Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Σύσκεψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα με παράγοντες και κατοίκους στο Δώριο

Θέματα που αφορούν στους αναδασμούς στην περιοχή που έχουν “κολλήσει” για δύο δεκαετίες περίπου και στη ζωοπανήγυρη του Κοπανακίου, συζητήθηκαν στο Δώριο σε ευρεία σύσκεψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα με παράγοντες και κατοίκους, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 19 Αυγούστου 2021.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκε η κατάσταση και δόθηκαν από τον περιφερειάρχη οδηγίες, προκειμένου και στα δύο αυτά ζητήματα να δρομολογηθούν λύσεις επ’ ωφελεία της περιοχής και των κατοίκων της, ενώ με απόφαση του περιφερειάρχη αρμόδιος για να παρακολουθεί την πρόοδο στις διαδικασίες αυτές ορίστηκε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος.
“Ξεκινάμε αμέσως”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας μετά τη συνάντηση.

ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ ΔΩΡΙΟΥ

Ειδικότερα, όσον αφορά στον αναδασμό του Δωρίου, συνολικής έκτασης περί τα 3.000 στρέμματα, επισημάνθηκε ότι υπάρχουν σημαντικές φθορές τόσο στο αντλιοστάσιο όσο και στις υπόλοιπες αρδευτικές αλλά και οδικές υποδομές, για την αποκατάσταση των οποίων εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί σημαντική δαπάνη. Όπως τονίστηκε, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Μεσσηνίας και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας θα πρέπει να έχουν προβεί σε προεκτίμηση ως προς το κόστος των επισκευών και της αποκατάστασης του εξοπλισμού και των δικτύων -αρδευτικού και οδικού- και να συντάξουν τη σχετική έκθεση, στο πλαίσιο συνδρομής που ο Δήμος Οιχαλίας θα πρέπει να αιτηθεί από την Περιφέρεια, με την οποία θα συνάψει προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη αποκατάστασης και την ανάθεση σε αυτήν του έργου αποκατάστασης του συνόλου των υποδομών.

ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Αναφορικά με τον αναδασμό του Αγίου Γεωργίου, συνολικής έκτασης περί τα 1.500 στρέμματα, διαπιστώθηκε πρόοδος κατά 50% στο έργο, ωστόσο προκειμένου να ολοκληρωθεί θα πρέπει να γίνει ενημέρωση κτηματολογικών στοιχείων και να αξιολογηθεί η ποιοτική κατάσταση των υποδομών, όπως και να αποσαφηνιστεί το θέμα της διοίκησης. Προς την κατεύθυνση της επίλυσης των ζητημάτων αυτών ζητήθηκε να υπάρξει αναλυτική έκθεση προμελέτης από τη Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Μεσσηνίας και τη ΔΑΟΚ, όπως επίσης και η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, με αντικείμενο την προώθηση των διαδικασιών προετοιμασίας διαγωνισμού για τις μελέτες σχετικά με την αποκατάσταση των υποδομών.

ΖΩΑΓΟΡΑ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ

Τέλος, συζητήθηκε το ζήτημα που αφορά στη ζωαγορά του Κοπανακίου, όπου διαπιστώθηκε ότι το κτήριο που έχει κατασκευαστεί για τον σκοπό αυτό δεν χρησιμοποιείται και παραμένει απαξιωμένο, με συνέπεια η συγκεκριμένη αγορά να διενεργείται επί της ουσίας κατά παράβαση της νομοθεσίας που διέπει την έκθεση των ζώων.
Από τον περιφερειάρχη επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να συναφθεί προγραμματική σύμβαση, διάρκειας ενός χρόνου, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας που να προβλέπει α) πρόσληψη κτηνιάτρου και επιβλέποντος (4 ημέρες τον μήνα x 7 ώρες ημερησίως), β) συντήρηση υποδομών (προμελέτη) και γ) καθαριότητα χώρου (4 ημέρες), ενώ ο δήμος θα πρέπει να αναλάβει τα διοικητικά ζητήματα.
Στη συνάντηση υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και οι θεματικοί ομόλογοί του Βασίλης Καπέλιος και Ανδρέας Τσουκαλάς, όπως επίσης και υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά και αυτοδιοικητικοί από την περιοχή, μεταξύ των οποίων ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Κώστας Δημητρακόπουλος, οι επικεφαλής παρατάξεων των μειοψηφιών Γιάννης Αδαμόπουλος και Δημήτρης Κόνιαρης, ο πρόεδρος του Δωρίου Γιώργος Ντόντος, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και μέλη των επιτροπών αναδασμού.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου