Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Δήμος Τότσης

Αγωνιστής της επανάστασης, του 1821, καταγόταν από το χω­ριό Κλέσουρα Τριφυλίας.
Έλαβε μέρος από τους πρώτους στην Επανάσταση σαν Αξιωματικός, μαζί με τους Παπατσωραίους, τον Γκρίτζαλη, τους Μέλιους και τους άλλους αγωνιστές της περιφέ­ρειας των Σουλιμοχωρίων. Πολέμησε στο Νιόκαστρο μέχρι την παράδοσή του, στη Μεθώνη, Π. Πάτρα, Άργος, Δερβενάκια. Διακρίθηκε για την ανδρεία του και προήχθη το 1823 σε εκατόνταρχο.
Το 1824 - 1825 κατηγορήθηκε ότι μετείχε στην ανταρσία σαν οπαδός των οπλαρχηγών Μήτρου Αναστασόπουλου, Φραντζή κατά των Κουντουριώτηδων και διώχθηκε.
Αργότερα έτυχε της αμνηστίας όπως και άλλοι Ντρέδες συμπολεμιστές του και έλαβε μέρος στον αγώνα κατά του Ιμπραήμ σε πολλές μάχες.
Έλαβε μέρος στη μάχη της Γράνας (Τρίπολη 1821) μαζί με τους άλλους Ντρέδες οπλαρχηγούς, Μέλιους, Παπατσωραίους, Γιαννάκη Γκρίτζαλη.
Παρά την πολεμική του δράση και τις εθνικές του υπηρεσίες θεωρήθηκε από τους Βαυαρούς σαν εχθρικά διακείμενος προς αυ­τούς, και όπως και οι άλλοι Ντρέδες δεν έτυχε καμιάς ηθικής ή υλικής αμοιβής.
Μετά την απελευθέρωση διετέλεσε δημογέροντας των χωριών Κλέσουρα και Κατσούρα και υπογράφει σχετικά έγ­γραφα.
Ως πρόκριτος και δημογέροντας συνυπογράφει το ψήφισμα κατά των «εθνοκαταράτων πατροκτόνων» δολοφόνων του Καπο­δίστρια (Γ.Α.Κ. Επιτ. Φάκελ. 129).
Το 1825 σε αναφορά Αρκαδινών, φίλων της Κυβέρνησης Κωλέτη, Μαυροκορδάτου, μεταξύ άλλων Ντρέδων αναφέρονται σαν «φθοροποιοί αντάρτες» και o Δήμος Τότσης και Γεώργος Μεγά­λης από το Κλέσουρα.
Κατά την εκλογή των πληρεξούσιων για την εθνική συνέλευση το 1831 αναφέρεται σαν επαρχιακός πρόκριτος και δημογέροντας που αντιπροσώπευσε την περιφέρεια των χωριών Κλέσουρα και Κατσούρα μαζί με το Γεώργο Μεγάλη.
Μετά την απελευθέρωση διετέλεσε επανειλημμένως Δήμαρχος Δωρίου.
Στα 1844 - 1846, σαν Δή­μαρχος Δωρίου επικυρώνει πιστοποιητικά αγωνιστών της περιο­χής. (Α.Χ.Ε.Β. φάκελ. Κων/νου Γκρίτζαλη, Ιωάν. Αθανασο­πούλου ή Γκάζντα).

Πηγή: Το βιβλίο του Παναγιώτη Λαμπρόπουλου, Ντρέδες - Τα παλληκάρια του Μωρηά (Έκδ. 1980).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου