Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Αναβίωση των λαμπαδηφοριών την 25η Μαρτίου στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας

Εντυπωσιακή ήταν και φέτος η αναβίωση των λαμπαδηφοριών, σε ανάμνηση των αγώνων και του πάθους των Ελλήνων για την ελευθερία με την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού,  που έλαβε χώρα το Σάββατο 25 Μαρτίου στο Σιδηρόκαστρο του Δήμου Τριφυλίας.
Το Σιδηρόκαστρο από νωρίς κατακλύστηκε από κόσμο, μικροί και μεγάλοι από την γύρω περιοχή ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συμμετοχής, ενώ η διοργάνωση, σαφώς καλύτερη από κάθε προηγούμενη χρονιά,  δικαίωσε τις προσδοκίες των εμπνευστών της αναβίωσης του δρώμενου και την καθιέρωση της γιορτής, η οποία παίρνει παντριφυλιακές διαστάσεις, ενώ βοηθούσης και της τεχνολογικής προόδου,  έχει ξεφύγει από τα στενά Μεσσηνιακά σύνορα,  κερδίζοντας θαυμαστές μέσω του διαδικτύου και της τηλεοπτικής κάλυψης από το Best στην Πελοπόννησο, αλλά και το Πανελλήνιο.
Δικαίως, λοιπόν, ο πρ. πρόεδρος της Κοινότητας Παναγιώτης Μητρόπουλος αισθανόταν υπερηφάνεια και δικαίωση, αφού όταν προ δεκαετίας ξεκίνησε την πρωτοβουλία, δεν έλειψαν κι εκείνοι που τον ειρωνεύτηκαν, θέλοντας να υποβαθμίσουν την πρωτοβουλία.
Η επιμονή του τότε προέδρου όμως και το αγκάλιασμα της εκδήλωσης από τον Σύνδεσμο Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας και την ουσιαστική υποστήριξή του από την πρόεδρο Μαρία Λιακάκη, που πρωταγωνιστεί στο δρώμενο, έδωσε υπόσταση στη γιορτή, που σιγά-σιγά ξέφυγε από τα στενά όρια των ορεινών χωριών.
Με τη συμμετοχή στη διοργάνωση του Δήμου Τριφυλίας, αλλά και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τα τελευταία χρόνια  η διοργάνωση απέκτησε, και θεσμικά, νέα διάσταση. Παράλληλα, η  συμμετοχή κάθε χρόνο και περισσότερων φορέων και συλλόγων της περιοχής, έδωσαν νέο περιεχόμενο στη γιορτή με έντονα θεατρικά  χαρακτηριστικά.
Πρέπει να επισημανθεί τόσο η καθιερωμένη συμμετοχή και αποθέωση του επαναστατικού δρώμενου, τόσο από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και τον δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα, όσο και η ουσιαστική συμβολή του Συλλόγου «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας, που προσδίδουν στην αναπαράσταση των λαμπαδηδρομιών και… εκρηκτικές διαστάσεις!  Κυριολεκτικά σείστηκε το Σιδηρόκαστρο από τις εκρήξεις, που ήταν όμως άψογα ελεγχόμενες ώστε να αποφευχθεί και η παραμικρή πιθανότητα ατυχήματος.
Η φετινή εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο ξεκίνησε με δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, από τον ιερέα Δημήτριο Λιακόπουλο, παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων.
Στη συνέχεια έλαβε χώρα το δρώμενο στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, με αναφορές στην επαναστατική περίοδο και τις κορυφαίες μάχες του αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία, καθώς και τους πρωταγωνιστές του Μεγάλου Αγώνα.  Ακούστηκαν δημοτικά τραγούδια του αγώνα, τόσο από τη Μαρία Λιακάκη, όσο και από τις ομάδες των Συλλόγων και τον κόσμο που συμμετείχε.
Ακολούθησε η λαμπαδηφορία στους δρόμους του χωριού και η κατάληξη στην πλατεία, όπου γύρω από τη μεγάλη φωτιά οι συμμετέχοντες Σύλλογοι παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, που στη συνέχεια γενικεύτηκαν με τη συμμετοχή του κόσμου και συνεχείς εκρήξεις απόλυτα ελεγχόμενες από τους διοργανωτές.
Με σύντομους χαιρετισμούς τους αναφέρθηκαν στην αναβίωση του εθίμου της λαμπαδηφορίας, την επιτυχημένη διοργάνωση και τη δυναμική της παντριφυλιακής γιορτής ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης, ο δήμαρχος Τριφυλίας Π. Κατσιβέλας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελ. Αλειφέρη, ο αντιδήμαρχος της Ε.Ε.  Αυλώνας Γ. Τσακανίκας, η πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Μ. Λιακάκη, ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Λαογραφικού  Συλλόγου «Δημοσθένης Κάκκαβας», Θαν. Κυριαζής, η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών Β. Παντελάκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ελληνομνήμονες» Σπ. Κατσίρας, ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννου Αμαλιάδας  (σ.σ. χορευτικά και των τριών Συλλόγων παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς). Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τριφυλιακών Συλλόγων Παν. Λούτος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλίτσαινας Δημ. Γεωργόπουλος. Από τους αυτοδιοικητικούς της περιοχής διακρίναμε ακόμη: τον αντιπεριφερειάρχη Π. Μαντά, τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Τριφυλίας Στ. Ανδρινόπουλο και τους δημοτικούς συμβούλους Σωτ. Μπακούρο και Θεοδ. Τσαλαμανδρή, τον αντιδήμαρχο Παν. Τσιγγάνο, τον πρ. δήμαρχο Αυλώνος Γιαν. Φιλντίση, τον δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας Γιαν. Χριστόπουλο, τον πρόεδρο της Ελαίας Α. Σκλάβο.  Επίσης παρών ήταν και ο υποστράτηγος Διαμαντής Μητρόπουλος, γενικός αστυνομικός διευθυντής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και ο πολιτευτής της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης. Μετά την ολοκλήρωση της γιορτής προσφέρθηκε φίλεμα στους προσκεκλημένους, υπό την επιμέλεια του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Σιδηροκάστρου Τ. Λιακάκη ενώ ο κόσμος σκορπίστηκε στα καφενεία του χωριού και την ταβέρνα «ο αδελφός του Μπάμπη», όπου το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις πρωινές ώρες  (…βοήθησε και το «τρέξιμο» της ώρας με την καθιέρωση της θερινής). Οι πάντες, διοργανωτές και συμμετέχοντες απόλυτα ικανοποιημένοι, από το φετινό γιορτασμό, βοήθησε και ο άψογος ανοιξιάτικος καιρός, έκλεισαν ραντεβού στο Σιδηρόκαστρο, «Το χωριό των Αγαλμάτων» για τον επόμενο γιορτασμό, κατά τον οποίο θα υπάρξουν και νέες οργανωτικές εκπλήξεις, που θα προσδώσουν μεγαλύτερη αίγλη και δυναμική στη θεσμοθετημένη πλέον γιορτή που βάζει το ιστορικό χωριό στο κάδρο των ελκυστικών προορισμών της Μεσσηνίας, αφού πρόκειται για να χωριό μνημείο, καθώς διαθέτει και αρχαίο κάστρο, που από τη νέα χρονιά θα ενταχθεί στους επισκέψιμους και λειτουργικούς χώρους στο πλαίσιο του γιορτασμού.
Πηγές: foninews.gr (του Θαν. Τσαμούλη) - BEST TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου