Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Σε 15 ημέρες «πέφτουν» οι υπογραφές για τη ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου

Στην τελική ευθεία για τις πολυαναμενόμενες υπογραφές βρίσκεται πλέον το έργο διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας κατά την επίσκεψή του στο έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου, οι υπογραφές για την συμβασιοποίηση του έργου αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε 15 ημέρες, θέτοντας το πολύπαθο έργο σε τροχιά υλοποίησης.

Το 2018 έμελλε τελικά να είναι η χρονιά επίλυσης του «γόρδιου δεσμού» της συγκεκριμένης ΣΔΙΤ, δεδομένου ότι ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς για την υπέρβαση των προσκομμάτων που την καθυστερούσαν, με τελευταία καθοριστική εξέλιξη, την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο με προϋπολογισμό 158 εκατ. ευρώ και δυναμικότητα επεξεργασίας 200.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, ήδη από την Άνοιξη του 2017, είχε τύχει της δεδηλωμένης υποστήριξης της κυβέρνησης, της οποίας στόχευση ήταν η δυναμική επανεκκίνηση των διαδικασιών που θα οδηγούσαν στην πραγματοποίηση ενός έργου, του οποίου η καθυστέρηση παρέτεινε λειτουργικά και περιβαλλοντικά προβλήματα στην Πελοπόννησο.
Τα ενθαρρυντικά βήματα συνεχίστηκαν και μετά το καλοκαίρι του 2017, όταν στις 19 Σεπτεμβρίου, εγκρίθηκε από το ΠΕ.ΣΥ. η προγραμματική σύμβαση με τον ΦΟΔΣΑ, η οποία επί της ουσίας διευθετούσε τιμολογιακά ζητήματα σχετικά με το έργο, βήμα το οποίο, είχε θεωρηθεί «προάγγελος» των τελικών υπογραφών. Τον Οκτώβριο 2017 ολοκληρώθηκε και η επανένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ (με 66 εκατ. ευρώ) επιλύοντας και τις τελευταίες εκκρεμμότητες όσον αφορά τη χρηματοδότησή του.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 3 μονάδων επεξεργασίας (με ΧΥΤΥ) στις τοποθεσίες Παλιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και Καλλιρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας) και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Νέα Κίο (Αργολίδα) και Σπαθοβούνι (Κορινθία) με την επιφύλαξη δημιουργίας περισσότερων σταθμών μελλοντικά, προκειμένου να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων.


Πηγή: ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου