Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Το Ριζοχώρι (Λάπι) τίμησε τους ήρωές του

Σε μια έντονα συναισθηματική βραδιά, την Παρασκευή 13 Αυγούστου, δεκάδες Λαπαίοι κατέκλισαν την κεντρική πλατεία του χωριού, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη των ηρώων τους, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και τον εορτασμό της εκκλησίας της Παναγίας στο Πάνω Λάπι τον Δεκαπενταύγουστο.
Εκεί, μπροστά στο μνημείο των 7 πεσόντων Λαπαίων που πολέμησαν ηρωικά και έπεσαν με αυτοθυσία, στις 22 Απριλίου του 1827, όταν ο Ιμπραήμ θέλησε να κατακτήσει τα ανυπότακτα Σουλιμοχώρια και να υποτάξει τους Ντρέδες, έλαβε χώρα εκδήλωση του συλλόγου γυναικών «Καλλιπάτειρα» με θέμα τη συνεισφορά των Λαπαίων στον απελευθερωτικό αγώνα.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το βιβλίου του συγγραφέα, Τάσου Σκλάβου με τίτλο: «Από του Λάπι έρχομαι», μια ιστορική μελέτη για το χωριό Λάπι και τα Σουλιμοχώρια.
Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η γιατρός, Χαρά Κωνσταντινίδη
Πρώτος ομιλητής, ήταν ο δάσκαλος, ιστορικός και συγγραφέας, Στάθης Παρασκευόπουλος, ο οποίος ανέδειξε γλαφυρά τα γεγονότα της επανάστασης στην Τριφυλία και εξήρε την τεράστια συνεισφορά των Ντρέδων στον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία.
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο συγγραφέας Νίκος Βουδούρης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία της ιστορικής μνήμης και την ανάγκη αξιοποίησης της πληροφορίας του παρελθόντος στο σήμερα και ειδικότερα στη πεζογραφία και στο ιστορικό μυθιστόρημα.
Έπειτα, ο Μπάμπης Πατσούρης, τέως πρόεδρος κοινότητας Κοπανακίου, αναφέρθηκε διεξοδικά στα γεγονότα της μάχης στο Λάπι, προβάλλοντας τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των 7 Λαπαίων αγωνιστών, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους, προκειμένου να δώσουν πολύτιμο χρόνο στα γυναικόπαιδα να φύγουν προς τα γειτονικά χωριά και να γλυτώσουν.
Τέλος, ο συγγραφέας Τάσος Σκλάβος παρουσίασε πτυχές του βιβλίου του για το Λάπι και αναφέρθηκε στην ιστορική καταγωγή των Λαπαίων και την πορεία του χωριού ανά τους αιώνες.
Το βιβλίο είναι μια ιστορική μελέτη για το χωριό Λάπι, αλλά και ευρύτερα την ορεινή Τριφυλία. Καταπιάνεται με μια πλειάδα θεμάτων, όπως την ονομασία, τη διοικητική και δημογραφική εξέλιξη, τη γλωσσολογική ιδιαιτερότητα των Αρβανιτών, καθώς και την ιστορική πορεία του χωριού στον χρόνο, την κοινωνική οργάνωση, τη καταγωγή, τα ήθη τα έθιμα. Ακόμη, ανασύρει αρχεία από το παρελθόν και αναλύει εκλογικούς καταλόγους και στατιστικές/απογραφές.
Χαιρετισμό για το βιβλίο απέστειλε η πρόεδρος της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων, κα. Αντωνία Παυλάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου