Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Η επέτειος της μάχης των 7 Λαπαίων

Η επέτειος της μάχης των 7 Λαπαίων που πολέμησαν τα στρατεύματα του Ιμπραήμ στη θέση "Κουρόρα", γιορτάστηκε την Παρασκευή 17 Απριλίου 2015 σε πανηγυρικό κλίμα, τιμώντας έτσι τους ηρωικούς αγωνιστές που θυσιάστηκαν πολεμώντας για την πατρίδα τους.
Η ιστορία θέλει τους 7 γενναίους Λαπαίους (Μήτζας, Τζανέτος, Στέργιος, Μπούρας, Πανοστάθης ή Πανούσης, Δήκος, Ματζώρης) να θυσιάζονται πολεμώντας μόνοι τους απέναντι στη στρατιά του Ιμπραήμ, προκειμένου να δώσουν χρόνο στους υπόλοιπους συγχωριανούς τους να εγκαταλείψουν το χωριό και να σωθούν, πράγμα το οποίο κατάφεραν.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Άνω Λάπι, ενώ στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, στη θέση "Κουρόρα", όπου έχει στηθεί μνημείο. 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο συγγραφέας, ιστορικός και συνταξιούχος εκπαιδευτικός Ευστάθιος Κακούτης, ενώ ποιήματα απήγγειλαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κοπανακίου. 
Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Κοπανακίου Γρηγόρη Παπαδόπουλο, τον υποδιοικητή του Α.Τ. Κοπανακίου Παναγιώτη Παχή, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κοπανακίου Περικλή Αλεξανδρή, μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κοπανακίου, την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κοπανακίου Αννα Κορκολή, την πρόεδρο του Συλλόγου Πολυτέκνων Κοπανακίου Τούλα Πετροπούλου και τον πρόεδρο του Συλλόγου Ριζοχωριτών (Λαπαίων) Λεωνίδα Μιχόπουλο

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου