Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Λαϊκό γλέντι για την πρωτομαγιά στην Καλλίτσαινα Τριφυλίας

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ήταν και φέτος η γιορτή που οργάνωσε ο Σύλλογος Καλλίτσαινας στην πλατεία του γραφικού και κολυμπισμένου στο πράσινο χωριού της Τριφυλίας, το οποίο βιώνει, όπως και όλα τα άλλα ορεινά χωριά, την εγκατάλειψη της Πολιτείας και του Δήμου. Και όμως ένα χωριό δεν είναι μόνο τα σπίτια και οι ανύπαρκτες υποδομές, πρωτίστως είναι οι άνθρωποι και η αγάπη τους να κρατήσουν ζωντανές τις ρίζες και τα πατρογονικά τους.
Ο Σύλλογος, λοιπόν, με πρωτεργάτη τον πρόεδρο Δημήτριο Γεωργόπουλο, υποστράτηγο ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. και τους συνεργάτες του στο Δ.Σ. διοργάνωσαν και φέτος μια ωραία γιορτή για την Πρωτομαγιά και κάλεσαν φίλους, συγγενείς και συγχωριανούς στην πλατεία, στον πλάτανο από κάτω, όπου γεύτηκαν καταπληκτικά εδέσματα, αντάλλαξαν απόψεις και ευχές, χόρεψαν και το γλέντησαν δεόντως μέχρι που νύχτωσε!
Ο πρόεδρος του Συλλόγου ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή και αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Συλλόγου, στην Αθήνα και το χωριό και τις προσπάθειές του να αναδειχθούν τόποι και μνημεία της περιοχής, αλλά και να διατηρηθούν στενοί οι δεσμοί των Καλλιτσάνων της Αθήνας για να στηρίζουν το χωριό, που το καλοκαίρι ξαναπαίρνει ζωή, αφού πλέον οι μόνιμοι κάτοικοι μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού!
Παρόντες ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σωτήρης Κολοσκόπης, άφαντοι όμως από το Δήμο, παρ' ότι είχαν κληθεί τόσο ο δήμαρχος, όσο και ο αντιδήμαρχος της περιοχής. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πάντως πολλοί εκπρόσωποι Συλλόγων της περιοχής και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, καθώς και πολλοί επώνυμοι φίλοι των Καλλιτσάνων.
Διακρίναμε τους προέδρους των Συλλόγων Κουβελαίων Κώστα Κωνσταντόπουλο, των Καλονεριτών Δημήτρη Παπακωνσταντόπουλο, που είναι και γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριφυλιακών Συλλόγων, Κλεσουραίων Κώστα Θεοχάρη, των Γυναικών Σιδηροκάστρου Μ. Ζαχαροπούλου, των Τοπικών Κοινοτήτων Πλατανιών Παν. Καραγιάννη, Κεφαλόβρυσης Περ. Κανελλόπουλο, το δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας Ζαχ. Κανελλόπουλο, το διευθυντή του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας Βαγ. Αντωνόπουλο, το γνωστό συγγραφέα -εκπαιδευτικό Στάθη Παρασκευόπουλο, ενώ χορηγός των κρασιών που προσφέρθηκαν ήταν ο Λάκης Μανωλάκος από τη Νεμέα, φίλος του Συλλόγου που πάντοτε ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις του Συλλόγου Καλλίτσαινας και τον οποίο ευχαριστεί ιδιαίτερα ο πρόεδρος και το Δ.Σ.
Ο κ. Γεωργόπουλος, χαιρέτησε έναν-έναν τους καλεσμένους και με αναφορές στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, υποδέχτηκε όλους στο ανοιξιάτικο τοπίο του χωριού, με τα έντονα αρώματα της φύσης και τις μουσικές που «έσκιζαν» τη σιγαλιά του τοπίου, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ζεστή και ανθρώπινη ατμόσφαιρα.
Όπως μάς είπε ο πρόεδρος, δεν βρίσκουν ιδιαίτερη ανταπόκριση από το Δήμο για τα θέματα που κατά καιρούς θέτουν, ενώ απαντώντας στις παρατηρήσεις μας για την απαράδεκτη κατάσταση του δημοτικού κτιρίου που στο ισόγειο στεγαζόταν το Αγροτικό ιατρείο και στο ανώγειο το Κοινοτικό γραφείο, μας είπε ότι βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη και απαξίωση, ενώ εξέφρασε τη βούληση του Συλλόγου να το ευπρεπίσει και να το συντηρεί, εφόσον ο Δήμος Τριφυλίας παραχωρήσει τη χρήση του στο Σύλλογο.
Μιλήσαμε ακόμα για την κατάσταση του δρόμου που δεν είναι και στα καλύτερά του, καθώς και για τον Άγιο Παντελεήμονα και το εκκλησάκι του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη στην Νέδα και δώσαμε ραντεβού για το καλοκαίρι, όπου θα οργανωθούν γιορτές από το Σύλλογο, που στόχος του είναι η διάσωση και η διάδοση των παραδόσεων, εθίμων και δημοτικών τραγουδιών και το ζωντάνεμα του χωριού. Και σε αυτά ο Σύλλογος παίρνει άριστα, αξίζει μάλιστα και πολλοί άλλοι Σύλλογοι χωριών να τον μιμηθούν, καθότι τα Μεσσηνιακά χωριά, ιδιαίτερα τα ορεινά, περνάνε την πιο δύσκολη εποχή της ιστορίας τους. Ελάχιστοι κάτοικοι, συνήθως ηλικιωμένοι, εγκατάλειψη από την Πολιτεία και τους Δήμους, ανασφάλεια και φόβος λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης κακοποιών στοιχείων. Τα ελληνικά χωριά αποτελούν ζωογόνα κύτταρα της εθνικής μας κορμοστασιάς και πρέπει να κρατηθούν ζωντανά, να ανανεωθούν για να ξαναπαίξουν το ρόλο τους στη νέα εποχή, έστω και ως τόποι παραθερισμού και επιστροφής στις ρίζες! Και αυτό το θέλουν και το επιδιώκουν πρωτίστως εκείνοι που έφυγαν και γι' αυτό πρέπει να στηριχθούν για να το επιτύχουν. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν και κάποιες νέες προοπτικές παραγωγικής ανασυγκρότησης μπορούν να δημιουργηθούν. Η «Φ» στηρίζει και θα στηρίζει αυτές τις προσπάθειες ενεργά με διοργάνωση ή συμμετοχή σε εκδηλώσεις στα χωριά, κυρίως τα ορεινά, τιμώντας τις πατρογονικές παρακαταθήκες και όχι μόνο... Και του χρόνου, λοιπόν!

Πηγή: foninews.gr (Θαν. Τσαμούλης) - Βίντεο Νίκος Κολοσκόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου