Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Προβλήματα με την υγειονομική κάλυψη στην Περιφέρεια Δωρίου

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δωρίου και των χωριών της ευρύτερης περιοχής με την υγειονομική κάλυψη, αφού εδώ και δύο μήνες αγροτικοί γιατροί έχουν σταματήσει να πηγαίνουν στα χωριά, ενώ από την άλλη και το Περιφερειακό Ιατρείο Δωρίου που είναι 24ωρης ετοιμότητας, λειτουργεί μόνο για λίγες μέρες την εβδομάδα για μερικές μόνο ώρες.
Όλα
αυτά σε μια περιοχή όπου οι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι, χρήζουν ιατρικής φροντίδας, ενώ και οι μετακινήσεις τους είναι δύσκολες και πολλές φορές δαπανηρές, καθώς δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία. Αυτό που ζητούν είναι η στελέχωση του περιφερειακού ιατρείου με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και από την διοίκηση συγκεκριμένα να ασχοληθεί με το ζήτημα, αφού η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Μάλιστα καθώς οι ώρες λειτουργίας του ιατρείου δεν είναι σταθερές, συχνά είναι τα φαινόμενα ηλικιωμένων που περιμένουν έξω από αυτό για αρκετές ώρες τα πρωινά.
Χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Γιώργος Κατσαμπάνης επισήμανε: «Το Περιφερειακό Ιατρείο Δωρίου είναι 24ώρου ετοιμότητας. Μάλιστα ενώ υπήρχε ο σχεδιασμός να γίνει κέντρο υγείας, όχι μόνο δεν έγινε αλλά σήμερα έχει υποβαθμιστεί τόσο πολύ που δεν έχει ούτε γιατρό. Υπάρχει αυτή την στιγμή ένας γιατρός που έχει αποσπαστεί στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και έρχεται εδώ κάθε Τετάρτη, ενώ Τρίτη και Παρασκευή έρχεται η αγροτική γιατρός του Ψαρίου. Το παράδοξο είναι ότι η έδρα της Δημοτικής Ενότητας που εξυπηρετεί 9 δημοτικά διαμερίσματα, δεν έχει γιατρό για τις ανάγκες που υπάρχουν. Έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει τον διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, τον κ. Μπόζο αλλά δεν έχει γίνει κάτι καθώς εδώ και πολύ καιρό το ιατρείο του Δωρίου υπολειτουργεί. Να πω εδώ ότι ίσως για κακή μας τύχη ανήκουμε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, αλλά διοικητικά στο Δήμο Οιχαλίας, για αυτό ίσως να έχουμε μείνει και λίγο απέξω.
Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο καθώς ηλικιωμένοι από πολλά χωριά έρχονται στο ιατρείο χωρίς να βρίσκουν γιατρό. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει στελέχωση του περιφερειακού ιατρείου, ενώ σε προσπάθεια που κάναμε να επικοινωνήσουμε και με τον κ. Μπέζο μετά την ενοποίηση των διοικήσεων στα νοσοκομεία, δεν τα καταφέραμε».
Μεταφέροντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα χωριά, ο πρόεδρος της Κόκλας Αριστείδης Παπασταυρόπουλος μας επισήμανε: «Στο χωριό μας είναι περίπου 50 ηλικιωμένοι πάνω από 75 ετών που αναγκάζονται να έρχονται από την Κόκλα στο Δώριο, περιμένουν το λεωφορείο στις 8 το πρωί και ο γιατρός μπορεί να έρθει στις 12 το μεσημέρι. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει και τα παράπονά τους είναι έντονα. Το πρόβλημα αυτό το έχουμε στο χωριό μας τουλάχιστον ένα δίμηνο τώρα καθώς πριν είχαμε μια φορά την εβδομάδα την επίσκεψη του γιατρού στο χωριό, ενώ τώρα δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εξυπηρετηθούν οι ηλικιωμένοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι την τελευταία φορά ο γιατρός εφημέρευε στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας και μετά ξενύχτης ο άνθρωπος ήρθε να κοιτάξει τους ηλικιωμένους. Δε νομίζω ότι είναι σωστό ένας άνθρωπος που δουλεύει όλη τη νύχτα μετά να τον στέλνουν να δει τόσους ανθρώπους».
Ο πρόεδρος του Βασιλικού Φώτης Παπαδήμας μας είπε: «Έχουμε πάνω από 150 ανθρώπους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να έρθουν στο Δώριο και θα πρέπει να πληρώσουν ταξί. Ούτε είναι σταθερές οι ώρες που έρχεται ο γιατρός κι έτσι μπορεί να περιμένουν για πολλή ώρα.
Παλιά ερχόταν μια φορά την εβδομάδα γιατρός στο χωριό και εξυπηρετούνταν. Αλλά ερχόμενοι και στο Δώριο δεν είναι σίγουρο ότι θα βρουν σε καθημερινή βάση γιατρό. Πολλές φορές χρειάζεται να περιμένουν ακόμη και 3 ώρες για να γράψουν τα φάρμακά τους. Πρέπει να επανέλθει η κατάσταση όπως παλιά, να έρχεται στο χωριό αγροτικός γιατρός μια φορά την εβδομάδα, να τους κοιτά και να γράφει τα φάρμακά τους».
Επίσης από το Βασιλικό ο Χρήστος Μπολέτης σημείωσε: «Οι γέροι είναι ηλικίας 75, 80 και 85 χρονών και στο χωριό μας δεν έχουμε συγκοινωνία ούτε τρένο όπως παλιά. Θα πρέπει να έχουμε μια μέρα την εβδομάδα γιατρό στο χωριό μας όπως παλιά. Αλλιώς δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, ο κόσμος δεν μπορεί να μετακινηθεί, είναι πολύ δύσκολο».

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου