Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Ξεκινά τη Δευτέρα η προανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων για τη Μεσσηνία

Ξεκινά από τη Δευτέρα 23 Αυγούστου η προανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων για τη Μεσσηνία και αν είστε κάτοχος ακίνητης ιδιοκτησίας σε περιοχές που έγινε αυτή την περίοδο η κτηματογράφηση, πρέπει μέχρι 6 Οκτωβρίου 2021, αφού επικαιροποιήσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας στην ιστοσελίδα ktimatologio.gov.gr, να ελέγξετε και να επιβεβαιώσετε ή να διορθώσετε την καταγραφή της ιδιοκτησίας σας, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.
Όπως τόνισε σε ερώτησή μας ο συντονιστής της Ομάδας Μελέτης της Κτηματογράφησης της Μεσσηνίας, τοπογράφος - μηχανικός και ανάδοχος του έργου που ολοκληρώθηκε το 2004, Νίκος Λαμπρόπουλος, η προανάρτηση είναι από τα σημαντικότερα στάδια της διαδικασίας κτηματογράφησης, κατά το οποίο οι δικαιούχοι ενημερώνονται για τα στοιχεία των ιδιοκτησιών τους, όπως αυτά έχουν προκύψει από την επεξεργασία των δηλώσεών τους που υποβλήθηκαν έως 6/7/2021.
Όπως εξήγησε περαιτέρω ο κ. Λαμπρόπουλος, στόχος της προανάρτησης είναι οι δικαιούχοι να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν τα καταχωριθέντα αυτά στοιχεία. Στην περίπτωση δε που διαπιστώσουν ελλείψεις ή σφάλματα να τα υποδείξουν, για να διορθωθούν εύκολα και ανέξοδα.
Πλεονεκτεί, δε, αισθητά έναντι της διαδικασίας της ανάρτησης που την ακολουθεί και είναι αυστηρή στο τυπικό της, με κόστος και ως ένα σημείο απροσδιόριστο χρόνο διάρκειας.
Μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr, για 45 μέρες από την ημερομηνία έναρξης της προανάρτησης τη Δευτέρα 23 του μήνα, οι δικαιούχοι, με χρήση των κωδικών ασφαλείας του taxisnet, έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των δικαιωμάτων των ακινήτων τους τα οποία δήλωσαν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης.
Με τον τρόπο αυτό οι δικαιούχοι λαμβάνουν γνώση της καταγραφής των δικαιωμάτων τους και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων τους.
Προθεσμία 45 ημερών
Ο κ. Λαμπρόπουλος εξήγησε ότι για κάθε ακίνητο υπάρχουν δύο αρχεία:
-Απόσπασμα κτηματολογικού πίνακα, που περιλαμβάνει τα προσωπικά στοιχεία του δικαιούχου, τα στοιχεία των τίτλων, του δικαιώματος (π.χ. πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία) και του ποσοστού δικαιώματος. Επίσης, περιλαμβάνει πληροφορίες συνιδιοκτητών, βαρών και διεκδικήσεων.
-Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος, που πρόκειται για απόσπασμα χάρτη στο οποίο φαίνεται η θέση, το σχήμα και τα όρια του ακινήτου. Επίσης, αναγράφεται το εμβαδόν του ακινήτου και η «αποδεκτή απόκλιση».
«Εφόσον ο ιδιοκτήτης συμφωνεί με τα στοιχεία αυτά, δε χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια. Στην περίπτωση που δε συμφωνεί με κάποιο από τα καταγεγραμμένα στοιχεία, έχει το δικαίωμα υποβολής αίτησης επανεξέτασης στοιχείων, ατελώς, εντός 45 ημερών από την ημερομηνία έναρξης της προανάρτησης», εξήγησε ο κ. Λαμπρόπουλος.
Αυτό μπορεί να το κάνει μέσω της σχετικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα: www.ktimamessinia.gr χωρίς να χρειασθεί να επισκεφθεί το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Εναλλακτικά, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό να κάνει χρήση της ιστοσελίδας, μπορεί να προχωρήσει σε αποστολή συμπληρωμένης, υπογεγραμμένης και σαρωμένης αίτησης με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση που εμφανίζεται στην καρτέλα «Επικοινωνία», χωρίς να απαιτείται να επισκεφτεί το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.
Αν σε περίπτωση η ιδιοκτησία σας, αν και δηλώθηκε, δεν περιλαμβάνεται στα στοιχεία της προανάρτησης, τότε πρέπει να κλείσετε ραντεβού για επεξηγήσεις στο Γραφείο Κτηματογράφησης Καλαμάτας, στο τηλέφωνο 210 4404042.
Για να κλείσετε τηλεφωνικά ραντεβού για το Γραφείο Κτηματογράφησης απαιτείται η εκτύπωση των αποσπασμάτων, όπως εμφανίζονται στο www.ktimatologio.gr (απορριφθέντα ή μη).
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι θα ακολουθήσει μια και μοναδική ανάρτηση και όχι δύο, όπως είχε γίνει παλιά στην κτηματογράφηση της Καλαμάτας.
Στο μεταξύ, προχθες το μεσημέρι συνάντηση με τους υπευθύνους του Γραφείου Κτηματογράφησης στη Μεσσηνία είχαν εκπρόσωποι δικηγόρων και συμβολαιογράφοι για να ενημερωθούν για τη διαδικασία.
Μετά την ολοκλήρωση της προανάρτησης, θα ακολουθήσει η εξέταση των αιτήσεων επανεξέτασης στοιχείων που θα υποβληθούν, η αναμόρφωση των κτηματολογικών πινάκων και σε επόμενο στάδιο η διαδικασία της ανάρτησης, για την οποία οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν εκ νέου.
Υπογραμμίζεται ότι η συμμετοχή των ιδιοκτητών στη διαδικασία της προανάρτησης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς με αυτήν εξασφαλίζουν ότι τα δικαιώματα που δήλωσαν θα καταγραφούν σωστά στο Κτηματολόγιο και θα αποφύγουν άσκοπη, χρονοβόρα και με κόστος, ταλαιπωρία στο μέλλον.
Σε περίπτωση που δεν έχετε δηλώσει στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία σας, έχετε ακόμα περιθώριο να το κάνετε ηλεκτρονικά στο ktimatologio.gov.gr ή στο τοπικό γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.

Οι περιοχές για τις οποίες θα γίνει προανάρτηση είναι:

Δήμος Καλαμάτας:
Άγιος Φλώρος, Άγριλος, Αιθαία, Αλαγονία, Αλώνια, Άμμος, Άμφεια, Ανεμόμυλος, Άνθεια, Άρις, Αριοχώρι, Αρτεμισία, Αρφαρά, Ασπροπουλιά, Βελανιδιά, Βέργα, Βρομόβρυση, Καρβέλι, Λαδά, Μικρά Μαντίνεια, Νέδουσα, Πηγές, Πήδημα, Πλατύ, Πολιανή, Σταματινού.

- Δήμος Μεσσήνης:
Αβραμιού, Αγριλιά (Μεσσήνης), Αμφιθέα, Ανάληψη, Ανδρούσα, Αριστοδήμειο, Αριστομένης, Αρσινόη, Βαλύρα, Βελίκα, Βούταινα, Διόδια, Δραΐνα, Ελληνοεκκλησιά, Εύα, Ζερμπίσια, Καλογερόρραχη, Κεφαλινού, Κεφαλόβρυσο, Κλήμα, Κορομηλιά, Κουτίφαρη, Λάμπαινα, Λευκοχώρα, Λυκότραφος, Μαγγανιακό, Μάδενα, Μάνεση, Μαυρομμάτι Ιθώμης, Νεοχώριο Αριστομένης, Παλαιόκαστρο, Πελεκανάδα, Πιλαλίστρα, Πλατανόβρυση, Πολύλοφος, Πουλίτσι, Ρευματιά, Σπιτάλι, Στέρνα, Στρέφι, Τρίκορφο, Τρίοδος, Αδριανή, Αχλαδοχώρι, Βλάση, Δάρα, Δροσιά, Καλοχώρι, Καρποφόρα, Καστανιά, Κόκκινου, Κουρτάκι, Λογγά, Λύκισσα, Μαθία, Μηλίτση, Μηλιώτη, Νέα Κορώνη, Νερόμυλος, Πανιπέρι, Πεταλίδι, Πετρίτσι, Χαραυγή, Χατζή, Χράνοι (Κακόρρευμα)

- Δήμος Δυτικής Μάνης:
Όλοι οι προκαποδιστριακοί Δήμοι και Κοινότητες

Δήμος Οιχαλίας:
Ανδανία, Ανθούσας, Ζευγολατειό, Καλλιρρόη, Καλύβια, Κατσαρού, Λουτρό, Μαγούλα, Μελιγαλά, Μερόπη, Μίλα, Νεοχώρι Ιθώμης, Οιχαλία, Πεύκο, Πολίχνη, Σιάμου, Σκάλα, Σολάκι, Στενύκλαρος, Τσουκαλαίικα, Φίλια, Άγιος Σώστης, Αγριλόβουνο, Αμπελιώνα, Άνω Δώριο, Άνω Μέλπεια, Βασιλικό, Δασοχώρι, Δεσύλλα, Διαβολίτσι, Δώριο, Ηλέκτρα, Κακαλέτρι, Καρνάσι, Κάτω Μέλπεια, Κεντρικό, Κόκλα, Κούβελα, Κωνσταντίνοι, Μάλθη, Μάλτα, Μάνδρα, Μάντζαρι, Νέδα, Παραπούγκι, Πέτρα, Σκληρού, Στάσιμο, Σύρριζο, Χαλκιά, Χρυσοχώρι, Ψάρι

- Δήμος Πύλου - Νέστορος:
Όλοι οι προκαποδιστριακοί Δήμοι και Κοινότητες

Δήμος Τριφυλίας:
Όλοι οι προκαποδιστριακοί Δήμοι και Κοινότητες.

Πηγή: tharrosnews.gr της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου