Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Η γιορτή των Ντρέδων (24-3-2019). 198η επέτειος

Την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον εορτασμό της 198ης επετείου της εξέγερσης και ορκωμοσίας των Ντρέδων στο Άνω Δώριο (Σουλιμά). 
Η εκδήλωση ξεκίνησε, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου Οιχαλίας, με τελετάρχη τον αντιδήμαρχο Οιχαλίας, κ. Αθανάσιο Κόλλια, στις 12:10 με επιμνημόσυνη δέηση από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας, κ.κ. Χρυσόστομο με τη συνοδεία ιερέων της περιοχής, στον προαύλιο χώρου του ιστορικού Αη Δημήτρη. 
Ακολούθησε η αναπαράσταση του όρκου των Ντρέδων, από τον εφημέριο Άνω Δωρίου, π. Φώτιο Λυκοτραφίτη και μαθητές του Λυκείου Δωρίου που τον επαναλάμβαναν, όπως έγινε πριν 198 χρόνια από τον παπά Δημήτρη Τσώρη ή Παπατσώρη και δέηση στη Μεγαλόχαρη.
Στη συνέχεια ακολούθησε ενός λεπτού στη μνήμη των πεσόντων ηρώων και κατάθεση στεφάνων από: 
Τη βουλευτή Μεσσηνίας, κα Παναγιώτα Κοζομπόλη, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλη Λεβέντη, την αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, κα Αντωνία Μπούζα, τον δήμαρχο Οιχαλίας, κ. Αριστείδη Σταθόπουλο, από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τον αστυνομικό διευθυντή, κ. Μάνδαλο εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ, από την εκπρόσωπο της Τ.Κ. Άνω Δωρίου, κα Αγγελική Θεοχάρη, τον αντιδήμαρχο Τριφυλίας, κ. Γεώργιο Τσακανίκα, από τον αντιδήμαρχο Δάφνης - Υμηττού και υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Αττικής με τον κ. Πατούλη, κ. Αλέξανδρο Λιακόπουλο, τον πρόεδρο του Συλλόγου Άνω Δωριτών, κ. Δημήτρη Αλλαγιάννη, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας, κ. Παναγιώτη Λούτο, το Λύκειο Δωρίου, το Γυμνάσιο Δωρίου, το Δημοτικό Δωρίου και τον δικηγόρο, κ. Αλέξανδρο Παπατσώρη εκ μέρους της οικογένειας Παπατσώρη. 
Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από μαθητές των σχολείων Δωρίου και βράβευση του καλύτερου μαθητή του Λυκείου και Γυμνασίου Δωρίου από τον Αλέξανδρο Παπατσώρη. από το Λύκειο Δωρίου βραβεύτηκε η μαθήτρια Μαρία Βουδούρη και από το Γυμνάσιο ο μαθητής Αδάμ Βουδούρης
Στη συνέχεια ακολούθησε ο Πανηγυρικός της Ημέρας από τον φιλόλογο, πρώην δήμαρχο Αετού και υποψήφιο δήμαρχο Τριφυλίας, κ. Δημήτριο Δριμή
Μετά την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου από τη φιλαρμονική του Δήμου Οιχαλίας, η οποία και παρευρέθηκε για πρώτη φορά στο Άνω Δώριο, ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία από το χορευτικό του Συλλόγου Γυναικών Δωρίου. Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση προς όλους τους παρευρισκόμενους στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου Άνω Δωριτών, αίθουσα «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β. ΠΑΛΛΑΣ».
Στο τέλος της δεξίωσης επιδόθηκε ευχαριστήρια αναμνηστική πλακέτα στον Αλέξανδρο Παπατσώρη και στη σύζυγό του Δήμητρα, από την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Δωρίου, κα Ηλιοπούλου, για την επί σειρά ετών επιβράβευση των μαθητικών επιδόσεων των αριστούχων μαθητών του Λυκείου και Γυμνασίου Δωρίου.
Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους:
Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Γεώργιος Δέδες, οι αντιδήμαρχοι Οιχαλίας, κ.κ. Γιάννης Ηλιόπουλος, Γεώργιος Μέρμηγκας και Ανδρέας Τσουκαλάς, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Οιχαλίας, κ. Νίκος Λιόγας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Οιχαλίας και υποψήφιοι δήμαρχοι Οιχαλίας, κα Παναγιώτα Γεωργακοπούλου και κ.κ. Κώστας Δημητρακόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Κόνιαρης, Δημήτριος ΚαραμπούλαςΣπύρος Αδαμόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Οιχαλίας, κ.κ. Ηλίας Ντονάς, Ευστάθιος Τασιόπουλος, Παναγιώτης Κούκης, Στάθης Μαργαρίτης και Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός, κ. Γιάννης Λαμπρόπουλοςο πρώην αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με το ΚΙΝ.ΑΛ., κ. Παναγιώτης Αλευράς, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος με τον κ. Τατούλη, κ. Γεώργιος Μπακούρος, ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με τη Ν.Δ., κ. Μίλτος Χρυσομάλλης, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον κ. Νίκα, κ. Βασίλειος Καπέλιος, επίτιμος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τον κ. Τατούλη, κ.κ. Φίλιππος Μπάμης πρώην δήμαρχος Οιχαλίας, Χαράλαμπος Αφάλης επίτιμος υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήριος Παναγιωτόπουλος, Ηλίας Γεωργακόπουλος και Χάρης Ρέκκας, ο υποψήφιος δήμαρχος Οιχαλίας, κ. Γιάννης Αδαμόπουλος πρώην περιφερειακός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Είρας, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με τον κ. Μπακογιάννη, κ. Ιωάννης Φωτόπουλος, ο κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος, υπεύθυνος εκλογικής ετοιμότητας Πελοποννήσου της Νέας Δημοκρατίας, η κα Αργυρώ Αδαμοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Αρμεναίων, η οποία ήρθε για πρώτη φορά
στο ιστορικό Σουλιμά, ο κ. Γεώργιος Παναγόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου των Κουβελαίων, ο κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Αγίου Γεωργίου με όλο το Δ.Σ. του Συλλόγου, ο κ. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, γραμματέας του Συλλόγου Πλατανιτών, ο πρώην δήμαρχος Δωρίου, κ. Αντώνης Τάκης, ο πρώην αντιδήμαρχος Δωρίου, κ. Γεώργιος Κατσαμπάνης, ο κ. Λεωνίδας Παπακώστας, ο οποίος με τα τραγούδια του έχει υμνήσει το Σουλιμά και τους Ντρέδες, ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης, ο Δημήτρης Αθανασόπουλος, εκπρόσωποι και πρόεδροι Κοινοτήτων και πλήθος κόσμου.
Γιάννης Αλ. Ανδριόπουλος
Ο Πανηγυρικός της Ημέρας από τον φιλόλογο, πρώην δήμαρχο Αετού, πρώην αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου ''Ερυθρός Σταυρός'' και υποψήφιο δήμαρχο Τριφυλίας, Δημήτρη Δριμή
Παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό του Συλλόγου Γυναικών Δωρίου - Δεξίωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου