Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

14ο Τακτικό Συνέδριο-Γενική Συνέλευση της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας - Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Το Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 στο COSTA NAVARINO πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 14ο Τακτικό Συνέδριο-Γενική Συνέλευση της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, με θέμα: «ΜΕΣΣΗΝΙΑ 1821-2021- Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον» και το οποίο εντάχτηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στους αγώνες του Ιερού Κλήρου στην Ελληνική Επανάσταση και στα πρόσωπα αυτών τιμήθηκε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ.κ. Χρυσόστομος.
Παρευρέθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους οι: μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ.κ. Χρυσόστομος, π. Σεραφείμ Γκόνου Ι.Μ. Τριφυλίας & Ολυμπίας, Περικλής Μαντάς, βουλευτής Μεσσηνίας, Δημ. Καφαντάρης, γ.γ. ΚΕΔΕ & πρώην πρόεδρος Μεσσ. Αμφικτυονίας, Στάθης Αναστασόπουλος, αντιπεριφερειάρχης & συμπρόεδρος Μεσσ. Αμφικτυονίας, οι αντιπεριφερειάρχες, Άννα Καλογεροπούλου, Βασ. Καπέλιος και Τάσος Σαρδέλης, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος Μεσσ. Αμφικτυονίας, Δημήτριος Γιαννημάρας, δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ.ά.
Στο πρώτο μέρος και στην έναρξη του Συνεδρίου υπήρξαν τέσσερες εισηγήσεις με ομιλητές τους: α) μητροπολίτη Μεσσηνίας, κ.κ. Χρυσόστομο, β) κ. Χρήστο Μπούρα, πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών γ) κ. Ξενοφώντα Κάππα, γενικό διευθυντή του «Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» και δ) κ. Σαράντο Ψυχάρη, καθηγητή ΑΣΠΑΙΤΕ.
Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία αφιέρωσε το Συνέδριο «Στο Ρόλο του Ιερού Κλήρου στην Ελληνική Επανάσταση» και τίμησε στο πρόσωπο αυτών τον μητροπολίτη Μεσσηνίας, κ.κ. Χρυσόστομο. Στη συνέχεια τίμησε για την προσφορά των Μεσσηνίων Ομογενών για τον ανδριάντα του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι, τον τότε πρόεδρο της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, κ. Αναστάσιο Κοκκαλιάρη.
Οι βραβεύσεις έκλεισαν με την επίδοση στον Σπύρο Κατσίρα το βραβείο για τους «Ελληνομνήμονες» για την προσφορά τους στη μελέτη, διάσωση, προαγωγή, διάδοση και ανάδειξη των παραδοσιακών ηθών, εθίμων, ενδυμασιών και τεχνοτροπιών αυτών μέσω της διοργάνωσης και συμμετοχής σε δημόσιες εκθέσεις, παραδοσιακές χορευτικές εκδηλώσεις, παρελάσεις και εκδρομές.
Το δεύτερο μέρος συνεχίστηκε με θέμα: «Απολογισμός απερχόμενου Δ.Σ. και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και νέου Εποπτικού Συμβουλίου». Μετά τη διαπίστωση της απαρτίας, έγινε η ανάγνωση του Πρακτικού Ελέγχου του Οικονομικού Απολογισμού από τον πρόεδρο της Εξελεγκτικής Επιτροπής, κ. Κωνσταντίνο Βοργιά. Το σώμα ενέκρινε τον οικονομικό απολογισμό και απάλλαξε το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο κάθε ευθύνης.
Στη συνέχεια ο γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, κ. Παναγιώτης Μπαζίγος, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της διετίας 2019 -2021 και το σώμα ενέκρινε αυτά.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις των συνέδρων και στη συνέχεια η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα «Παναγιώτη Φωτέα» του Διοικητηρίου Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε η 1η συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. και της Εξελεγκτικής Επιτροπής για να συγκροτηθούν σε σώμα και να κατανεμηθούν αρμοδιότητες ως ακολούθως:
1. Τη θέση του Προέδρου καταλαμβάνει ex officio o αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, κ. Ευστάθιος Αναστασόπουλος.
2. Τη θέση του Συμπροέδρου καταλαμβάνει ex officio ο δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος.
3. Τη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου καταλαμβάνει ο κ. Νικόλαος Μαύρος, της Αδελφότητος Μεσσηνίων Καναδά (Μόντρεαλ).
4. Τη θέση του Β΄ Αντιπροέδρου καταλαμβάνει ο κ. Παρασκευάς Σωτηρόπουλος του Συλλόγου Πυλίας Νότιας Αυστραλίας, (Αδελαΐδας).
5. Τη θέση του εκπροσώπου των ΗΠΑ καταλαμβάνει ο κ. Ευάγγελος Σπυρόπουλος, εκπρόσωπος του Συλλόγου «Υπαπαντή του Σωτήρος» (Βοστώνης).
6. Τη θέση του εκπροσώπου στην Ευρώπη καταλαμβάνει η κ. Θεοδώρα Γιαννίτση, διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας.
7. Τη θέση του Γραμματέα καταλαμβάνει ο κ. Παναγιώτης Μπαζίγος του Συλλόγου «Μανιατών».
8. Τη θέση του Ταμία καταλαμβάνει ο κ. Παναγιώτης Λούτος, πρόεδρος της «Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας».
9. Τη θέση του Οργανωτικού Γραμματέα καταλαμβάνει η κ. Ευσταθία Μπούνα γεν. γραμματέας του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πύλου το «Ναυαρίνο» με αρμοδιότητες Οργάνωσης του Μητρώου Μελών της Αμφικτυονίας.
10. Τη θέση του Μέλους καταλαμβάνει η κ. Μαρία Λιακάκη αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας με αρμοδιότητα τον Πολιτισμό, ιδιαιτέρως στα θέματα που αφορούν την ιστορία και την αρχαιολογία στη Μεσσηνία.
11. Τη θέση του Μέλους καταλαμβάνει η κ. Πηνελόπη Λαμπούση του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Πατρών ο «Παπαφλέσσας» με αρμοδιότητες στον Πολιτιστικό και Ανθρωπιστικό Τομέα και στις Δημόσιες Σχέσεις.
Η Εξελεγκτική επιτροπή συστήθηκε με Πρόεδρο τον κ. Κωνσταντίνο Βοργιά, ιδρυτικό μέλος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας και μέλη την κ. Έλενα Παπανδρέου του Μεσσηνιακού Συνδέσμου Βορείων Προαστείων και τον κ. Κωνσταντίνο Νερατζόγλου του Συλλόγου Πυλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου