Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Μουσική εκδήλωση στον Ναό Επικούριου Απόλλωνος, την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

“Αρχαία όργανα - Νέα μουσική”
Μουσική παράσταση με 20 αρχαιοελληνικά και νεότερα όργανα, που καταλύει τα όρια του χρόνου, γεφυρώνοντας το σήμερα με το χθες.
Ο Δήμος Οιχαλίας για 5η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει μουσική εκδήλωση στον Ναό Επικούριου Απόλλωνος, την Τετάρτη 11 Αυγούστου, όπου το μουσικό σύνολο «Λύραυλος» θα παρουσιάσει μια συναυλία φεστιβαλικού χαρακτήρα η οποία είναι έξω από τα συνηθισμένα και έχει τη δυνατότητα να μιλήσει στις καρδιές όλων των Ελλήνων - και όχι μόνο.
Αρχαία τραγούδια-ύμνοι και νεότερη ποίηση, αποδίδονται με μια σύγχρονη προσέγγιση απ’ το μουσικό σύνολο.
Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει νέες συνθέσεις του ΛύρΑυλου σε ποίηση αρχαίων και νεότερων ποιητών (Σαπφώ, Καβάφης κ.α.) καθώς και μια σειρά από Ελληνικά τραγούδια τα οποία αποκτούν άλλη διάσταση και δυναμική με τον συνδυασμό αρχαίων, νεότερων και σύγχρονων οργάνων.
Οι μουσικοί και τραγουδιστές του Λύραυλου, μοιράζονται με το κοινό ένα ερωτικό απόσταγμα αιώνων που για τον καθένα αποτελεί εμπειρία ζωής. Θα ερμηνεύσουν μερικά από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία μουσικά κείμενα, τα οποία ζωντανεύουν ξανά με τη συνοδεία από 20 σπάνια όργανα αλλά και με εξαίσιες φωνές.
Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια από τα αρχαία μουσικά κείμενα του προγράμματος:
· Επιτάφιος του Σεικίλου - 2ος αιώνας μ.Χ.
· 1ος Δελφικός Ύμνος στον Απόλλωνα - 2ος αιώνας π.χ.
· 1ο στάσιμο απ’ την τραγωδία “Ορέστης” του Ευριπίδη - 5ος αιώνας π.χ.
· Ύμνος στη Νέμεση - 2ος αιώνας μ.Χ.
· Μελοποιημένοι στίχοι από την Οδύσσεια του Ομήρου
Το πέρασμα στις νέες συνθέσεις επιβεβαιώνει τη διαχρονικότητα αυτών των οργάνων και καθηλώνει με την μαγική ατμόσφαιρα που δημιουργεί το άκουσμά τους.
Η διασκευή γνωστών μελωδιών απελευθερώνει τον ακροατή από χρονικές και καλλιτεχνικές συμβάσεις, επιτρέποντας του να βιώσει την διαχρονική ουσία της μουσικής.
Σας αναφέρουμε κάποια από τα βασικά όργανα που χρησιμοποιούμε: αρχαίες Λύρες, Κίθαρις, Φόρμιγγα, Πανδουρίδα, Βάρβιτος, Δίαυλος, Σύριγγα του Πανός, Σείστρα, Κρόταλα, Κογχύλια, Κέρας, Σάλπιγγες, Άσκαυλος, Σαντούρι, Βιολί κ.α.
Στο τέλος της παράστασης, το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά και να αγγίξει τα μουσικά όργανα, τα οποία είναι κατασκευασμένα με τη μέγιστη δυνατή προσέγγιση από τα φυσικά υλικά: καύκαλο χελώνας, δέρμα, ζωικές χορδές, κέρατο, κόκαλο, ιχθυόκολλα, έλατο, δρυ κ.α. .
Παναγιώτης Στέφος: αρχαία κιθάρα, δίαυλος, σύριγγα του Πανός, κογχύλια, αφήγηση.
Χριστίνα Σιάκη: αρχαίες λύρες, βιολί, πανδούρα
Κώστας Λάιος: λύρα, βιολί, κογχύλια.
Μιχάλης Στέφος: τραγούδι, λύρα, κογχύλια, φόρμιγγα, άσκαυλος, κέρας, τύμπανο.
Κάλλια Θεοδοσιάδη: Χορογραφία και χορός και απαγγελία
ΧΟΡΟΣ: Κάλλια Θεοδοσιάδη, Έλενα Βακάλη
Χριστίνα Σιάκη: Ενδυματολογική επιμέλεια - μάσκες.
Παναγιώτης και Μιχάλης Στέφος: Επιστημονική έρευνα, ανακατασκευή αρχαίων οργάνων, πρωτότυπες μουσικές και ενορχηστρωτική επιμέλεια αρχαίων κειμένων.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ/FREE ADMITTANCE
ΕΛΕΥΘΕΡO ΠΑΡΚΙΝΓΚ/FREE PARKING
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ,
ΠΕΔ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Η δράση «Αρχαία Όργανα - Νέα Μουσική» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού''.
Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Τράπεζα Αλληλεγγύης της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Οιχαλίας.
Κατά την εκδήλωση θα γίνεται συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας από την Τράπεζα Αλληλεγγύης της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου μας με σκοπό την διανομή τους σε άπορες οικογένειες.
Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου