ/ΜΟ - ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΚΑΚΟΥΤΗΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 30/12/1940
2. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΦΩΤΙΟΣ ΓΟΥΡΓΑΡΗΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 15/02/1941

Σημ.: Η έρευνα για τα στοιχεία των πεσόντων στους πολέμους 1912-1941 είναι του Χρήστου Ανδρ. Τάκη. Επειδή η βάση δεδομένων του Γενικού Επιτελείου Στρατού - Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, τελεί υπό διόρθωση - επικαιροποίηση και ανανεώνεται συνεχώς, κρίνεται αναγκαία η συνεχής ενημέρωση - διασταύρωση. Το anodorio.blogspot.gr με αφορμή την επισήμανση λάθους από αναγνώστη, διασταύρωσε από το ΓΕΣ και διόρθωσε όλα τα λάθη στα στοιχεία. Μάιος 2016. Το όνομα ΗΛΙΑΣ ΝΤΑΡΑΣ από Αμφιθέα (Κλέσουρα) δεν βρίσκεται στα αρχεία του ΓΕΣ.

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Τιμήθηκε η μάχη στο Λάπι την Παρασκευή 29 Απριλίου

Η επέτειος της μάχης και της θυσίας των 7 Λαπαίων στη θέση Κουρόρα, που έγινε τον Απρίλιο του 1827, τιμήθηκε Την Παρασκευή 29 Απριλίου στο Άνω Λάπι Κοπανακίου από το Δήμο Τριφυλίας.
Η τελετή έγινε στο μνημείο που έχει στηθεί στο χώρο όπου αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν αυτοί οι ηρωικοί Λαπαίοι (Μήτζας, Τζανέτος, Στέργιος, Μπούρας, Πανοστάθης ή Πανούσης, Δίκος και Ματζώρης), αντιμετωπίζοντας μόνοι τους τα στρατεύματα του Ιμπραήμ και δίνοντας έτσι χρόνο στους συντοπίτες τους και τα γυναικόπαιδα να απομακρυνθούν και να σωθούν. Μάλιστα, αν και ήταν μόλις 7, κατάφεραν επί αρκετή ώρα να ανακόψουν την πορεία του Ιμπραήμ μέχρι που έπεσε νεκρός και ο τελευταίος τους.
Στις 29/4 το πρωί στην εκκλησία της Παναγίας στο Άνω Λάπι έγινε θεία λειτουργία και στη συνέχεια στη θέση Κουρόρα όπου βρίσκεται το μνημείο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη τους.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Σωτήρης Ρούσης, πρώην πρόεδρος του Κοπανακίου, ενώ στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, εκπρόσωπος του Α.Τ. Κοπανακίου και μαθητές.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την επιστροφή στο Άνω Λάπι όπου στο χώρο έξω από το ναό κάτω από τη σκιά του πλατάνου παρατέθηκε γεύμα από το Σύλλογο Ριζοχωριτών. Μεταξύ άλλων, στον εορτασμό παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης και Παναγιώτης Τσίγγανος.

Πηγή: Ελευθερία