Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Φώτιος Τάκης: ''Έφυγε" ένας εξαίρετος ομογενής

Στις 5 Ιανουαρίου 2017 έφυγε από τη ζωή, ο Φώτιος Αντ. Τάκης, από το Δώριο Μεσσηνίας, ο οποίος διετέλεσε, για πολλά χρόνια, επίτιμος Υποπρόξενος της Ελλάδας στον Παναμά.
Γεννήθηκε στο Δώριο το 1925 και αφού τελείωσε το σχολείο σε Δώριο και Κυπαρισσία, το 1945 εισήχθη μετά από εξετάσεις 9ος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1947 έφυγε για τον Παναμά όπου ήταν ο πατέρας του και σπούδασε οικονομικά. Ασχολήθηκε με οικοδομικές επιχειρήσεις και έγινε ιδιοκτήτης της τράπεζας Trans Atlantic, ενώ έχει αναπτύξει και πολλές κοινωνικές δραστηριότητες.
Με τη σύζυγό του Γιολάντα απέκτησε δύο κόρες και ένα υιό, ο οποίος διετέλεσε Πρέσβης του Παναμά στην Ελλάδα, την προηγούμενη θητεία.
Ήταν ένας εξαίρετος συμπατριώτης μας που προσέφερε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον Παναμά, χωρίς να θέλει να το δείχνει.
Βοήθησε πολλούς συμπατριώτες, που βρέθηκαν για αναζήτηση καλύτερης τύχης στον Παναμά, αλλά και τον τόπο του που υπεραγαπούσε. Σημαντική βοήθεια προσέφερε στα Σχολεία Δωρίου, στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Άνω Δωρίου, στον Ι.Ν. Αγίας Ελένης στον Άγιο Γεώργιο Δωρίου κ.α.
Το έτος 2011 ερχόμενος στην Ελλάδα είχε πει μεταξύ άλλων: «Η συμβολή μου είναι να βοηθήσω την παιδεία και τα παιδιά από τα οποία εξαρτάται όλο το μέλλον της Ελλάδας. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω - και αυτό είναι να βοηθήσω την παιδεία στον τόπο μου».
Την επιθυμία του, όταν φύγει από τη ζωή να αναπαυτεί στο Δώριο, τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε εκτέλεσαν τα παιδιά του κι έφεραν τη σορό του στη γενέτειρα.
Στις 22 Ιανουαρίου 2017 τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία στον Ι.Ν. Αγίων Κων/νου & Ελένης Δωρίου, χοροστατούντων των μητροπολιτών Τριφυλίας & Ολυμπίας κ.κ. Χρυσοστόμου και Μεξικού κ.κ. Αθηναγόρα. Πλήθος κόσμου συνόδευσε τη σορό στην τελευταία του κατοικία, το κοιμητήριο Δωρίου. 
Η απώλεια του είναι μεγάλη και αισθητή σε όλους. Μακάρι να υπήρχαν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι που τους έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και την ομογένεια του Παναμά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου