Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Η αγιογράφηση της Αγίας Τριάδας προχωράει

Η αγιογράφηση του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Άνω Δωρίου έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο. Προσωρινά ο ναός είναι εκτός λειτουργίας και για τις ανάγκες των πιστών χρησιμοποιείται ο δεύτερος ναός του χωριού, ο Άγιος Δημήτριος.
Ο αγιογράφος κ. Νίκος Γιαννακόπουλος εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να παραδώσει το ναό για χρήση τις ημέρες του Πάσχα.
Ήδη άρχισε να διαφαίνεται πως όταν τελειώσει το έργο, η Αγία Τριάδα θα είναι ένας εντυπωσιακός ναός, ένα στολίδι για το χωριό μας.
Το παρακάτω βίντεο που γυρίστηκε στις 23-3-2011 δείχνει την εντυπωσιακή πορεία του έργου.
Το anodorio.blogspot.com θα παρακολουθεί το έργο και θα σας ενημερώνει ανά διαστήματα για την πορεία του.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Το έθιμο με τις λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο

Το έθιμο με τις λαμπαδηφορίες ζωντάνεψε και φέτος στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας την Παρασκευή το απόγευμα, ανήμερα της 25 Μαρτίου.
Το έθιμο αυτό λέγεται ότι προέρχεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και ότι η φλόγα στις δάδες συμβόλιζε την προσδοκία ανάστασης του Έθνους.
Τις λαμπαδηφορίες αναπαρέστησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά από πολλά χρόνια το Τοπικό Συμβούλιο Σιδηροκάστρου με το Σύνδεσμο Σιδηροκαστριτών και την αρωγή του Δήμου Τριφυλίας.
Τριακόσιοι πενήντα λαμπαδηφόροι με δάδες που είχαν φτιάξει μόνοι τους ξεκίνησαν από τρία διαφορετικά σημεία του χωριού - την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, τον ασφένταμο του Κολοκοτρώνη και την Ψηλή Πέτρα - και περνώντας μέσα από στενά σοκάκια κατέληξαν στην πλατεία.
Εκεί κάηκαν όλες οι δάδες μαζί και ακολούθησε τραγούδι και χορός, ενώ σε όλους προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα τα οποία είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του Σιδηροκάστρου.

Πηγή: Ελευθερία
Σημ: Στο Σιδηρόκαστρο παρευρέθηκαν φέτος ορισμένοι φίλοι και συμπατριώτες μας, οι οποίοι ένθουσιάστηκαν με το ωραίο αυτό έθιμο.Τις παρακάτω φωτογραφίες μου έστειλε η Ντίνα Θεοχάρη.Λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο

Σε εφαρμογή το πρόγραμμα Διαύγεια (Ν. 3861/10) στο Δήμο μας

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα της διοικητικής δράσης, ούτως ώστε να ενισχύεται η υπευθυνότητα, η συνέπεια και η λογοδοσία των φορέων και οργάνων της δημόσιας διοίκησης, και να εξασφαλίζεται η τήρηση της νομιμότητας και η χρηστή διοίκηση, ενώ παράλληλα προωθείται η ενεργός συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, και η άσκηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του.
Αυτή είναι μία σημαντική εξέλιξη αφού πλέον, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα με το πάτημα ενός πλήκτρου να έχουν άμεση και δωρεάν πρόσβαση σε όλα τις αποφάσεις του Δήμου. Δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν καμία αίτηση και δεν θα ταλαιπωρούνται καθόλου για να βρουν ένα έγγραφο που τους ενδιαφέρει.
Με το πρόγραμμα Διαύγεια, ο πολίτης θα ενημερώνεται άμεσα για όλες τις πράξεις της διοίκησης, έχοντας στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, προκειμένου να μπορεί να ασκήσει ουσιαστικό έλεγχο, αλλά και να συμβάλλει εποικοδομητικά στη λήψη των αποφάσεων και την υλοποίησή τους.
Η παράβαση της υποχρέωσης για καταχώρηση και ανάρτηση των αποφάσεων στο Διαδίκτυο συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.
Τις αναρτήσεις του Δήμου Οιχαλίας στο πρόγραμμα «Διαύγεια», μπορείτε να τις βρείτε στο ακόλουθο link: http://et.diavgeia.gov.gr/f/dimosoixalias.

Πηγή: Ιστολόγιο Μερόπης Μεσσηνίας
Σημ: Μόνιμο link θα υπάρχει στο anodorio.blogspot.com (Ιστολόγια της περιοχής μας) για την διευκόλυνση των αναγνωστών του.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Έφυγε ο Νίκος Μ. Λιακόπουλος

Σήμερα το απόγευμα έφυγε από κοντά μας, ο Νίκος Λιακόπουλος του Μιλτιάδη από το Δώριο, σύζυγος της Γεωργίας Θ. Παπαδοπούλου, ένας αξιαγάπητος γαμπρός των Σουλιμαίων, σε ηλικία 79 ετών.
Ο τελευταίος αποχαιρετισμός θα γίνει την Τρίτη στις 12.00΄, στον Ιερό Ναό των Αγίων Κων/νου & Ελένης Δωρίου.
Στη γυναίκα του Γεωργία, τα παιδιά του Μίλτο και Ελένη και στα εγγόνια του θερμά συλλυπητήρια.

Η γιορτή στις 24 Μαρτίου 2011. 190ή Επέτειος

Ο Πανηγυρικός της ημέρας, λόγος "Επιτάφιος" για τον ξεσηκωμό των Ντρέδων, από τον συμπατριώτη μας φιλόλογο - συγγραφέα Θανάση Λιακόπουλο Τραγούδια του τραπεζιού στο Πνευματικό Κέντρο Άνω Δωρίου Σουλιμοχωρίτικο γλέντι στο Πνευματικό Κέντρο Άνω Δωρίου

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

24 Μαρτίου 2011. Εορτασμός της 190ής επετείου της εξέγερσης και ορκωμοσίας των Ντρέδων

Με λαμπρότητα, όπως άλλωστε αρμόζει για την περίσταση, τιμήθηκε χθες το μεσημέρι 24 Μαρτίου 2011 στο Άνω Δώριο (Σουλιμά) η 190ή Επέτειος της Εξέγερσης και Ορκωμοσίας των Ντρέδων.
Στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομο
Στη συνέχεια εψάλη δέηση στη Μεγαλόχαρη και έγινε αναπαράσταση της Ορκωμοσίας από μαθητές, με τον παπα-Δημήτρη να διαβάζει τον όρκο!
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους Βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου, Γιώργο Χαραλαμπόπουλο και Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστο Μαλαπάνη, τον Δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη, από εκπροσώπους των στρατιωτικών και των αστυνομικών αρχών, την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αγγελική Θεοχάρη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Άνω Δωριτών Αναστάσιο Αρνόκουρο.
Στη συνέχεια μαθήτριες και μαθητές απήγγειλαν ποιήματα.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος - συγγραφέας Θανάσης Λιακόπουλος με αναφορά στις αξίες και τα ιδανικά αυτών που αγωνίστηκαν, στον αγώνα τους, αλλά και στον αγώνα που πρέπει να δώσουμε σήμερα σαν έθνος στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας.
Ακολούθησαν, στην πλατεία, παραδοσιακοί χοροί από μαθητές του Λυκείου Δωρίου και δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου των Σουλιμαίων.
Η ομιλία του κ. Θανάση Λιακόπουλου είναι η εξής:

Αθώος ο τέως Δήμαρχος Δωρίου Αντώνης Τάκης

Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο τ. Δήμαρχος Δωρίου Αντώνης Τάκης για το αδίκημα της απιστίας καθώς και οι δύο εργολάβοι κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία στην πράξη.
Ο τ. Δήμαρχος Δωρίου κατηγορείτο ότι τον Ιούνιο του 2005 καθυστέρησε να αποστείλει την πρόσκληση για την προσκόμιση των δικαιολογητικών στον προσωρινό ανάδοχο έργου υδροδότησης, με αποτέλεσμα αυτός να αποχωρήσει και το έργο να αναλάβει με υψηλότερο κόστος ο δεύτερος μειοδότης.
Όπως αναφέρθηκε στην ακροαματική διαδικασία ο τ. Δήμος Δωρίου πλήρωσε επιπλέον 97.000 ευρώ εξαιτίας της αποχώρησης του πρώτου μειοδότη. Ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας, πρ. αντιδήμαρχος Δημήτρης Κόνιαρης κατέθεσε ότι ο κ. Τάκης σκόπιμα άφησε να περάσει η προθεσμία προκειμένου το έργο να δοθεί στον δεύτερο μειοδότη. Μάλιστα ο κ. Κόνιαρης επικαλέστηκε στο δικαστήριο πως ο κ. Τάκης είχε ομολογήσει στον ίδιο την πρόθεσή του αυτή. Ωστόσο, ούτε από τις καταθέσεις των υπολοίπων μαρτύρων, αλλά ούτε από άλλα στοιχεία της δικογραφίας προέκυψε ότι ο τ. Δήμαρχος Δωρίου εσκεμμένα καθυστέρησε να προχωρήσει την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.
Επίσης, στοιχεία δεν προέκυψαν ούτε για τη συνεργασία μεταξύ του κ. Τάκη και των δύο εργολάβων - του προσωρινού αναδόχου του έργου και του δεύτερου μειοδότη, ώστε να ευνοηθεί κάποιος από αυτούς.

Πηγή: Ελευθερία

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου στο Άνω Δώριο (Σουλιμά) ο εορτασμός της 190ης Επετείου της Εξέγερσης και Ορκωμοσίας των Ντρέδων

Ο Δήμος Οιχαλίας, Η πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Άνω Δωρίου και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Άνω Δωριτών «ΤΟ ΣΟΥΛΙΜΑ», προσκαλούν όλες τις θρησκευτικές, πολιτικές, στρατιωτικές, δικαστικές και διοικητικές αρχές του νομού Μεσσηνίας καθώς και όλο τον κόσμο της Μεσσηνίας, να παρευρεθούν στον εορτασμό της 190ης Επετείου της εξέγερσης και ορκωμοσίας των Ντρέδων, στο Άνω Δώριο (Σουλιμά), την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011 και ώρα 12.00', σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα της τελετής:
Ώρα 12.00΄ Πέρας προσέλευσης Επισήμων προσκεκλημένων στο χώρο της πλατείας Άνω Δωρίου.
Ώρα 12.05΄ Έναρξη τελετής στον προ του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου χώρο.
Ώρα 12.10΄ Επιμνημόσυνη Δέηση.
Ώρα 12.25΄ Αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Ντρέδων.
Ώρα 12.28΄ Δέηση στη Μεγαλόχαρη.
Ώρα 12.30΄ Κατάθεση στεφανιών από επισήμους.
Ώρα 12.35΄ Απαγγελία ποιημάτων από μαθητές.
Ώρα 12.50΄ Εκφώνηση πανηγυρικού της Ημέρας.
Ώρα 13.10΄ Εθνικός Ύμνος.
Ώρα 13.20΄ Παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Άνω Δωρίου.
Ώρα 13.30΄ Πέρας τελετής Δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου των Σουλιμαίων.
Σας περιμένουμε όλους εκεί, προκειμένου να εκπληρώσουμε για μια ακόμη φορά το χρέος μας προς τους ηρωικούς προγόνους, σ’ αυτούς που μας ελευθέρωσαν από τον Τουρκικό ζυγό, σ’ αυτούς που μας έκαναν να νοιώθουμε περήφανοι, γιατί αποτελούσαν τον εκλεκτό στρατό του Κολοκοτρώνη.
Όπως γνωρίζετε, μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα το γλεντήσουμε Σουλιμοχωρίτικα…

O Δήμος Οιχαλίας
Η Δημοτική Ενότητα Δωρίου
Η Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Άνω Δωρίου
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Άνω Δωριτών
Ο Όμιλος γυναικών

2 χρόνια anodorio.blogspot.com

Σήμερα 17 Μαρτίου 2011 το anodorio.blogspot.com κλείνει δύο χρόνια λειτουργίας!
Σας ευχαριστώ πολύ όλους για την συνεχή υποστήριξή σας.
Να είμαστε καλά, να φροντίζουμε και να επισκεπτόμαστε το χωριό μας, την περιοχή μας, τη Μεσσηνία.
Μπορείτε πάντα (επώνυμα) να μοιράζεστε τις σκέψεις - απόψεις σας και να στέλνετε θέματα για δημοσίευση στο Email: anodorio@gmail.com
Happy Birthday Mani Pictures, Images and Photos

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Έφυγε η Κωνσταντίνα χα Βασιλείου Πάλλα

Χθες 15 Μαρτίου 2011 έφυγε από κοντά μας η Κωνσταντίνα χα Βασιλείου Πάλλα σε ηλικία 95 ετών, άλλη μία μόνιμη κάτοικος του χωριού μας μειώνοντας ακόμη περισσότερο τον λιγοστό πληθυσμό του.
Ο αποχαιρετισμός θα γίνει σήμερα στις 12.00 μ.μ. στον Ιερό Αγίου Δημητρίου Άνω Δωρίου (λόγω έργων αγιογράφησης της Αγίας Τριάδας).
Στα παιδιά της Κώστα, Γιαννούλα, Γιάννη, Αντωνία, Κατερίνα, Στάθη και στα εγγόνια της θερμά συλλυπητήρια.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ομογενής ψάχνει τις ρίζες της


Η κ. Frances Sheppard από την Αμερική ψάχνει τις ρίζες της, αφού ο πατέρας της ήταν Έλληνας μετανάστης στην Αμερική.
Γενικά ο πατέρας της δεν μιλούσε πολύ για την Ελλάδα, διότι τον στενοχωρούσε το όλο θέμα.
Τα στοιχεία που η παραπάνω κυρία πήρε από τα αρχεία του πλοίου με το οποίο έφυγε ο πατέρας για την Αμερική είναι τα εξής:
Τον κύριο στην φωτογραφία τον έλεγαν Γεώργιο Λυμπερόπουλο (ή Λυμπέρη) γεννήθηκε στις 7-5-1883 στο Ψάρι Δωρίου, πήγε στην Αμερική στις 14-5-1912 και πέθανε στις 30-7-1948. Είχε 13 αδέρφια.
Την μητέρα του την έλεγαν Agnes Pappas (ίσως Αγνή Παπαδοπούλου) και τον πατέρα του Miltcordes (ίσως Μίλτος Κόρδας ή Μίλτος Σκόνδρας).
Αν κάποιος γνωρίζει κάτι ας επικοινωνήσει με το τηλέφωνο 2724360343 κ. Ιωάννα Λυμπεροπούλου.

Καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων της Μεσσηνίας

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκαν χθες οι συγχωνεύσεις σχολείων που θα ισχύσουν από τη σχολική περίοδο 2011-2012. Για τη Μεσσηνία θα ισχύσουν τα εξής:
ΓΥΜΝΑΣΙΑ - ΛΥΚΕΙΑΤο Γυμνάσιο Μερόπης συνενώνεται με το Γυμνάσιο Μελιγαλά. Το Γυμνάσιο Κοπανακίου συνενώνεται με το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας. Οι Λυκειακές Τάξεις Λογγάς συνενώνονται με το Λύκειο Πεταλιδίου. Το Λύκειο Διαβολιτσίου συνενώνεται με το Λύκειο Μελιγαλά. Το 2ο Λύκειο Μεσσήνης συνενώνεται με το 1ο Λύκειο Μεσσήνης.
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑΤο 17ο Καλαμάτας συνενώνεται με το 12ο Καλαμάτας, 3ο Γαργαλιάνων και Μαραθόπολης με το 2ο Γαργαλιάνων, 4ο Μεσσήνης με 2ο Μεσσήνης, Προαστίου με 1ο Δυτικής Μάνης, Καλού Νερού με 1ο Κυπαρισσίας, Ψαρίου με Δωρίου, Αβραμιού με 3ο Μεσσήνης, Καρτερολίου με 1ο Μεσσήνης, Κ. Αμφείας με Θουρίας, Κορυφασίου με 1ο Πύλου, Μεταμόρφωσης με 2ο Χώρας, Ν. Κορώνης με Λογγάς, Σουληναρίου και Στενωσιάς με Χανδρινού, Χρυσοκελλαριάς με Χαρακοπιού.
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Το Νηπιαγωγείο Αβραμιού συνενώνεται με το 2ο Νηπιαγωγείο Μεσσήνης, Κ. Αμφείας με Θουρίας, Στενωσιάς, Χανδρινού, Χατζή με Σουληναρίου.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Επίσης καταργούνται τα Νηπιαγωγεία, Προαστίου, Αριστομένη, Κάτω Άμφειας.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Δημήτρης Παπατσώρης

    Γεννήθηκε το 1770, στο Σουλιμά, όπου και πέθανε το 1835. Ήταν γόνος της μεγάλης Σουλιμαίικης φάρας των Τζωραίων, που η δράση της αρχίζει γύρω στα 1600 και στο διάβα της μακραίωνης σκλαβιάς διαφέντευε - κυρίως πολιτικά - το Σουλιμά, αλλά και τα υπόλοιπα Σουλιμοχώρια.
    Ονομάζονταν Τζωραίοι, όπως και ένα χωριό του Σου­λίου ονομαζόταν Τζώρη. Έτσι πιθανολογείται η άποψη ότι, το Σουλιμά το έκτισαν κάτοικοι της περιοχής του Σουλίου της Β. Ηπείρου. 
    Η οικογένεια των Παπατσωραίων έδινε προστασία και καταφύγιο στους καταδιωκόμενους κλεφτοκαπεταναίους όπως α­ναφέρει ο Αθαν. Γρηγοριάδης. Κύρια όμως, η οικογένεια των Παπατσωραίων διακρίθηκε και έδρασε εξαιρετικά στον αγώνα του 1821, με τον παπα - Δημήτρη και τους δυο γιούς του Αδάμη και Αναγνώστη, αλλά και με τους γαμπρούς του από τις δύο κόρες του, τον Κλεφτοκαπετάνιο Αναστάσιο Γυφτάκη από τα Κοντοβούνια, που αφού πολέμησε και διακρίθηκε σε πολλές μάχες σαν αρχηγός σώματος Κοντοβουνήσιων, έπεσε μαχόμενος στο πλευρό του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι. Ο άλλος γαμπρός του ήταν ο ξακουστός κλεφτοκαπετάνιος Γιάννης Κοσμάς από την Ιθώμη, πού είχε μεγάλη δράση στον Αγώνα του 1821 και διακρίθηκε Ιδιαίτερα. 
    Ο παπα - Δημήτρης Τζώρης και κατόπιν θρυλικός Παπατσώρης ήταν Πρωτόπαπας της περιφέρειας (σημερινός Αρχιερατικός επίτροπος), αλλά και από τους πρώτους της περιοχής φιλικούς. Γύρω στο 1800, χειροτονήθηκε ιερέας και λίγο αργότερα, χρίστηκε πρωτόπαπας του κολίου των Σουλιμοχωρίων
    Στα 1818, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, από τον αείμνηστο μητροπολίτη Χριστιανουπόλεως Γερμανό ή κατ’ άλλους, από τον πρωτοσύγκελο Αμβρόσιο Φρατζή με τον οποίο, πέρα από την ιεροσύνη, τον ένωνε αδελφική φιλία. Στο αρχοντικό του, α­ναφέρει ο Φραντζής, ανέβαινε πολλές φορές και ο ίδιος, αλλά και ο τότε θρυλικός Μητροπολίτης Τριφυλίας Γερμανός και όρκιζαν πολλούς κλεφτοκαπεταναίους στον όρκο του Φιλικού. 
    Ο γέρο παπα - Δημήτρης Παπατσώρης, θερμός πατριώτης και αγωνιστής, όρκισε τους Ντρέδες Σουλιμαίους στις 24 του Μάρτη 1821, στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, αφού ευλόγησε τη σημαία και τα όπλα τους μεταλαμβάνει «των αχράντων μυστηρίων» και ακολούθως τέθηκε επί κεφαλής τους μαζί με τα δύο παιδιά του Αδάμη και Αναγνώστη, κατέβηκε στο Κεφαλάρι του Σουλιμά (σημερινό Αι - Γιώρ­γη) και αντάμωσε τους υπόλοιπους Ντρέδες και όλοι μαζί κίνησαν για την Αρκαδιά (Κυπαρισσία)
    Έλαβε μέρος στη μάχη της Λιγούδιστας, του Νιόκαστρου, στην άλωση της Τριπολιτσάς, στις μάχες του φρουρίου του Άργους και στα Δερ­βενάκια. Το 1824 με το υπ’ αριθ. 1198/30-04 1824 Κυβερνητικό διά­ταγμα, προήχθη στο βαθμό του στρατηγού και ορίσθηκε αρχη­γός όλων των Ντρέδων
    Ατυχώς τότε ξέσπασε ο μεγάλος εμφύ­λιος, μεταξύ των Κολοκοτρωναίων και των Κουντουριωτών, ο Παπατσώρης τάχθηκε με τους δεύτερους, ενώ όλοι οι άλλοι Ντρέ­δες καπεταναίοι ήσαν με τον Κολοκοτρώνη, γι' αυτό η Αρχηγία του στην περίοδο αυτή, ήταν ανεπιτυχής. Η εισβολή όμως του Ιμπραήμ, ένωσε και πάλι όλους τους Ντρέδες και σε πολλές μά­χες διετέλεσε υπαρχηγός ή Αρχηγός όλων των αγωνιζόμενων Ντρέδων. Διακρίθηκε στη μάχη της Δραμπάλας, των Καρυών και ιδιαίτερα στη μάχη των Δερβενίων της Αρκαδίας, την οποία δι­ηύθυνε μόνος του σαν αρχηγός των Ντρέδων, και αντιμετώπισε επιτυχώς σημαντική δύναμη του Ιμπραήμ από 7.000 ένοπλους, στους οποίους επέφερε μεγάλες απώλειες. Επίσης διακρίθηκε στις διαδοχικές επιδρομές του Ιμπραήμ στα Σουλιμοχώρια, στις μά­χες στο Λάπι, στο Ψάρι, στον Αετό και στα Γουβαλάρια, όπου ήταν πάντοτε υπαρχηγός ή αρχηγός μαζί με τον Γρηγοριάδη, όπως αναφέρει ο Γρηγοριάδης. 
    Φυσικό ήταν, αφού οι Ντρέδες εί­χαν την μεγαλύτερη δύναμη και αγωνίζονταν στα χωριά τους και για τα χωριά τους, να είχαν και δικό τους ντόπιο αρχηγό, που ασφαλώς δεν ήταν άλλος από το γέρο παπα - Δημήτρη Παπατσώρη που και στρατηγός ήταν, αλλά και πλούσια εμπειρία είχε από τους συνεχείς αγώνες, κυρίως όμως διότι είχε βοηθούς τα δύο ατρόμητα παιδιά του, Αδάμη και Αναγνώστη, οι οποίοι είχαν ιδιαίτερα διακριθεί σ’ όλες τις μάχες του Αγώνα. 
    Στα χρόνια του Καποδίστρια περιορίστηκε στα ιερατικά του καθήκοντα. Επί αντιβασιλείας τα δύο του παιδιά φυλακίζονται στο Ιτς Καλέ και στο Νιόκαστρο, για δεκαοκτώ μήνες. Στα πρώτα χρόνια του Όθωνα αποσύρεται πικραμένος από την άδικη μεταχείριση των Βαυαρών και των Ελλήνων υποτακτικών, στο κονάκι του ως το θάνατό του το 1835. 
    Τα δύο του παιδιά αυτά δεν έλειψαν από καμιά μάχη, όπως λεπτομερώς ιστορεί ο Γρηγοριάδης, και ιδιαίτερα ο Αδάμης, που είχε επανειλημμένα διακριθεί και είχε δύο φορές τραυματισθεί, μια φορά στη μάχη του Δραγουμάνου και για δεύτερη φορά στη μάχη στο Λάπι. Έλαβαν μέρος σε όλες τις υ­πόλοιπες μάχες που έδωσαν οι Ντρέδες, είτε εντός είτε εκτός της Πελοποννήσου, όπου πάντοτε διακρίθηκαν για την αυτοθυσία τους και έκαναν έντονα αισθητή την παρουσία τους με την παλληκαριά και την εμπειρία τους. Συναγωνίζονταν ο ένας τον άλλο σε δράση και γενναιότητα. 
    Γι' αυτό και η «Ένωση Ντρέδων» τίμησε διπλά τον παπα - Δημήτρη: Έξω από το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στο Σουλιμά, έστησαν την προτομή του από μπρούντζο (1979), ενώ στην πρό­σοψη της εκκλησίας εντοίχισαν ανάγλυφη ορειχάλκινη πλάκα με την παράσταση της ορκωμοσίας των Ντρέδων (1978), με κυριαρχούσα μορφή τον παπα - Δημήτρη. Ένας δρόμος στην Αθήνα στο τέρμα Ιπ­ποκράτους φέρνει τ’ όνομά του, ενώ ζωηρή και έντονη διατηρεί­ται ακόμη η φήμη του σ’ όλη τη Μεσσηνία, σαν αγωνιστή, και τα δημοτικά τραγούδια διαλαλούν την έντονη δράση του και των δύο παιδιών του σ’ όλα τα Σουλιμοχώρια. 

    Πηγή: α) βιβλίο "ΟΙ ΝΤΡΕΔΕΣ ΤΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ", του Παναγιώτη Λαμπρόπουλου (έκδοση 1980).
 β)  βιβλίο "ΝΤΡΕΔΕΣ ΟΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ" του Δημητρίου Π. Αθανασόπουλου (έκδοση 2005).

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Δήμος Σουλιμιώτης

Καταγόταν από το ιστορικό χωριό Σουλιμά γι αυτό ονομάσθηκε και Σουλιμιώτης. Ο Αθανάσιος Γρηγοριάδης στο βιβλίο του «Ιστορικαί αλήθειαι» σελ. 11 γράφει ότι γεννήθηκε στο Λάπι στις 10 Νοεμβρίου 1680. Η πραγματικότητα είναι ότι γεννήθηκε στο Σουλιμά, γιατί οι απόγονοι του που βρίσκονται σήμερα στην Κυπαρισσία και έχουν ερευνήσει τις ρίζες τους, ισχυρίζονται ότι κατάγονται από το Σουλιμά και όχι από το Λάπι.
Ο Σουλιμιώτης είκοσι ολόκληρα χρόνια έδρασε σαν κλεφταρματωλός με πολύ σημαντική δράση και είχε αναγνωρισθεί σαν Γενικός Αρχηγός των κλεφταρματωλών της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα των επικουρικών Ταγμάτων στην εποχή των Ενετών.
Ο Αθανάσιος Γρηγοριάδης στο βιβλίο του «Ιστορικαί αλήθειαι» για την δράση και την προσωπικότητά του γράφει: «Η δε ηρωική αυτού ανδρεία και γενναιότης, το εμπειροπόλεμο, η μεγίστη επιτηδειότης περί τας αρματωλάς επιχειρήσεις, ως δε και τα πολλά ανδραγαθήματα κανταντώσιν δυσπερίγραπτα. Ούτος εφημίζετο και περί το άλμα και την τουφεκοβολή. Ένεκα λοιπόν της ανδρείας του, ως και της πολεμικής αρματωλικής ικανότητος, διετέλεσε Αρχηγός πασών των τότε κλεφτών και αρματωλών της Πελοποννήσου».
Ο Δήμος Σουλιμιώτης διακρίθηκε στην άμυνα του Ναυπλίου με τους Ενετούς, όταν ο Στρατηγός Δαμάλ Πασάς διατάχθηκε από το Σουλτάνο να ανακαταλάβει από τους Ενετούς την Πελοπόννησο.
Στις 10 Μαρτίου 1715 ο Δαμάλ Πασάς με 60.000 Γενίτσαρους, 20.000 Αλβανούς, 10.000 Σπαχήδες και 180 τηλεβόλα, περικύ­κλωσε το Ναύπλιο. Την άμυνα του Ναυπλίου είχαν αναλάβει τα Ελληνικά επικουρικά Τάγματα, 5.000 περίπου, υπό τους αρχηγούς τους Δήμο Σουλιμιώτη, Θανασά, Χρόνη Ροδακιώτη, Τσεκούρα και Κουτσοποδιώτη μαζί με 3.000 Ενετούς, υπό την Γενική Αρχηγία του Ενετού Φρούραρχου Συνταγματάρχη Παύλου Βιτσέντα.
Από τη θάλασσα ο Τουρκικός στόλος με 80 μεγάλα καράβια είχε αποκλείσει το Ναύπλιο. Οι Έλληνες κλεφταρματωλοί μαζί με τους Ενετούς αντιστάθηκαν πολλές ημέρες και σε σκληρές συγκρούσεις προξένησαν μεγάλες φθορές στις Τουρκικές δυνάμεις.
Επειδή όμως δεν μπορούσαν να τύχουν καμιάς βοήθειας και εστερούντο τροφών και νερού ο Δήμος Σουλιμιώτης ως Γενικός Αρχηγός των Επικουρικών Ταγμάτων, απεφάσισε γενική έφοδο δια μέσω των Τουρκικών δυνάμεων και ακολουθούμενος από 2.000 παλικάρια στις 15 Ιουλίου 1715 έκαναν ηρωική έξοδο με τα ξίφη τους και κατόρθωσαν να περάσουν από τα Τουρκικά στρατεύματα, αφού προξένησαν μεγάλες φθορές στους Τούρκους.
Ο Αθανάσιος Γρηγοριάδης αναφέρει ότι κατά την ηρωική έξοδο του Ναυπλίου ο Δήμος Σουλιμιώτης με τα παλικάρια του σκότωσαν 12.000 Τούρκους, ενώ αυτός με τον Θανασά και το Χρόνη και 800 παλικάρια του κατόρθωσαν να σωθούν και να καταφύγουν στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής κοντά στο Παλαμίδι. Εκεί τους περικύκλωσαν 10.000 Τούρκοι, 4.000 Γενίτσαροι και 5.000 Αλβανοί με 2.000 ιππείς, τους οποίους και καταπολέμησαν πάλι στις 16 Ιουλίου, οπότε και πάλι ο Δήμος Σουλιμιώτης ηγήθηκε νέας εξόδου και με τα ξίφη τους πέτυχαν να διασωθούν 120 Αρκαδιανά παλικάρια με τον Δήμο Σουλιμιώτη και 200 υπό τον Θανασά και Χρόνη και όλοι κατέφυγαν στην Τρίπολη και από εκεί στην Μάνη. Ο Δήμος Σουλιμιώτης μαζί με τον Θανασά και τον Χρόνη συνέχισαν να πολεμούν τους Τούρκους, μαζί με τα εκλεκτά παλικάρια τους με δύο ή τρεις αρματωλικές σημαίες και με δύναμη από 140-400 παλικάρια ο καθένας.
Οι τρεις τους έπεσαν μαχόμενοι αφού πολέμησαν επί οκτώ ώρες στη θέση Λαμπέτη Ηλείας στις 22 Μαρτίου 1720.

Πηγή: Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΜΑΙΩΝ», φύλλο 21, του Λεωνίδα Γ. Θεοχάρη

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Καθορισμός αυτοτελών οικισμών στο Δήμο Οιχαλίας

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Οιχαλίας αποφάσισε ομόφωνα τον καθορισμό αυτοτελών οικισμών στο δήμο, όπου ως νέοι οικισμοί προτείνονται:
στην Τ. Κ. Μελιγαλά ο οικισμός Μαυροζούμενα,
στην Τ. Κ. Ανθούσης ο οικισμός Κοτρωνάκι,
στην Τ. Κ. Νεοχωρίου Ιθώμης ο οικισμός Δανιλέικα,
στην Τ. Κ. Διαβολιτσίου ο οικισμός Τσουρέκια,
στην Τ. Κ. Δασοχωρίου ο οικισμός Αγία Θεοδώρα,
στην Τ. Κ. Δεσύλλα ο οικισμός Τρύφα,
στην Τ. Κ. Ηλέκτρας ο οικισμός Σούλι,
στην Τ. Κ. Δωρίου οι οικισμοί Γουβαλάρια, Ράχη Τσιώρη, Άγιος Αθανάσιος (Τακαίικα),
στην Τ. Κ. Κόκλα ο οικισμός Δροσοπηγή,
στην Τ. Κ. Κούβελα ο οικισμός Μαυρομμάτι
,
στην Τ. Κ. Ψαρίου ο οικισμός Άνω Ψάρι,
στην Τ. Κ. Αγίου Σώστη ο οικισμός Τσουράκι,
στην Τ. Κ. Πέτρας ο οικισμός Πέρα Ρούγα,
στην Τ. Κ. Σκληρού είναι γραμμένος ο οικισμός Σκληρός, αντί του ορθού Σκληρού,
στην Τ. Κ. Σκληρού ο οικισμός Πανοχώρι,
στην Τ. Κ. Συρρίζου ο οικισμός Άνω Σύρριζο,
στην Τ. Κ. Συρρίζου ο οικισμός Διάσελλα,
στην Τ. Κ. Μερόπης ο οικισμός Μούστα,
στην Τ. Κ. Κατσαρού είναι γραμμένος ο οικισμός Κατσαρός, αντί του ορθού Κατσαρού,
στην Τ. Κ. Λουτρού είναι γραμμένος ο οικισμός Λουτρόν, αντί του ορθού Λουτρό,
στην Τ. Κ. Σιάμου είναι γραμμένος ο οικισμός Σιάμον, αντί του ορθού Σιάμου.

Πηγή: Ελευθερία

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Δήμος Οιχαλίας - Ο Γιώργος Κατσαμπάνης νέος αντιδήμαρχος

Ο Γεώργιος Κατσαμπάνης ορίστηκε νέος αντιδήμαρχος στον Δήμο Οιχαλίας αντικαθιστώντας την μέχρι χθες αντιδήμαρχο Αθανασία Παπαδοπούλου η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. 
Στον κ. Κατσαμπάνη πέρα από τις αρμοδιότητες της κ. Παπαδοπούλου μεταβιβάζονται και οι αρμοδιότητες υποδομών, τεχνικών έργων ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, που μέχρι σήμερα εκτελούντο από τον αντιδήμαρχο Ευστάθιο Τασιόπουλο.

Πηγή: Ελευθερία

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Αντιδράσεις από Δώριο - Μέτρο σκοταδισμού το κλείσιμο των σχολείων

Αποφασίσαμε να εκφράσουμε την άποψή μας σχετικά με το νέο μέτρο της κυβέρνησης περί συγχωνεύσεως των σχολείων σ’ όλη την Ελλάδα.
Θεωρούμε, λοιπόν, το μελλοντικό κλείσιμο των σχολείων μέτρο σκοταδισμού και απειλής εξαφάνισης της επαρχίας.
Καταπατώνται κατά αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα των παιδιών της υπαίθρου για ίση εκπαίδευση σε σχέση με εκείνων των μεγάλων αστικών κέντρων.
Τα παιδιά της επαρχίας που σημειώνουν βάσει στατιστικών στοιχείων στο τέλος της χρονιάς τις μεγαλύτερες επιτυχίες στα ελληνικά πανεπιστήμια αντιμετωπίζονται ως παιδιά δεύτερης κατηγορίας.
Για αυτό προτείνουμε στην Πολιτεία να αποσύρει το μέτρο αυτό για τις επαρχιακές περιοχές λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που προκαλεί στην εκπαίδευση των παιδιών μας και τα προβλήματα που θα επέλθουν στα χωριά μας.
Όσον αφορά τα γεγονότα και τις δημοσιεύσεις του γειτονικού σχολείου Κοπανακίου ούτε συζητήσαμε, ούτε συζητάμε την υποβάθμιση του δικού μας σχολείου, παρόλο που κατανοούμε και συμμεριζόμαστε την αγωνία τους.
Ο Δήμαρχος Δήμου Οιχαλίας
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Ενότητας Δωρίου.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δωρίου
Πηγή: Ελευθερία