Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Όμιλος Γυναικών "Η Σουλιμιώτισσα"

Οι εγκατεστημένες στην Αθήνα γυναίκες του χωριού μας ίδρυσαν στις 13-8-1991 τον όμιλο γυναικών, με την επωνυμία « Η Σουλιμιώτισσα ». Μια ιδέα της Φωτεινής σύζ. Λ. Θεοχάρη γίνεται πραγματικότητα. Τα πρώτα ιδρυτικά μέλη είναι τα εξής:

Φωτεινή Λ. Θεοχάρη, Αναστασία Σάββα Κόλλια, Έφη Μ. Αντωνοπούλου, Σταυρούλα Αδάμ Δεδεμάδη, Γεωργία Αθ. Κωτσάκη, Βάσω Ιωαν. Μαγκαφά, Ρούλα Κωστ. Πάλλα.
Τα μέλη του ομίλου κανονικά και επίτιμα είναι πολλά, γίνονται προσπάθειες, ώστε να γραφτούν όλες οι Σουλιμιώτισσες στον όμιλο, οπουδήποτε κι αν κατοικούν και να αισθάνονται όλες ότι αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια.

Σκοπός του ομίλου είναι : α) η ανακαίνιση όλων των εκκλησιών και εξωκκλησιών, β) η συνένωση και η σύσφιξη των σχέσεων των γυναικών που διαμένουν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, γ) η ανάπτυξη πνεύματος αγάπης, φιλαλληλίας και αλληλοβοήθειας και δ) η ηθική και υλική βοήθεια των αναξιοπαθούντων και ασθενών συγχωριανών μας.
Οι διατελέσαντες μέχρι σήμερα πρόεδροι του ομίλου είναι η Φωτεινή Λ. Θεοχάρη ( από 18-8-1991 μέχρι 13-8-2002) και η Βάσω Ι. Μαγκαφά (από 13-8-2002 μέχρι σήμερα), οι οποίες ήταν και είναι πολύ δραστήριες.

Ο όμιλος όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί με πνεύμα συναίνεσης, αλληλοσεβασμού και καθαρά πατριωτικού και μόνο ενδιαφέροντος. Μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα κατόρθωσε να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα και σε άριστη συνεργασία με τον μακαριστό ιερέα του χωριού Αλέξιο Ανδριόπουλο, ο οποίος ήταν συμπαραστάτης και εμψυχωτής του ομίλου από την πρώτη στιγμή μαζί με το Γιάννη Αλλαγιάννη, να ανακαινίσει όλες τις εκκλησίες του χωριού.
Κατά τα χρόνια λειτουργίας του ομίλου εργάστηκαν και εργάζονται όλα τα μέλη με ιδιαίτερο ζήλο και πέτυχαν πάρα πολλά. Θα αναφέρουμε εδώ μερικές από τις δραστηριότητες, γιατί και να θέλαμε, δεν είναι δυνατόν
να αναφερθούν όλες.

-Στις 5 Απριλίου του έτους 1995 διέθεσε μεγάλο χρηματικό ποσό για την εκ θεμελίων ανέγερση της εκκλησίας του κοιμητηρίου « Κοίμηση της Θεοτόκου », διότι η παλιά εκκλησία είχε υποστεί σημαντικές βλάβες.
-Διέθεσε αρκετά χρήματα για εργασίες κατασκευής του προαυλίου της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία, στη Γρηγόραινα.
-Ενδιαφέρθηκε για την αγορά εκκλησιαστικών αντικειμένων της Αγίας Τριάδας (παγκάρι, στασίδια, προσκυνητάρι κλπ.) και πρόσφατα διέθεσε μεγάλο χρηματικό ποσό για την ανακαίνισή της και την αγιογράφισή της.
-Το έτος 2000 βοήθησε σημαντικά στην εκ θεμελίων ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Γρηγορίου, διαθέτοντας μεγάλο χρηματικό ποσό, διότι η παλιά εκκλησία ήταν ετοιμόρροπη.
-Διέθεσε σημαντικό χρηματικό ποσό, για την επισκευή της εκκλησίας της Παναγίας, στο Καμάρι.
-Διοργανώνει εκδρομές σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας και εκτύπωσε ημερολόγια με διάφορες παραστάσεις του χωριού.

Για το έργο του ομίλου γυναικών όλοι μιλούν με κολακευτικά λόγια. Ιδιαίτερη μνεία για τον όμιλο γυναικών γίνεται στην ομιλία του μακαριστού ιερέα του χωριού Αλεξίου Ανδριόπουλου, κατά την βράβευσή του στις 17-8-2000, προς τον τότε μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Στέφανο και το σύλλογο των Σουλιμαίων:
« Θα ήτο μέγα σφάλμα να ξεχάσω, του να μη ευχαριστήσω Δημοσία, τον Όμιλο των Γυναικών, δια την προτάκουστον εργατικότητά του, εις την ανοικοδόμησιν και συντήρησιν, καθαριότητα των Ιερών Ναών μας, τη Στενή Συνεργασία και Ευθύνη ημών, και χωρίς αυτών εγένετο ουδέν ο γέγονεν και πάντας τους λοιπούς ενορίτας ημών ».

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο όμιλος γυναικών προσέφερε και προσφέρει πολλά στο χωριό μας και το έργο του είναι αξιέπαινο και αξιοζήλευτο.

Σημ: Ευχαριστώ την κ.Φωτεινή Λ. Θεοχάρη για τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό που μου διέθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου