Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Ανάρτηση δασικού χάρτη της Μεσσηνίας

Άνω Δώριο (Σέσι-Πολυγένι-Φύκου κλπ)
ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας της ΕΚΧΑ Α.Ε. www.ktimanet.gr βρίσκεται από χθες, ο δασικός  χάρτης 274 προ-Καποδιστριακών ΟΤΑ Μεσσηνίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο προηγούμενος είχε κυρωθεί το 1945, ενώ αυτός έχει βασιστεί σε αεροφωτογραφίες που ελήφθησαν το 2008. Η διαδικασία δεν είναι και η πλέον απλή, με τους… αδαείς του διαδικτύου να χρειάζονται συμβουλές και ακόμη καλύτερα να προσφύγουν σε μηχανικούς ή δασολόγους, καθώς η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων, πάντα μέσα από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, λήγει σε δύο μήνες. Η έναρξη υποβολής των αντιρρήσεων είναι ξεκινά στις 23 του μηνός και λήγει την 23 Μαρτίου, συν 20 ημέρες επιπλέον για όσους ζουν στο εξωτερικό. «Η ανάρτηση του δασικού χάρτη αφορά σε όλη τη Μεσσηνία, πλην της Μεσσήνης, του Ασπροχώματος, της Θουρίας και του Αντικαλάμου, όπου εκεί έχουμε κυρωμένους δασικούς χάρτες εδώ και έναν χρόνο», δήλωσε μιλώντας στη «Φ» ο Διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο οποίος εξήγησε ακριβώς της διαδικασία. «Ο κάθε πολίτης, μπορεί να μπει στον ειδικό διαδικτυακό τόπο, να προσδιορίσει τις εκτάσεις των οποίων είναι ιδιοκτήτης και έχει  έννομο συμφέρον και εφόσον ανοίξει λογαριασμό καταβάλει παράβολο, όπως ορίζει σχετική υπουργική απόφαση, να υποβάλει τις αντιρρήσεις του, σε περίπτωση που διαφωνεί με τον χαρακτηρισμό που έχει γίνει», ανέφερε ο κ. Σωτηρόπουλος. Οι αντιρρήσεις, αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στο δασικό χάρτη εκτάσεων, με δικαίωμα υποβολής να έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι Ο.Τ.Α., εφόσον επικαλούνται εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα επί της αμφισβητούμενης δασικής, χορτολιβαδικής και βραχώδους ή πετρώδους έκτασης, ωστόσο για τον απλό πολίτη, αυτή δεν είναι και η ευκολότερη υπόθεση. «Η διαδικασία, πράγματι, για κάποιους είναι δύσκολη και ειδικά για όσους δεν έχουν γνώση του διαδικτύου», παραδέχθηκε ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας και συνέχισε. «Έτσι, θα πρέπει να βοηθηθούν από κάποιους ειδικούς κυρίως μηχανικούς, ώστε να μπορέσουν εντός του δίμηνου που ορίζει ο Νόμος, να υποβάλλουν αντιρρήσεις. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται 20 ακόμη ημέρες, για όσους αποδείξουν μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό, ενώ μετά την παρέλευσή της, θα γίνει κύρωση του δασικού χάρτη κατά το μέρος που δεν θα έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν από επιτροπές, που στο νομό μας, είναι υπό σύσταση», δήλωσε ο Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε όσα πρέπει να πράξουν στο πλαίσιο της υποβολής αντίρρησης, όσοι διαπιστώσουν πως η έκτασή τα ους, έχει χαρακτηριστεί δασική.
ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΔΑΣΙΚΗ
«Εδώ, αξίζει να σημειωθεί πως κανέναν ρόλο δεν διαδραματίζει το ιδιοκτησιακό. Το συμβόλαιο δηλαδή, δεν έχει σχέση με τους δασικούς χάρτες. Αυτοί οι ιδιοκτήτες, πρέπει να αποδείξουν στην επιτροπή, ότι η έκταση η οποία χαρακτηρίζεται στον δασικό χάρτη, κατά την ανάρτησή του, ως δασική ή το 1945 ή τώρα, δεν είναι. Σε κάποιες περιπτώσεις η διαδικασία είναι πράγματι δύσκολη, σε κάποιες όχι. Αν για παράδειγμα, σε έκταση 100 στρεμμάτων υπάρχουν τρεις ήμερες ελιές και μάλιστα μεγάλης ηλικίας, αποδεικνύεται εύκολα, ότι αυτό το μέρος, δεν αποτελεί δασική έκταση και εντάχθηκε εκ παραδρομής, καθώς για την συγκρότηση του χάρτη, βασιστήκαμε στις αεροφωτογραφίες του 2008, αφού δεν ήταν εφικτό να γίνουν αυτοψίες σε 3 εκατ. στρέμματα γης στη Μεσσηνία», δήλωσε εξηγώντας με λεπτομέρειες τη διαδικασία ο κ. Σωτηρόπουλος. «Οι διαφορές από τον προηγούμενο χάρτη που δεν ήταν κυρωμένος, είναι ελάχιστες. Ως Δ.Δ. χαρακτηρίζεται η έκταση που ήταν δασική το 1945 και σήμερα, Δ.Α. δασική το 1945 και άλλης μορφής σήμερα, Α.Δ. άλλης μορφής που δασώθηκε και Α.Α. άλλης μορφής και τότε και τώρα. Επί των τριών πρώτων, το Δημόσιο εγείρει δικαιώματα, ενώ στη συνέχεια, έχουμε το Π.Δ. που είναι τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού ως δασικές, το Π.Α. μη δασικές», επεσήμανε ο διευθυντής Δασών.
Γενικές πληροφορίες για το περιεχόμενο του αναρτημένου δασικού χάρτη και του τρόπου υποβολής των  αντιρρήσεων παρέχονται στα Σημεία Υποστήριξης της Ανάρτησης, που βρίσκονται:
1ο  Σ.Υ.Α.Δ.Χ -Ύδρας 5, Καλαμάτα, ισόγειο, τηλ.2721020820 και 2721096456
2ο  Σ.Υ.Α.Δ.Χ - Ύδρας 5, Καλαμάτα, ισόγειο, τηλ. 2721062009 και 2721063040
3ο Σ.Υ.Α.Δ.Χ - Ελ.Βενιζέλου 51, Κυπαρισσία, Έδρα Δασαρχείου Κυπαρισσίας, τηλ. 2761022400
Κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου υποβολής αντιρρήσεων. Κατ’ εξαίρεση το 1ο ΣΥΑΔΧ θα λειτουργεί και κατά τις ημέρες του Σαββάτου και από ώρες 7:30 έως 15:30.
Επίσης, για λόγους ενημέρωσης σύνδεσμος του αναρτημένου δασικού χάρτη βρίσκεται στις ιστοσελίδες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδας και Ιονίου.

Πηγή: foninews.gr (ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου