Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Το έθιμο με τις λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο

Το έθιμο με τις λαμπαδηφορίες ζωντάνεψε και φέτος στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας την Παρασκευή το απόγευμα, ανήμερα της 25 Μαρτίου.
Το έθιμο αυτό λέγεται ότι προέρχεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και ότι η φλόγα στις δάδες συμβόλιζε την προσδοκία ανάστασης του Έθνους.
Τις λαμπαδηφορίες αναπαρέστησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά από πολλά χρόνια το Τοπικό Συμβούλιο Σιδηροκάστρου με το Σύνδεσμο Σιδηροκαστριτών και την αρωγή του Δήμου Τριφυλίας.
Τριακόσιοι πενήντα λαμπαδηφόροι με δάδες που είχαν φτιάξει μόνοι τους ξεκίνησαν από τρία διαφορετικά σημεία του χωριού - την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, τον ασφένταμο του Κολοκοτρώνη και την Ψηλή Πέτρα - και περνώντας μέσα από στενά σοκάκια κατέληξαν στην πλατεία.
Εκεί κάηκαν όλες οι δάδες μαζί και ακολούθησε τραγούδι και χορός, ενώ σε όλους προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα τα οποία είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του Σιδηροκάστρου.

Πηγή: Ελευθερία
Σημ: Στο Σιδηρόκαστρο παρευρέθηκαν φέτος ορισμένοι φίλοι και συμπατριώτες μας, οι οποίοι ένθουσιάστηκαν με το ωραίο αυτό έθιμο.Τις παρακάτω φωτογραφίες μου έστειλε η Ντίνα Θεοχάρη.Λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου