Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Παραστάσεις αγωνιστών του 1821 στη Μεσσηνία από τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία - Οι Ντρέδες από τον Δήμο Οιχαλίας

Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία από τις 21 Ιανουαρίου ξεκίνησε μια ακόμα δράση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αναβίωσης των μορφών των Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης. Το πρόγραμμα αυτό γίνεται σε συνεργασία με όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας και αφορά έργα γκράφιτι των αγωνιστών του 1821. Για τη δημιουργία αυτών των έργων επιλέχτηκε ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Κώστας Λούζης «skitsofrenis».
Όλα τα έργα γίνονται με νόμιμο τρόπο, λαμβάνονται οι απαραίτητες άδειες από τους ιδιοκτήτες των κτιρίων και τις αρμόδιες υπηρεσίες και οι παραστάσεις έχουν κλασική μορφή. Κάθε Δήμος επιλέγει την παράσταση που έχει σχέση με την τοπική του ιστορία καθώς και το κτίριο επί του οποίου θα ζωγραφιστεί. Μακέτες των μορφών και των παραστάσεων ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει, μέσα από τις οποίες γίνονται οι επιλογές από τους Δήμους.
Τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκαν τα πορτραίτα των μορφών του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και του Μούρτζινου Τρουπάκη. Η παράσταση αυτή διαστάσεων 3Χ3 μ. έγινε σε ξύλο θαλάσσης, γιατί το καλούσε η ανάγκη του λιθόκτιστου κτιρίου του Δημαρχείου στην Καρδαμύλη επί του οποίου αναρτήθηκε την 1η Μαρτίου 2021, αφού αυτές ήταν οι επιλογές του Δήμου Δυτικής Μάνης. Στο έργο αυτό, το καλλιτεχνικό αισθητήριο του καλλιτέχνη ήταν να γίνει ασπρόμαυρο μια και δεν υπήρχε φωτογραφία του Μούρτζινου πέραν της χάλκινης προτομής του στην Καρδαμύλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Δυτικής Μάνης έφερε σε πέρας πρώτος τη συνεργασία για την ολοκλήρωση του έργου. Αυτό μπορεί να έχει σχέση και με την ιστορία των Μανιατών στον Αγώνα.
Στην Καλαμάτα σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία των Αγίων Αποστόλων μια παράσταση με τις μορφές των Πετρόμπεη, Κολοκοτρώνη, Παπαφλέσσα, Αναγνωσταρά και Νικηταρά. Είναι μια εξαιρετική έγχρωμη σύνθεση του καλλιτέχνη μεγάλων διαστάσεων, η οποία θα ζωγραφιστεί επί τοίχου ιδιόκτητου κτηρίου.
Ο Δήμος Μεσσήνης επέλεξε τον αγωνιστή Δημήτριο Παπατσώνη που καταγόταν από το Ναζήρι τη σημερινή Εύα του Δήμου Μεσσήνης. Η οικογένειά του ήταν προεπαναστατικά από τις σημαντικότερες της συγκεκριμένης περιοχής. Σκοτώθηκε σε ηλικία 27 ετών, τον Ιούνιο του 1825 κατά τη μάχη των Τρικόρφων εναντίον των αιγυπτιακών δυνάμεων του Ιμπραήμ. Η μορφή του αγωνιστή φιλοτεχνήθηκε από τον καθηγητή χαρακτικής και Διευθυντή του Μουσείου «Κατσουλίδη» Τάκη Κατσουλίδη, ο οποίος με μεγάλη χαρά μας επέτρεψε να γίνει αντίγραφο του έργου και να αναρτηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Εύας.
Στον Δήμο Οιχαλίας έχουν προταθεί οι Ντρέδες, οι οποίοι ήταν Έλληνες Αρβανίτες από την περιοχή της Β. Ηπείρου. Οι Σουλιμοχωρίτες - Ντρέδες, έλαβαν μέρος συνολικά σε τριάντα έξι (36) μάχες κατά τον οχτάχρονο αγώνα 1821-1827 τόσο κατά των Τούρκων κατακτητών όσο και κατά των Αιγυπτίων εισβολέων. Προτείνεται η παράσταση να περιλαμβάνει τον Κολοκοτρώνη, τον Γιαννάκη Μέλιο, τον Γιαννάκη Γκρίτζαλη, τον παπά - Δημήτρη Τζώρη και κατόπιν θρυλικό Παπατσώρη και τον όρκο των Ντρέδων.
Στο Δήμο Τριφυλίας έχει προταθεί ο Παπαφλέσσας λόγω της γειτνίασης με το Μανιάκι. Για τον Δήμο Πύλου βρισκόμαστε σε επικοινωνία για κάτι σχετικό με την τοπική ιστορία. Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι η προσπάθεια έχει και εθελοντικό χαρακτήρα αφού συμμετέχουν και ο Σύλλογος αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας», ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Σάμιτας που υποστηρίζει τεχνικά τον καλλιτέχνη Κώστα Λούζη, ενώ ο κ. Πανταζίδης Στράτος και ο κ. Μίντζιας Παναγιώτης φωτογραφίζουν τα έργα για να δημιουργήσει ο γνωστός μας σκηνοθέτης Μπάμπης Τσόκας μικρά βίντεο αυτών των δημιουργιών.

Μεσσηνιακή Αμφικτυονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου