Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Τα Αρχοντικά των Παπατσωραίων

Το εικονιζόμενο στη φωτογραφία σπίτι, ανήκε κάποτε στον θρυλικό παπά και στρατηγό του 1821 Δημήτρη Τσιώρη, ο οποίος μετέτρεψε το επώνυμό του σε Παπατσώρης, επειδή ήταν παπάς.
Πρωτοστατούσε στα τεκταινόμενα της Φιλικής Εταιρείας (ο παπα - Δημήτρης) και αργότερα στον ξεσηκωμό των Ντρέδων και του Γένους ολόκληρου.
Μάλιστα, το σπίτι του Παπατσώρη στο Σουλιμά, καθώς αναφέρει ο Φωτάκος, στους Βίους Πελοποννησίων Ανδρών, χρησιμοποιήθηκε ως ''κατηχητήριο'' μελών της Φιλικής Εταιρείας.
Ο γιος του Παπατσώρη Αναγνώστης, ο οποίος χρημάτισε πληρεξούσιος της Εθνοσυνέλευσης και βουλευτής, ήταν δε για αρκετό διάστημα και Υπασπιστής του βασιλιά Όθωνα, τον οποίο έφερε στο σπίτι του στο Σουλιμά το 1838.
Το σπίτι αυτό, αρχικά ήταν μικρό, το μεγάλωσαν όμως τα παιδιά του Αναγνώστης, Αντρίκος και Κωνσταντάκης. Ο Κωνσταντάκης, που χρημάτισε και Δήμαρχος του Δήμου Δωρίου, δολοφονήθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους το 1870. Τα παιδιά του Αντρίκου, κατέβηκαν και εγκαταστάθηκαν στον Αϊ Γιώργη, λίγο πιο πάνω από τη σημερινή θέση του χωριού όπως και του Κωνσταντάκη, μετά τη δολοφονία του πατέρα τους, εγκατέλειψαν το Σουλιμά.
Τα σπίτια τους αργότερα πουλήθηκαν σε άλλους ιδιοκτήτες, οι οποίοι και τα ανασκεύασαν εν μέρει.
Μια πρόταση που είχε γίνει κάποτε στους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών, να τα αγοράσει το Υπουργείο Πολιτισμού και να γίνουν Λαογραφικό Μουσείο και διατηρητέα κτίρια, δυστυχώς δεν τελεσφόρησε και σήμερα παραμένουν όπως εικονίζονται στις φωτογραφίες, ευτυχώς σε καλή κατάσταση.
Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται όπως τα μετέφερε η παράδοση.

Σημ: Οι παραπάνω πληροφορίες δόθηκαν από τον Γιάννη Αλλαγιάννη και δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΜΑΙΩΝ''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου