Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Πραγματοποιήθηκε το 1ο Καλονερίτικο Παραδοσιακό Χορευτικό Αντάμωμα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 24 Ιουνίου 2018 το 1ο Καλονερίτικο Παραδοσιακό Χορευτικό Αντάμωμα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Απανταχού Καλονεριτών σε συνεργασία με τον Δήμο Τριφυλίας.
Ένα ξεκίνημα δυναμικό που αποτελεί παρακαταθήκη για την συνέχεια με στόχο να καθιερωθεί ως θεσμός, καθώς όπως επισημάνθηκε ένας από τους στόχους του Συλλόγου είναι να διατηρήσει τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, τις παραδόσεις και να κρατηθεί η επαφή με τις ρίζες.
Το κοινό κατέκλυσε την πλατεία του χωριού και χειροκρότησε θερμά τα χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν, με πρώτο αυτό του Συλλόγου Απανταχού Καλονεριτών που έκανε και την παρθενική του εμφάνιση, ενώ ακόμη συμμετείχαν ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος «Στησιχόρος» από τον Άλιμο Αττικής, το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Καλαμάτας, η Σχολή χορού «Εν χορώ» Ζαχάρω Ηλείας.
Αναφερόμενος στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος σημείωσε: «Ο Σύλλογος Καλονεριτών έχοντας στην μακρά πορεία του δώσει εξετάσεις για τον πολιτισμό, αποφάσισε ότι θα προσανατολιστεί πλέον στους χορούς, τις παραδόσεις μας και γενικώς στα ήθη και έθιμα της ελληνικής φυλής. Διότι στη δύσκολη εποχή που ζούμε αυτό που θα μας κρατήσει ζωντανούς είναι μόνο εάν έχουμε επαφή με τις ρίζες μας, τα ήθη και τα έθιμα μας ώστε να διατηρήσουμε τα στοιχεία εκείνα που μας χαρακτηρίζουν ως Έλληνες για να μπορέσουμε να κρατηθούμε σε μια εποχή που έχει χαθεί η εθνικότητα των λαών. Επειδή οι Έλληνες δίδαξαν τον πολιτισμό και επειδή μέρος του πολιτισμού είναι η διασκέδαση τους, οι χοροί και τα τραγούδια της παράδοσης, η διάσωση αυτών των υπέροχων στολών της πατρίδας μας και τον προγόνων μας, είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε τα ήθη και τα έθιμα μας να υποστηρίξουμε τέτοιες εκδηλώσεις να κρατήσουμε τον κόσμο ζωντανό τα παιδιά μας στα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα και ομίλους, ούτως ώστε να καταλήξουμε να έχουμε πάντα επαφή με τις ρίζες και να είμαστε πάντα στο διηνεκές οι Έλληνες που δίδαξαν τον πολιτισμό».
Ενώ ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η ημέρα αυτή είναι γενέθλιος για ένα νέο θεσμό. Υπογράμμισε ακόμη: «Προσδιορίσαμε ένα στόχο να αφήσουμε να ανθίσουμε όλα τα λουλούδια και με αυτό το στόχο αρχίσαμε συνεργασίες με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους , τις κοινωνικές ομάδες, με τον καθένα που είχε μια νεοτερική σκέψη και μια προοπτική. Δεν κάναμε τίποτα άλλο παρά να προβάλουμε την εξωστρέφεια του τόπου μας».
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Τσακανίκας, Παναγιώτης Τσίγγανος και Γιάννης Κατσούλας, ο περιφερειακός σύμβουλος Περικλής Μαντάς και ο πολιτευτής της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλης.


Πηγή: eleftheriaonline.gr - best tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου