Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Oι εκκλησίες μας

Αγία Τριάδα

Η Αγία Τριάδα χτίστηκε το έτος 1859, βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Άνω Δωρίου, στην πλατεία και είναι ο κύριος ναός του.

Είναι πετρόχτιστη με πέτρινο καμπαναριό και πλακόστρωτο δάπεδο, έχει εξωτερικές διαστάσεις 23,8 μέτρα μήκος και 12,5 μέτρα πλάτος και έχει εμβαδόν 250 τ. μ. περίπου καθαρή χωρητικότητα. Αποτελείται από το ιερό, τον κυρίως ναό και το νάρθηκα.

Το πέτρινο καμπαναριό της χτίστηκε το έτος 1905 από τη συμπατριώτισσα μας Κανέλα Δρίβα, στη μνήμη του δολοφονηθέντος στην Αρκαδιά (Κυπαρισσία) το 1863, αδελφού της Αντώνη Τασιγαλάνη από τους Κανελλοπουλαίους.

Έχει υποστεί αρκετές ανακαινίσεις, με κορυφαία την τελευταία που έγινε τα έτη 2007-08, λόγω των ζημιών που υπέστη από τον σεισμό το έτος 2001 και αναγκαστικά κρίθηκε απαραίτητο να επισκευασθεί και να ανακαινισθεί σε μεγάλο βαθμό.

Κατασκευάστηκε καινούργια στέγη και ταβάνι, έγινε ενίσχυση των τοίχων με τσιμοντοενέσεις, σοβάτισμα εσωτερικό και εξωτερικό αρμολόγι.
Ταυτόχρονα αναπαλαιώθηκε το πανέμορφο τέμπλο του ναού, το οποίο βάφτηκε στα αρχικά του χρώματα, όπως και οι εικόνες (αγιογραφίες) που είναι εντοιχισμένες σ΄αυτό.
Τοποθετήθηκαν εννέα καινούργιοι πολυέλαιοι και εξήντα πέντε αναπαυτικές καρέκλες για τους εναπομείναντες πιστούς.

Η δαπάνη καλύφθηκε από την συνδρομή των πιστών του χωριού, των αποδήμων του εξωτερικού και άλλων φίλων, οι οποίοι συνεχίζουν μέχρι σήμερα να βοηθούν ώστε να ολοκληρωθεί και η τελευταία εργασία που απομένει, η αγιογράφηση.

Το Φεβρουάριο του 2011 ξεκίνησε το μεγάλο έργο της αγιογράφησης του ναού, από τον αγιογράφο κ. Νίκο Γιαννακόπουλο. Μέρα με τη μέρα ο ναός μεταμορφώνεται από τις αγιογραφίες που τον κοσμούν και δείχνει ιδιαίτερα εντυπωσιακός, χάριν της συγκινητικής βοήθεια των πιστών.

Στην Αγία Τριάδα από το έτος 1859 που κατασκευάστηκε διακόνευσαν λίγοι ιερείς με πολλά χρόνια ο καθένας τους, λόγω της εντοπιότητας τους.
Μερικοί ιερείς ως το έτος 1932 ήταν οι εξής: Νικόλαος Οικονόμου, Θανάσης Κωνσταντόπουλος, Αναστάσιος Παπαναστασίου, Πάνος Παπαναστασίου για μικρό διάστημα, Παπακωνσταντίνου Α., επίσης για μικρό διάστημα και Αντώνιος Σμυρνής.
Από το έτος 1932 ως το 1963 ο Μαυροειδής Μαυροειδής, από το 1963 ως το 2004 ο Αλέξιος Ανδριόπουλος, από το 2004 ως το 2005 ο Βασίλειος Καψιάνης, από το 2005 ως 31-5-2012 ο Δημήτριος Αδαμόπουλος, από 1-6-2012 ως Σεπτέμβριο 2012 ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, από Σεπτέμβριο 2012 ως σήμερα ο Φώτιος Λυκοτραφίτης.

Η Αγία Τριάδα γιορτάζει την ημέρα της Πεντηκοστής, όπου γίνεται μεγάλη πανηγυρική τελετή και περιφορά της εικόνας.

Άγιος Δημήτριος


O Άγιος Δημήτριος είναι ο δεύτερος ναός του χωριού και βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την Αγία Τριάδα και λίγο πιο κάτω από την πλατεία του.

Κατασκευάστηκε το έτος 1402 και ήταν ο πρώτος κύριος ναός ως το έτος 1859 που κατασκευάστηκε η Αγία Τριάδα, η οποία είναι και μεγαλύτερη σε χωρητικότητα.
Είναι πετρόκτιστος με εξωτερικές διαστάσεις 16,4 μέτρα μήκος και 6,4 μέτρα πλάτος και εμβαδόν καθαρής χωρητικότητας 50 τ.μ. περίπου.

Στον ιερό χώρο του Αγίου Δημητρίου ο παπάς, φιλικός και γνωστός αρχηγός των Ντρέδων Δημήτριος Παπατσώρης, αφού έκανε κατανυκτική λειτουργία, κήρυξε την επανάσταση στις 24 Μαρτίου του 1821 και ευλόγησε τα όπλα των αγωνιστών που είχαν μαζευτεί από όλα τα Σουλιμοχώρια. Στη συνέχεια έδωσε άφεση αμαρτιών, κήρυξε λήξη της νηστείας της Σαρακοστής και κάλεσε όλους τους αγωνιστές να μεταλάβουν των αχράντων μυστηρίων, γιατί ήταν η κήρυξη της επανάστασης του σκλαβωμένου γένους και ήταν πραγματική λαμπρή. Το κήρυγμα του Παπατσώρη προκάλεσε αφάνταστο ενθουσιασμό ανάμεσα στους μέχρι τότε ραγιάδες που όλοι ορκίστηκαν να χύσουν το αίμα τους για τη απελευθέρωση της πατρίδας και κατέληξαν με την ζητωκραυγή ''ελευθερία ή θάνατος''.

Ο ιστορικός ναός του Αγίου Δημητρίου συνηθίζεται να αποκαλείται στα Σουλιμοχώρια και στην ευρύτερη περιοχή ''Η Αγία Λαύρα της Τριφυλίας'' και έγινε γνωστός παντού λόγω του γεγονότος.

Στον τοίχο του ναού έχουν στηθεί δύο πλάκες που η μία παριστάνει την ορκωμοσία των Ντρέδων και η άλλη αποδίδει τιμή και ευγνωμοσύνη στους αγωνιστές από το σύλλογο απογόνων των Ντρέδων. Επίσης στον προαύλιο χώρο έχει τοποθετηθεί προτομή του αρχηγού των Ντρέδων Δημήτρη Παπατσώρη.

Κάθε χρόνο με μέριμνα του Δήμου Οιχαλίας, στις 24 Μαρτίου στον προαύλιο χώρο του ναού γίνεται λαμπρή τελετή με επιμνημόσυνη δέηση, αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Ντρέδων, κατάθεση στεφάνων από πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, ομιλίες και απαγγελίες ποιημάτων από σχολεία της περιοχής.

Η εκκλησία γιορτάζει στις 26 Οκτωβρίου, ημέρα του Αγίου Δημητρίου αλλά και στις 6 Αυγούστου, ημέρα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Κοίμηση της Θεοτόκου

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, βρίσκεται εντός του κοιμητηρίου του χωριού.

Ανακατασκευάστηκε εκ θεμελίων το έτος 1995, επί αειμνήστου ιερέα Αλεξίου Ανδριόπουλου, με χρήματα που προσέφεραν οι κάτοικοι του χωριού και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, ημέρα της Παναγίας. Πλήθος πιστών κατακλύζει τον ιερό χώρο του ναού κάθε χρόνο με θρησκευτική κατάνυξη.


Σημ: Πληροφορίες έδωσαν οι Γιάννης Αλλαγιάννης, Κώστας Βασ. Πάλλας και Λεωνίδας Θεοχάρης.

Τη δεύτερη φωτογραφία της Κοίμησης της Θεοτόκου, έστειλε η Ουρανία Γιαννάκη - Κόλλια, η οποία ζει μόνιμα στην Αυστραλία και είναι από τη συλλογή του πατέρα της Γιάννη Γεωργ. Κόλλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου