Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Ενημέρωση για τον Αη Δημήτρη του Σουλιμά

- Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας: Άριστα τα αποτελέσματα των εργασιών του 1ου σταδίου αναπαλαίωσής του 
- Ανάθεση και δρομολόγηση των εργασιών ολοκλήρωσής της

Σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσής μου, δημοσιευθείσας στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας, βρίσκομαι και πάλι στην ευχάριστη θέση να σας κάνω γνωστό ότι, σύμφωνα με τον έλεγχο που ενήργησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, μετά από έγγραφη αίτηση του εφημέριου της ενορίας μας, πατέρα Φώτιου Λυκοτραφίτη, διαπιστώθηκε ότι οι εργασίες του 1ου σταδίου αναπαλαίωσης πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη και τις υποδείξεις της Αρχαιολογίας, τα αποτελέσματα δε αυτών κρίθηκαν ιδιαιτέρως ικανοποιητικά, τόσο από άποψη τεχνική, όσο και από άποψη αισθητική. Η εν λόγω έκθεση-απάντηση παρατίθεται κατωτέρω αυτούσια.
Όσων αφορά τη συνέχιση των εργασιών προς ολοκλήρωση της αναπαλαίωσης και της διευθέτησης του περιβάλλοντος χώρου του Ιερού Ναού, σας γνωστοποιώ ότι ευοδώθηκε η πρωτοβουλία υποβολής σχετικής μελέτης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου του πατρός μου, Αναστασίου Τασιγιώργου και του πρώην προέδρου της κοινότητάς μας Νικολάου Σκόνδρα, υποστηριζόμενης και από τον συγχωριανό μας και εξωραϊστή, Λεωνίδα Παπακώστα. Ο περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, σεβόμενος για άλλη μια φορά την ιστορία των Ντρέδων και του τόπου μας, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προέβη στην ταχεία ανάθεση του έργου στην αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία της «Πελοπόννησος Α.Ε.» από την οποία έχουν γίνει ήδη οι πρώτες ενέργειες. Εδώ θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω και δημόσια τον κ. Τατούλη για το αμέριστο ενδιαφέρον του προς τον τόπο μας, αλλά και την ευαισθησία του στα ιστορικά, θρησκευτικά και παραδοσιακά μνημεία, θεμέλια του πολιτισμού μας.
Τέλος σας υπενθυμίζω τη συνεχιζόμενη διάθεση του βιβλίου μου «ΣΤΗ ΧΟΥΦΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. Σουλιμά- Σουλιμοχώρια» προς συγκέντρωση του ποσού των 4.000 ευρώ που υπολείπεται για την κάλυψη της δαπάνης των 25.500 ευρώ του 1ου σταδίου αναπαλαίωσης.

                                                       Ευχαριστώ και πάλι
                                                      Αλεξάνδρα Αν. Τασιγιώργου

Έκθεση-Απάντηση Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας:
     
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

07-02-2019

ΠΡΟΣ : πατέρα Φώτιο Λυκοτραφίτη Εφημέριο Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Άνω Δωρίου
ΚΟΙΝ.: κ. Δημήτριο Μπασδάνη Πολ. Μηχανικό Κοπανάκι Μεσσηνίας

ΘΕΜΑ: «Εργασίες αποκατάστασης στέγης Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, Άνω Δωρίου, Δ.Ε. Δωρίου, Δ. Οιχαλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας»

Σε απάντηση της από 23-01-2019 (αριθμ. πρωτ. εισερχομένου ΕΦΑΜΕΣ: 375/22-01-2019 αίτησης σας, σας κάνουμε γνωστά τα εξής:
Ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου ανήκει στον τύπο της μονόχωρης ξυλόστεγης βασιλικής με μία προεξέχουσα αψίδα ιερού βήματος στα ανατολικά και χρονολογείται στον 19o αιώνα. Πρόκειται για κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 711/Β1/19-08-1997). Οι εργασίες αποκατάστασης της στέγης εκτελέστηκαν σύμφωνα με αριθμ. πρωτ. 192962/137459/2521 έγκρισης της ΕΦΑ Μεσσηνίας, βάσει της τεχνικής έκθεσης που συνέταξε ο πολ. μηχανικός Δημήτριος Μπασδάνης.
Κατά τη διενεργηθείσα αυτοψία στο μνημείο στις 6 Φεβρουαρίου 2019 διαπιστώθηκε ότι οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την εγκεκριμένη τεχνική έκθεση και τις υποδείξεις του επιστημονικού προσωπικού της Εφορείας μας. Το αποτέλεσμα μάλιστα κρίνεται ιδιαιτέρως ικανοποιητικό, τόσο από άποψη τεχνική, όσο και από άποψη αισθητική.
Ο ξύλινος φορέας της στέγης κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζονταν στην εγκεκριμένη τεχνική έκθεση, ενώ σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορείας μας διατηρήθηκαν και τα ελάχιστα ξύλινα στοιχεία της αρχικής στέγης του ναού, ως μάρτυρες. Η αφαίρεση του ξύλινου ταβανιού άλλαξε άρδην προς το καλύτερο τις εσωτερικές αναλογίες του χώρου, ενώ η αντικατάσταση των κακής αισθητικής κεραμιδιών ρωμαϊκού τύπου με τις σχιστολιθικές πλάκες έχει αναβαθμίσει συνολικά τη μορφή του κτηρίου. Σε εκκρεμότητα παραμένει το βάψιμο της ξύλινης στέγης σε σκούρα απόχρωση με ειδικά βερνίκια, σύμφωνα με τις υποδείξεις του επιστημονικού προσωπικού της Εφορείας μας, η επικάλυψη με σοβά των γεμισμάτων μεταξύ των ξύλινων δοκαριών στο εσωτερικό του ναού, καθώς και η απομάκρυνση και ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου από όλα τα φερτά υλικά. Σε επόμενη φάση προτείνεται και η απομάκρυνση από τον χώρο ανατολικά της αψίδας του ναού των κεραμιδιών ρωμαϊκού τύπου που αφαιρέθηκαν από τη στέγη.
Κατά την διενεργηθείσα αυτοψία δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα κατερχόμενης υγρασίας από τη στέγη. Η υγρασία που παρατηρήθηκε στο δάπεδο του ναού προέρχεται, προφανώς, από το ανοιχτό βόρειο παράθυρο.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας
Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά
Δρ. Αρχαιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου