Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

3.000 τόνοι σκουπιδιών απειλούν την δημόσια υγεία: Απέραντη χωματερή ο Δήμος Οιχαλίας

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Δήμος Οιχαλίας, καθώς το πρόβλημα με τα σκουπίδια έχει πάρει τραγικές διαστάσεις και απειλείται η δημόσια υγεία.
Ο δήμος έχει μεταβληθεί σε μια απέραντη χωματερή, αφού η μεταφορά σκουπιδιών έχει ουσιαστικά σταματήσει. Ο χώρος μεταφόρτωσης στα παλιά σφαγεία Μελιγαλά έχει κατακλυστεί από χιλιάδες τόνους σκουπιδιών, η δυσοσμία είναι έντονη και οι μύγες επιτίθενται σε όσους πλησιάζουν. Στα χωριά του δήμου τα σκουπίδια έχουν δημιουργήσει μικρές χωματερές. Υπάρχουν χωριά του δήμου που τα σκουπίδια έχουν να μαζευτούν από το Πάσχα.
Οι σύμβουλοι της νέας δημοτικής αρχής Ηλίας Ντονάς και Κώστας Δημητρακόπουλος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν από την Πολιτεία να δείξει ανοχή και να επιτρέψει άμεσα μια λύση, για να σταματήσει ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Στο χώρο έξω από τα παλιά σφαγεία Μελιγαλά η κατάσταση είναι ανυπόφορη από τη βρόμα και τις μύγες που μας επιτίθενται. Εκεί ο Ηλ. Ντονάς μας επεσήμανε πως “αναλαμβάνουμε ένα Δήμο απέραντη ΧΑΔΑ, με πάνω από 3.000 τόνους σκουπιδιών στο χώρο αυτό και με άλλους τόσους στα χωριά κι ένα δήμο με μηδέν ταμειακό υπόλοιπο”.
Παρατήρησε ότι “ο δήμος είναι σε σήμα κινδύνου. Η Πολιτεία πρέπει να μας δώσει αυτά που πρέπει για να διαχειριστούμε την καθημερινότητα. Τα πράγματα είναι τραγικά για τη δημόσια υγεία”.
Ο ίδιος ζήτησε “να δοθεί στον Δήμο Οιχαλίας να κάνει, ό,τι κάνουν οι όμοροι. Δίπλα από τους αποκατεστημένους ΧΑΔΑ να γίνει διαχείριση, με ανοχή της Πολιτείας.
Σημείωσε ότι “δεν πάει άλλο. Δε γίνεται σ’ ένα δήμο να κινδυνεύει η δημόσια υγεία των πολιτών. Δεν μπορούμε να σταθούμε από τις μύγες και τα κουνούπια”.
Ο κ. Ντονάς ανέφερε ότι η οριστική διαχείριση θα καθυστερήσει, εξέφρασε την πίστη πως η καινούργια περιφερειακή αρχή θα δώσει το βάρος να ξεκινήσει το έργο και υπενθύμισε ότι “εμείς είμαστε αντίθετοι στη χωροθέτηση, όχι στο έργο”.
Ο Κ. Δημητρακόπουλος παρατήρησε ότι “η κατάσταση έχει γίνει ακόμα πιο τραγική. Έχει τριπλασιαστεί ο όγκος των σκουπιδιών και η κατάσταση γύρω από τους κάδους με μυρωδιές κι έντομα είναι τραγική”. Παραδέχθηκε ότι “είμαστε προετοιμασμένοι, το γνωρίζαμε” κι έκανε λόγο για αγκυλώσεις από το παρελθόν και ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν αφήνει - ορθώς - στον καθένα να επιλέγει πως θα διαχειριστεί τα σκουπίδια.
Αφού εκτίμησε ότι η κεντρική διαχείριση θα κάνει δύο χρόνια, στάθηκε στον κίνδυνο ανάφλεξης των σκουπιδιών και ανέφερε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση να έχουμε ανοίξει ένα ΧΑΔΑ χωρίς τους όρους του ΧΑΔΑ, επεσήμανε ότι “πρέπει να προχωρήσουμε σε μια μορφή επεξεργασίας, για να σταματήσει η Άνω Μεσσηνία να είναι μια απέραντη χωματερή”.
Ζήτησε ανοχή από την Περιφέρεια, το Περιβάλλον, την Πολιτική Προστασία και τις Εισαγγελικές Αρχές, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες μόνο επιλογές και δε γίνεται θαύμα για να φύγουν τα σκουπίδια από το σταθμό μεταφόρτωσης και τους δρόμους.
Ο Τάσος Σκρεπετός που έφτιαξε σπίτι και μένει σε κοντινή απόσταση από το χώρο μεταφόρτωσης στα παλιά σφαγεία, σημείωσε με αγανάκτηση ότι “η κατάσταση είναι αφόρητη. Το βράδυ δεν μπορούμε να κοιμηθούμε και κλείνουμε τα παράθυρα”. Παρατήρησε πως “η κατάσταση αυτή επηρεάζει τον κάμπο. Σκυλιά και άλλα άγρια ζώα παίρνουν τις σακούλες και τις μεταφέρουν στα χωράφια” και τόνισε: “Δεν μπορεί να πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Τα σκουπίδια δεν μεταφέρονται και στα παλιά σφαγεία είναι μια άτυπη χωματερή. Για να περάσεις στην είσοδο του Μελιγαλά πρέπει να κλείνεις τις αισθήσεις σου. Πρέπει να δοθεί μια λύση, μας έφαγαν οι μύγες”.

Πηγή: eleftheriaonline.gr - ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου