Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Οι Ντρέδες απελευθέρωσαν την Κυπαρισσία από τους Τούρκους - Εκδηλώσεις αναπαράστασης

Ολοκληρώθηκαν με συλλογική επιτυχία από φορείς, συλλόγους, αρχές και κατοίκους οι εορταστικές εκδηλώσεις με την αναπαράσταση Απελευθέρωση της Κυπαρισσίας, στην ιστορική Άνω Πόλη με αποκορύφωμα τους αγώνες για Εθνική Ανεξαρτησία και Ελευθερία.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 17:00 της 24-3-2017 με Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της Άνω πόλης όπου δέσποζε η μεγάλη διαστάσεων ελληνική σημαία που αναρτήθηκε στο κτίριο που κάποτε στέγασε το πρώτο Σχολαρχείο της πόλης, με τιμή στους Ήρωες που θυσιάστηκαν προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ.κ. Χρυσοστόμου και του ιερού κλήρου.
Ακολούθως έγινε η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Τριφυλίας, τον διοικητή του Α.Τ. Κυπαρισσίας, το Λιμενικό και Πυροσβεστικό Σώμα, τους φορείς αλλά και τα σχολεία όπως τα 3 Δημοτικά της πόλης, το Γυμνάσιο, το Γενικό Λύκειο, το ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας, αλλά και τα αθλητικά σωματεία.
Η Κυπαρισσία τίμησε με το τρόπο αυτό την θυσία και την απελευθέρωση της Αρκαδιάς από τον τούρκικο ζυγό με την συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του ’21. Αμέσως μετά σχολεία της πόλης χόρεψαν με παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία της ιστορικής Αρκαδιάς, παρουσία πλήθος κόσμου και επισήμων. Ακολούθως από το Σύλλογο για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης με τον πρόεδρό του Γιάννη Σταθόπουλο, το Μορφωτικό σύλλογο ΜΕΣΚ, τους συλλόγους της Τριφυλίας έγινε η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της πόλης στο Κάστρο της Αρκαδιάς, με την συμμετοχή οπλαρχηγών στα άλογα και αρματωμένοι, αλλά και την πρώτη ελεύθερη σύναξη από το Τουρκικό ζυγό στην ιστορική πολιτεία. 
Το δρώμενο ήταν άριστο από όλες τις απόψεις ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα συλλόγων της Τριφυλίας, παρουσία του δήμαρχου Παν. Κατσίβελα, αιρετών, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη συνοδευόμενου από τον αντιπεριφερειάρχη Π. Μαντά και τον Γ. Μπακούρο με αξιωματούχους της περιφέρειας Πελοποννήσου, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων.
Η Κυπαρισσία και η Τριφυλία, με γενναίους οπλαρχηγούς και πολεμιστές έδωσαν αιματηρές μάχες για την ελευθερία καθώς μεταξύ των οπλαρχηγών συγκαταλέγονται οι: αδελφοί Μέλιοι, Γιαννάκης, Κωνσταντής και Δημήτριος, Παναγιώτης Ντούφας, Γεώργιος Συράκος, Μήτρος Αναστασόπουλος, Γιαννάκης Γκρίτζαλης, Αθανάσιος Γρηγοριάδης, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία), Νικόλαος Πονηροπουλος, Οικονόμος Παπατσώρης, Χριστόφορος Ζαχαριάδης. Επίσης, Χαράλαμπος Αλεβιζόπουλος, Γεώργιος Γρηγοριάδης (Κυπαρισσία), Χριστόφορος Ζαχαριάδης (Αρκαδιά Τριφυλίας), αδελφοί Ιωάννης, Αθανάσιος και Κωνσταντίνος Κυριακού (Αρκαδιά Τριφυλίας), Μηχανίδης, Αναστάσης Γυφτάκης (από το Ραφτόπουλο). 

Πηγή: www.kyparissianews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου