Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Δ. Από την επανάσταση μέχρι και σήμερα

Ο συντηρητικός χαρακτήρας των κατοίκων της περιοχής, η προσκόλληση στον παραδοσιακό τρόπο ζωής, η έλλειψη προϋποθέσεων για τη στοιχειώδη εκπαίδευση πριν, αλλά και σε σημαντικό βαθμό, μετά την απελευθέρωση και όλα αυτά μαζί με την πολλή φτώχεια, ήταν οι λόγοι, που ελάχιστα άλλαξαν τη ζωή στα χωριά μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα.
Οι άνδρες και οι γυναίκες, χωρίς σχεδόν καμία διάκριση, ξεκίναγαν από τα χαράματα να οργώνουν με το ξύλινο αλέτρι τα λιγοστά χωράφια με τα πεζούλια στις πλαγιές των βουνών, χωρίς να καταφέρνουν πάντα να βγάζουν το ψωμί της χρονιάς.
Δειλά - δειλά την περίοδο αυτή μερικές οικογένειες, εγκαταλείπουν τα ορεινά και κατεβαίνουν χαμηλότερα στον κάμπο, για να είναι πιο κοντά στα γόνιμα χωράφια. Αυτό έγινε πριν το 1840.
Έτσι προκύψανε οι συνοικισμοί Αγίου Γεωργίου, Γουβαλαρίων, Ράχη Τσώρη, Ράχη Σκέφερη, Τακέικα κ.λ.π., που διατηρήθηκαν ζωντανοί μέχρι και τη δεκαετία του 1960.
Στην περίοδο αυτή το Σουλιμά ήταν το κέντρο της όλης περιοχής και λειτουργούσαν εκεί αρκετές κρατικές υπηρεσίες (Ειρηνοδικείο, Σχολαρχείο, Δημόσιο Ταμείο, Συμβολαιογραφείο, Υποθηκοφυλακείο, Σταθμός Χωροφυλακής κ.λ.π.).
Όμως στην περίοδο αυτή (1836-1912) έγιναν πολλές μεταβολές στην έδρα του Δήμου και τα όριά του (λεπτομέρειες όπως στο σχετικό κεφάλαιο).
Η όλη εικόνα άρχισε να αλλάζει αισθητά, με το ξεκίνημα του περασμένου αιώνα, καθώς μπήκε σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή που έδωσε τέλος στην απομόνωση της περιοχής από τον υπόλοιπο κόσμο.
Η αρχή της νέας περιόδου ήταν η λειτουργία του σιδηροδρομικού σταθμού Δωρίου, που έγινε για την εξυπηρέτηση των Σουλιμοχωρίων και των Κοντοβουνίων (περιοχής Αετού). Γι’ αυτό από τη μια πλευρά (ανατολική) υπήρχε η ονομασία ΣΟΥΛΙΜΑ και απ’ την άλλη η ονομασία ΑΕΤΟΣ.
Γύρω από το σταθμό έφτιαξαν, αρχικά, κτήρια για αποθήκες και στη συνέχεια τα σπίτια τους, οι πρώτοι οικιστές του σημερινού Δωρίου.
Ήταν οι πρωτοπόροι, που έβαλαν το πρώτο θεμέλιο για το κτίσιμο ενός νέου χωριού που έμελλε να αποτελέσει το κέντρο της περιοχής.
Τους αξίζει να αναφερθούν ονομαστικά:
Παύλος Παπαδόγιαννης, από το Ψάρι. Παναγιώτης Φωτόπουλος, από το Σουλιμά. Νικόλαος Γκότσης, από τον Αετό. Χρήστος Τότσης, από το Κλέσουρα. Τους ακολούθησαν προοδευτικά αρκετοί άλλοι, κτίζοντας τα σπίτια στην πεδινή έκταση γύρω από το Σταθμό.
Η γρήγορη ανάπτυξη του Δωρίου συμπίπτει με την αντίστοιχη αποδυνάμωση και παρακμή των γύρω ορεινών χωριών, αφού είχαν εκλείψει οι λόγοι της αρχικής κατοίκησής τους.
Αλλά η μεταφορά των κατοικιών στον κάμπο δεν ήταν ο μοναδικός λόγος της παρακμής τους. Η κάποια βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου σε συνδυασμό με την πικρή γεύση της φτώχειας, τους έκανε να τολμήσουν μεγαλύτερα άλματα.
Σημαντικός αριθμός νέων, ξεπερνώντας τις οικονομικές δυσκολίες, κατόρθωσαν να τελειώσουν το Πανεπιστήμιο και να σταδιοδρομήσουν με επιτυχία, χωρίς να ξεχάσουν την αφετηρία τους.
Μεγάλος αριθμός ικανών ανδρών απορρόφησε το μεταναστευτικό κύμα των αρχών του 20ού αιώνα.
Αλλά η περίοδος 1900-1950 σημαδεύτηκε και από νέους πολυαίμακτους Αγώνες, για την απελευθέρωση και των άλλων τμημάτων του Ελληνισμού και την Εθνική ολοκλήρωση.
Στους Αγώνες αυτούς συμμετείχε με ενθουσιασμό ο ανθός της νεότητας της περιοχής συνεχίζοντας την παράδοση των Ντρέδων.
Το 9ο Σύνταγμα Πεζικού της Καλαμάτας στο οποίο κατατάσσονταν και οι στρατεύσιμοι της περιοχής μας έχει γράψει σελίδες δόξας στα πεδία των μαχών της Μακεδονίας, της Ηπείρου, Μικράς Ασίας και Αλβανίας.
Το τίμημα των Αγώνων αυτών ήταν εξαιρετικά βαρύ για τα χωριά μας. Στον συνημμένο πίνακα υπάρχουν τα ονόματα 81 πολεμιστών, που έπεσαν στους πολέμους από το 1912 μέχρι και το 1941.
Για όλους αυτούς τους ήρωες νεκρούς, τοποθετήθηκαν από το Δήμο δύο μαρμάρινες πλάκες που αναγράφουν τα ονόματά τους, εκατέρωθεν του Ηρώου του Δωρίου, που βρίσκεται στη νέα Πλατεία, μπροστά στο Δημαρχείο.
Στη δεκαετία 1940-1950 συνέβησαν στη περιοχή μας γεγονότα ανάμεικτα με εθνική έξαρση αλλά και βαθιά οδύνη από τον Εμφύλιο Διχασμό.
Χωρίς να αναφερθούν λεπτομέρειες που μπορεί να ανακαλέσουν επώδυνες μνήμες (αυτό θα το κάνει ο Ιστορικός του μέλλοντος) θα σημειωθούν επιλεκτικά ορισμένα μόνο:
Στο Δώριο εγκαταστάθηκε από την έναρξη της Κατοχής Γερμανικό Εκπαιδευτικό Τάγμα. Έγινε επίταξη όλων σχεδόν των σπιτιών και οι ιδιοκτήτες τους αναγκάστηκαν να μείνουν στα ισόγεια, στα καλύβια και στους στάβλους.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 1943 (ημέρα συνθηκολόγησης της Ιταλίας) μία Γερμανική Διμοιρία που είχε αποσταλεί στον Αετό για αναγνώριση, έπεσε σε ενέδρα αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και εξουδετερώθηκε.
Την ίδια ημέρα οι Γερμανοί εκτέλεσαν στο Δώριο τρεις νέους άνδρες της Εθνικής Αντίστασης που είχαν υπό κράτηση και τις αμέσως επόμενες ημέρες πυρπόλησαν ολόκληρο τον Αετό σκοτώνοντας όσους δεν μπόρεσαν να φύγουν.
Στο σημείο εκτέλεσης των τριών αγωνιστών έξω από τον αυλόγυρο του Λυκείου Δωρίου ανεγέρθηκε πρόσφατα απέριττο Μνημείο και καθιερώθηκε να γίνεται εκεί στις 27 Οκτωβρίου, κάθε χρόνο, η σχολική γιορτή της Σημαίας και ταυτόχρονα να τιμάται η Εθνική Αντίσταση ενάντια στις Κατοχικές Δυνάμεις.
Η αποχώρηση των Γερμανών από την περιοχή μας (5 Σεπ 1944) ενώ έπρεπε να είναι ημέρα χαράς και υπερηφάνειας, σημαδεύτηκε από τα αιματηρά γεγονότα εμφύλιας εθνικής τραγωδίας.
Στις 14 Μαρτίου 1948, στη συνέχεια της τελευταίας φάσης του Εμφυλίου Πολέμου έγινε η μεγάλη επίθεση των ανταρτών εναντίων των Τμημάτων Χωροφυλακής που στάθμευαν στο Ψάρι, με σημαντικό αριθμό θυμάτων εκατέρωθεν.
Τα χρόνια που ακολούθησαν τον Εμφύλιο (1948-1955) συμπίπτουν με την ακραία υποβάθμιση της περιοχής, ιδιαίτερα των Παραδοσιακών Οικισμών.
Εκατοντάδες, κυρίως νέοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα, αφήνοντας πίσω τις πικρές εμπειρίες του εσωτερικού διχασμού. Η καθυστέρηση ηλεκτροδότησης και διάνοιξης ασφαλτοστρωμένων δρόμων για τα ορεινά χωριά καθώς και η μη κατασκευή παραγωγικών έργων για την απασχόληση των νέων ενίσχυσε αυτή την τάση φυγής.
Την ίδια επίσης εποχή σημειώνεται μία ακόμη έξαρση της μετανάστευσης, είτε προσωρινά προς τη Δυτική Ευρώπη, είτε οριστικά και προς την Αμερική και την Αυστραλία. Η εργατικότητα και το δημιουργικό πάθος αυτών των ανθρώπων, καρποφόρησε με τρόπο εντυπωσιακό και στις ημέρες μας υπάρχουν στο εξωτερικό οργανωμένες παροικίες συμπατριωτών μας που πρωτοπορούν στα οικονομικά, την επιστημονική πρόοδο και την πολιτική επιρροή στις χώρες που τους φιλοξενούν (Παροικίες Παναμά, Βενεζουέλας, κ.λ.π) και συμπαραστέκονται με αγάπη σε κοινωφελείς πρωτοβουλίες στη γενέτειρα τους.
Οι σεισμοί του 1965 αποτέλεσαν την αιτία για σημαντικές μεταβολές στους οικισμούς της Περιοχής.
Συνοδεύτηκαν από την ατυχή απόφαση του Κράτους να θέσει σαν προϋπόθεση χορήγησης στεγαστικού δανείου την κατεδάφιση της παλιάς κατοικίας.
Ωφελήθηκε οπωσδήποτε το Δώριο με την ανέγερση πολλών νέων σπιτιών, αλλά οδήγησε στην εξαφάνιση όλων των παλαιών μικρών οικισμών, που θα μπορούσαν να διατηρηθούν, μαζί με τις μνήμες και σαν δείγματα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής (Γουβαλάρια, Ράχη-Τσώρη, Ράχη-Σκέφερη, Τακέικα κ.λ.π).
Τέτοια είναι και η περίπτωση ολόκληρου του χωριού Κλέσουρα, που αποτέλεσε το νέο οικισμό Αμφιθέας στην Ανατολική πλευρά του Δωρίου.
Παρόμοια προσπάθεια μετεγκατάστασης είχε γίνει και κατά τα έτη 1945-46, για τους πυροπαθείς του Αετού, που όμως έμεινε ημιτελής λόγω άλλων προτεραιοτήτων που εμφανίστηκαν εκείνη την περίοδο. Κτίστηκαν περίπου εκατό (100) μικρά σπίτια και από αυτά ελάχιστα κατοικήθηκαν, επειδή δεν εξυπηρετούσαν ούτε τις βασικές σύγχρονες ανάγκες.
Φαίνεται πως η γενική κατάσταση της στασιμότητας και παρακμής στην περιοχή μας, άρχισε να βελτιώνεται, βαθμιαία με την εμπέδωση της Πολιτικής ομαλότητας και ιδιαίτερα του πνεύματος της Εθνικής συμφιλίωσης, μετά το 1974.
Η γενιά αυτών που αναγκάστηκαν να φύγουν για την Αθήνα και το εξωτερικό, ανδρώθηκε. Με την επιμονή και την εργατικότητά τους πολλοί πρόκοψαν, στις επιστήμες, στην Κρατική Ιεραρχία και στην Οικονομία. Οι επιτυχίες όμως δεν απάλειψαν τις μνήμες από την αφετηρία και τη νοσταλγία μιας έστω και σύντομης επιστροφής, που μετέδωσαν και στα παιδιά τους.
Όλα τα χωριά συνδέθηκαν με ασφαλτοστρωμένους δρόμους και πολλά από τα εγκαταλειμμένα σπίτια ξανάγιναν κατοικήσιμα.
Αξίζει εδώ να μνημονευτεί ο αείμνηστος Στρατηγός Ιωάννης Ντάβος από τον Άγιο-Γεώργιο, που σαν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, μερίμνησε για την κατασκευή του δρόμου προς το Άνω Δώριο από τον στρατό (Μ.Ο.Μ.Α).
Η Χαρά της επιστροφής στις πατρογονικές εστίες συνδυάζεται με τις διακοπές του καλοκαιριού και την ευκολία πρόσβασης στη θάλασσα του Καλόνερου.
Η γενική αυτή τάση βελτίωσης αναμένεται να ενισχυθεί στο μέλλον, με την αύξηση του αριθμού των τουριστών, που κάθε χρόνο επισκέπτονται τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα και το γοητευτικό φαράγγι της Νέδας, περνώντας από τα χωριά μας.
Σημαντική για την αναζωογόνηση των παλαιών οικισμών, είναι η συμβολή των τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων, που έχουν ιδρυθεί στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα από τους ξενιτεμένους κάθε χωριού και υλοποιούν αυτό το πνεύμα της αγάπης και νοσταλγίας για τη γενέτειρα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τη μέριμνα να περισώσουν οτιδήποτε συνδέεται με το παρελθόν.
Πάντως νοιώθει κανείς ένα βαθύ αίσθημα ικανοποίησης να βλέπει καλοκαίρια στα στενά σοκάκια των παλαιών οικισμών σταθμευμένα πολλά καινούρια αυτοκίνητα και τα βράδια τις πλατείες να γεμίζουν με κόσμο, που συναναστρέφεται σαν να είναι όλοι μια οικογένεια, να διηγούνται ξεχασμένες ιστορίες και αφού καταναλώσουν το απαραίτητο κρασάκι να το ρίχνουν στο τραγούδι.
Οι νέοι έχουν εκεί τις δικές τους παρέες και μπορεί να μην ξέρουν τα παλιά τραπεζίτικα τραγούδια όμως αγαπούν και χορεύουν τον τσάμικο και τον Καλαματιανό με πολλή επιτυχία. Αλλάζουν μηνύματα αγάπης μεταξύ τους και ενημερώνονται για τα τοπικά νέα μέσα από το διαδίκτυο. Αναμφισβήτητα, η ζωή στα χωριά μας, έστω μόνο τα καλοκαίρια, επιστρέφει με χαρούμενη διάθεση και διανοίγονται νέες προοπτικές για ακόμα καλλίτερες ημέρες.
Η ζωντανή επαφή με τις ρίζες μας είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ψυχική μας ισορροπία σε περίοδο επικίνδυνων ισοπεδώσεων.
ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
1. ΟΜΗΡΟΥ "ΙΛΙΑΣ", Β΄Ραψωδία στίχοι 591-602.
2. ΣΤΡΑΒΩΝΟΣ "ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ" Βιβλίο Η' , C-350 παραγ. 25.
3. ΠΑΥΣΑΝΙΟΥ "ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ-ΗΛΕΙΑΚΑ", κεφ. 33.
4. Νικολάου Παπαζήση "Σχόλια στο ΠΑΥΣΑΝΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ" 3ος τόμος, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ.
5. Ευάγγελου Κορφινιώτη "Ομηρική Γεωγραφία"Εκδ.ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ", σελ.129-130.
6. DENYS L PAGE "H Iλιας και η Ιστορία" Εκδ.ΠΑΠΑΔΗΜΑ", σελ.225-230.
7. NATAN VALMIN "THE SWEDISH MESSENIAN EXPEDITION", LUND 1938.
8. "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, Εκδοτική Αθηνών,Τόμοι ¨Θ","ΙΒ",ΙΓ".
9. Θεόδωρου Κολοκοτρώνη "Διήγησις Συμβάντων της Ελληνικής Φυλής", Εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ.
10. Αμβροσίου Φαντζή "Επίτομος Ιστορία της Αναγγενηθείσης Ελλάδος" Τόμος Α΄.
11. Διον. Κόκκινου "Η Ελληνική Επανάσταση "Τόμοι 1,2,11.
12. Αποσπάσματα "Γενικών Αρχείων του Κράτους" Δημοσιεύσεις Μίμη Φερέτου στην εφημερίδα "ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ", περίοδο Απριλίου -Οκτωβρίου 1990.
13. Αθανασίου Γρηγοριάδου "Ιστορικαί Αληθειαι"Αθήνα 1934.
14. Φωτάκου "Απομνημονεύματα περί της Ελληνικής Επανάστασης" Αγροτικές Συνεταιριστικές Εκδόσεις 1977
15. Ντιάνας Αντωνακάκου "Μεσσηνιακά "Ροταριανός Όμιλος Καλαμάτας 1984.
16. Λεωνίδα Θεοχάρη "Δημοτικά Τραγούδια Ορεινής Τριφυλίας", Εκδ.Δεδεμάδη 2005.
17. Δημητρίου Π. Αθανασόπουλου "Ντρέδες Οι Αδικημένοι της Ιστορίας".
18."Αγώνες και Νεκροί" 1897-1922 έκδοση Δ/νσης Ιστορίας ΓΕΣ.
19."Αγώνες και Νεκροί" 1940-1944 Έκδοση Δ/νσης Ιστορίας ΓΕΣ.
20. Ελευθερίου Σκιαδά "Ιστορικό Διάγραμμα των δήμων της Ελλάδας 1833-1912".
21. Σπυρίδωνος Τρικούπη - "Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως ", 4ος Τόμος Κεφ.76
22. Κώστα Μπίρη "Αρβανίτες: Οι Δωριείς του νεώτερου Ελληνισμού".
23. Στάθη Παρασκευόπουλου "Οδοιπορικά Τριφυλίας Τ.Δήμου Ηλεκτρίδος-Δωρίου".
24. ΚΕΔΚΕ "Στοιχεία συστάσεως και εξελίξεως των Δήμων και Κοινοτήτων Ν.Μεσσηνίας" Τεύχος 35, Ιανουάριος 1962.
25. Στοιχεία Στατιστικής Υπηρεσίας για της Επαρχία Τριφυλίας ετών 1951 έως 2001.
26. Στάθη Παρασκευόπουλου "Γεωγραφική Διοικητική και Πληθυσμιακή εξέλιξη της Τριφυλίας".

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 1912 ΕΩΣ ΤΟ 1941 ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΔΩΡΙΟΥ

Α. ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΡΙΟ (ΚΑΤΩ ΣΟΥΛΙΜΑ)

Α/Α - ΒΑΘΜΟΣ - ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ - ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 16/07/1913
2. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 10/09/1918
3. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΤΕΝΤΕΜΑΔΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 03/11/1918
4. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΓΕΩΡΓ. ΠΟΛΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 27/12/1918
5. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 13/01/1919
6. ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΤΟΝΤΟΣ-ΑΝΔΡΙΑΤΙΚΗ -29/12/1940
7. ΛΟΧΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 17/01/1941
8. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΡΗΤΗ - 30/05/1941

Β. ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩ ΔΩΡΙΟ (ΣΟΥΛΙΜΑ)
Α/Α - ΒΑΘΜΟΣ - ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ - ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ - ΗΠΕΙΡΟΣ - 10/01/1913
2. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 13/01/1913
3. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΛΑΓΙΑΝΝΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 08/08/1913
4. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΕΚΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 15/01/1918
5. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΕΤΑΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 16/09/1918
6. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΟΓΑΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 18/09/1918
7. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΑΒΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 20/09/1918
8. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 08/01/1919
9. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 10/01/1919
10. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 07/10/1919
11. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 21/10/1919
12. ΛΟΧΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΚΙΩΝΗΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 14/03/1921
13. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΝΙΚ. ΠΟΛΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 02/07/1921
14. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΥΓΑΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 26/08/1921
15. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΤΟΥΚΑΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 28/08/1921
16. ΔΕΚΑΝΕΑΣ ΓΕΩΡΓ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 28/01/1941
17. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 12/04/1941

Γ. ΑΠΟ ΤΟ ΨΑΡΙ
Α/Α - ΒΑΘΜΟΣ - ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ - ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΒΟΓΚΑΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 06/09/1918
2. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 06/09/1918
3. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΡΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 14/10/1918
4. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΥΡΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 18/10/1918
5. ΛΟΧΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΜΗΤΣΑΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 15/12/1918
6. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΜΟΥΤΣΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 19/03/1919
7. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 01/06/1920
8. ΔΕΚΑΝΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΕΡΗΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 28/08/1921
9. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΥΡΡΑΚΟΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 19/08/1921
10. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΓΚΙΚΑΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 
11. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΑΝΟΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 
12. ΔΕΚΑΝΕΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΟΓΚΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 20/12/1940
13. ΛΟΧΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ  - ΑΛΒΑΝΙΑ - 12/02/1941
14. ΑΝΘ/ΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΚΗΣ - ΚΡΗΤΗ - 22/05/1941

Δ. ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΥΣΟΧΩΡΙ

Α/Α - ΒΑΘΜΟΣ - ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ - ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΑΝΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 01/06/1913
2. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΝΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 01/07/1913
3. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΓΑΡΙΝΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 01/08/1913
4. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΝΙΚΟΛ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 28/10/1913
5. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΤΑΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 01/09/1918
6. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΟΥΧΑΝΤΑΡΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 17/07/1919
7. ΔΕΚΑΝΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 14/02/1941

Ε. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΘΕΑ (ΚΛΕΣΟΥΡΑ)
Α/Α - ΒΑΘΜΟΣ - ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ - ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 25/8/1922
2. ΣΤΡ/ΤΗΣ - ΗΛΙΑΣ ΝΤΑΡΑΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 02/12/1921

ΣΤ. ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΒΕΛΑ
Α/Α - ΒΑΘΜΟΣ - ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ - ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 01/01/1918
2. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 13/12/1918
3. ΔΕΚΑΝΕΑΣ ΓΕΩΡΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-15/01/1919
4. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΑΛΕΞ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 11/08/1918
5. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΑΠΟΣΤ. ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 18/01/1921
6. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΘ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 01/08/1922
7. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 26/11/1922
8.ΣΤΡ/ΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 20/01/1941
9. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΠΑΝ/ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ή ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 22/01/1941

Ζ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΛΚΙΑ
Α/Α - ΒΑΘΜΟΣ - ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ - ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΟΤΣΗΣ - ΗΠΕΙΡΟΣ - 07/01/1913
2. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΟΤΣΗΣ - ΗΠΕΙΡΟΣ - 01/07/1913
3. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 27/11/1940
4. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΑΝΟΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 10/01/1941

Η. ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ (ΚΑΤΣΟΥΡΑ)
Α/Α - ΒΑΘΜΟΣ - ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ - ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΓΓΑΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 02/09/1921
2. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΓΓΑΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 22/09/1921
3. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΒΥΡΩΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ή ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 08/01/1941
4. ΛΟΧΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΚΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 31/03/1941

Θ. ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ (ΒΙΔΙΣΟΒΑ)
Α/Α - ΒΑΘΜΟΣ - ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ - ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1. ΑΝΘ/ΓΟΣ ΠΑΝ/ΤΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 09/05/1913
2. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΚΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 01/01/1914
3. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΤΑΛΑΧΑΝΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 03/10/1917
4. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΒΑΣΙΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 16/09/1918
5. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 31/08/1921
6. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΓΕΩΡΓ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 01/07/1922
7. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΚΗΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 08/01/1941
8. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΑΡΙΣΤ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ- 19/01/1941

Ι. ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΚΛΑ
Α/Α - ΒΑΘΜΟΣ - ΟΝΟΜ/ΜΟ - ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΝΤΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 08/02/1941

ΙΑ. ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΛΘΗ (ΜΠΟΝΤΙΑ)
Α/Α - ΒΑΘΜΟΣ - ΟΝΟΜ/ΜΟ - ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΚΑΚΟΥΤΗΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 30/12/1940
2. ΣΤΡ/ΤΗΣ ΦΩΤΙΟΣ ΓΟΥΡΓΑΡΗΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - 15/02/1941

Σημ.: Η έρευνα για τα στοιχεία των πεσόντων στους πολέμους 1912-1941 είναι του Χρήστου Ανδρ. Τάκη. Επειδή η βάση δεδομένων του Γενικού Επιτελείου Στρατού - Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, τελεί υπό διόρθωση - επικαιροποίηση και ανανεώνεται συνεχώς, κρίνεται αναγκαία η συνεχής ενημέρωση - διασταύρωση. Το anodorio.blogspot.gr με αφορμή την επισήμανση λάθους από αναγνώστη, διασταύρωσε από το ΓΕΣ και διόρθωσε όλα τα λάθη στα στοιχεία. Μάιος 2016. Το όνομα ΗΛΙΑΣ ΝΤΑΡΑΣ από Αμφιθέα (Κλέσουρα) δεν βρίσκεται στα αρχεία του ΓΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου