Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Εκδήλωση παρουσίασης του τιμητικού μεταλλίου της ορκωμοσίας των Ντρέδων (27-6-20121)

Το βράδυ της Κυριακής 27 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε Διαδικτυακή Ζωντανή Εκδήλωση της παρουσίασης τιμητικού μεταλλίου που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη - χαράκτη κ. Γιώργο Σταματόπουλο για την Επιτροπή «Ρίπεσι 1821-2021» με θέμα: "Η Τέχνη θέλει Ελευθερία και η Ελευθερία θέλει Αγώνα και Ενότητα: Το μετάλλιο της Ορκωμοσίας των Ντρέδων".
Ήταν μία πρωτοβουλία της Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι) για όλα τα Σουλιμοχώρια και διοργανώθηκε από τον Δήμο Τριφυλίας, τον Δήμο Οιχαλίας, την Επιτροπή «Ρίπεσι 1821-2021» και την Επιτροπή «Ελλάδα, Τριφυλία 1821-2021, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο κόσμος διαδικτυακά σε παράλληλη σύνδεση με την Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι) και το Άνω Δώριο (Σουλιμά), αλλά και πολλοί παρευρισκόμενοι στα δύο αυτά χωριά. 
Συντονιστής από τη βρύση της Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι) ο Πρόεδρος της Κοινότητας Περικλής Κανελλόπουλος και από τον ιστορικό Αη Δημήτρη του Άνω Δωρίου (Σουλιμά) ο Σταύρος Σταθόπουλος.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι:
  • Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
  • Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
  • Νικόλαος Βασιλόπουλος, Διευθυντής του ΙΕΤΑ Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος
  • Ιουλία Λυμπεροπούλου, Πρέσβης και Γενική Πρόξενος του Παναμά
  • Γεώργιος Λεβεντάκης, Δήμαρχος Τριφυλίας
  • Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, Δήμαρχος Οιχαλίας.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι:
  • Γιώργος Σταματόπουλος, γλύπτης - χαράκτης της Τράπεζας της Ελλάδος
  • Μανώλης Παπαγρηγοράκης, επίκουρος καθηγητής ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εμπνευστής και «πατέρας της» Μύρτιδας.
Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν οι:
  •  Αλεξάνδρα Τασιγιώργου, εκπροσωπώντας το Άνω Δώριο, 
  • Μίλτος Γυφτόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής εορτασμού 200 χρόνων (1821-2021) Ψαρίου και
  • Στάθης Παρασκευόπουλος, επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων.
Το τιμητικό μετάλλιο που παρουσιάστηκε παριστάνει στη μία του όψη τη σκηνή του όρκου των Ντρέδων αγωνιστών στον ιστορικό Αη Δημήτρη του Άνω Δωρίου (Σουλιμά) στις 24-3-1821, και στη δεύτερη όψη τη βρύση της Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι). Η μήτρα του μεταλλίου που θα απεικονίζει τον όρκο των κοινών προγόνων μας θα είναι διαθέσιμη σε όποια άλλη Κοινότητα ή Σύλλογο από τα Σουλιμοχώρια επιθυμεί να τη χρησιμοποιήσει, διότι όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ρίπεσι «1821-2021», κάθε Κοινότητα στα Σουλιμοχώρια, έχει προσφέρει ενεργά στον αγώνα για την ελευθερία, ανάλογα με τις δυνάμεις της και τους ξεχωριστούς ανθρώπους της. Οι αγωνιστές από τα χωριά μας συνεργάστηκαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν ένας δίπλα στον άλλο.

Το ιστολόγιο anodorio παρουσιάζει όλη την εκδήλωση στο βίντεο που προσέφερε η Επιτροπή "Ρίπεσι 1821-2021".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου