Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Ένα μαγαζί, μια ιστορία...

Στο πάνω μέρος της πλατείας του χωριού το έτος 1904 περίπου, ο Μήτσο Γιώργος Σμυρνής, έχτισε το εικονιζόμενο καφέ παντοπωλείο.
Όταν χτίσθηκε και για πάρα πολλές δεκαετίες, ήταν το καμάρι και το στολίδι του χωριού. Μάλιστα, ο πρώτος του ιδιοκτήτης, δε σερβίριζε καφέ σε όποιον κι όποιον. Σ΄αυτό το μαγαζί έπιναν καφέ αυτοί που ήταν ''της αγοράς".
Τα Σαββατοκύριακα και τις μεγάλες γιορτές, ο μπάρμπα - Μήτσος, σερβίριζε τον καφέ, φορώντας φουστανέλα, την οποία διατηρούσε καθαρή και σιδερωμένη θέλοντας να δώσει σε όλους να καταλάβουν, ότι η ποιότητα και κυρίως η καθαριότητα, αποτελούν το σήμα κατατεθέν για το μαγαζί του.
Στον προαύλιο χώρο του μαγαζιού, υπήρχαν δύο πέτρινα τραπέζια τοποθετημένα στις δύο γωνίες του. Το ένα από τα δύο αυτά τραπέζια σώθηκε μέχρι το 1970 περίπου.
Γύρω στο 1940, το μαγαζί πέρασε στα χέρια του Κωσταντή Πάλλα, όπου το δούλεψε ο ίδιος, αλλά το είχε επίσης νοικιάσει για πολλά χρόνια στους Κων/νο Γκότση, Τάση Αλέκο (Αναγνωστόπουλο) και τον εγγονό του Κων/νο Γρηγ. Πάλλα.
Από το 1972 και για είκοσι περίπου χρόνια, το δούλεψε ο γιος του Βασίλης Πάλλας και τα χρόνια αυτά έγραψε μια άλλη ιστορία. Ο μπάρμπα - Βασίλης, έδειξε σε όλους που επισκέφθηκαν το Σουλιμά, τη μεγαλοψυχία, τη φιλοξενία και τη λεβεντιά των Σουλιμαίων. Είναι ξακουστά σε όλους τα γλέντια, τα μεθύσια και τα πανηγύρια που έγιναν σε αυτό το μαγαζί. Η ένταση του ραδιοκασετόφωνου ξεσήκωνε τους Σουλιμαίους και τους ανάγκαζε να πίνουν, να τραγουδούν και να χορεύουν.
Από το 1994 που ο μπάρμπα - Βασίλης έφυγε από τη ζωή το μαγαζί έμεινε σχεδόν κλειστό. Για λίγο καιρό το δούλεψε ο Αλέξης Ντέντα από την Αλβανία, αφού δεν βρέθηκε Σουλιμαίος να το λειτουργήσει και για τα δύο τελευταία χρόνια το μαγαζί δούλεψε και σαν ταβέρνα από τους Γιώργο Δημ. Δεδεμάδη και τη σύζυγό του Αθηνά. Αυτός ήταν ο κύκλος του μαγαζιού.
Μετά από 105 χρόνια ζωής ο Στάθης Βασ. Πάλλας, ο σημερινός του ιδιοκτήτης, το μετέτρεψε σε μια όμορφη παραδοσιακή πέτρινη κατοικία, που ομορφαίνει την αγορά του χωριού μας.

Σημ: Οι πληροφορίες είναι από την εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΜΑΙΩΝ''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου