Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Ανακοίνωση του Συλλόγου Άνω Δωριτών "ΤΟ ΣΟΥΛΙΜΑ''

Όλοι εμείς που έχουμε την τιμή να είμαστε μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου, ευχαριστούμε τους συγχωριανούς μας και τους φίλους του Συλλόγου για την τιμητική τους συμμετοχή στην εκδήλωση της 13ης Αυγούστου 2022, ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου.
Η κεντρική ομιλήτρια κα Μαρία Λιακάκη, έγκριτη Ιστορικός - Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέδειξε την προεπαναστατική δράση των ΝΤΡΕΔΩΝ, δράση που διατήρησε άσβεστη τη φλόγα της απελευθέρωσης καθ' όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
Ο Άγγλος Ναύαρχος Hamilton σε συνάντησή του με τον ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ του ζήτησε να συμβιβασθεί με αναγνώριση ως ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ μόνο της ελεύθερης τότε Πελοποννήσου και να συνθηκολογήσει.
-Δεν μπορώ να συνθηκολογήσω, γιατί ο Βασιλιάς μου δεν συνθηκολόγησε.
-Και ποιος είναι ο Βασιλιάς σου;
-Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ.
Η Φρουρά του δεν σταμάτησε να πολεμάει.
Και ποιά ήταν αυτή η Φρουρά;
Ήταν οι ΚΛΕΦΤΕΣ και οι ΑΡΜΑΤΩΛΟΙ.
Μέρος αυτής της Φρουράς ήταν και οι ΝΤΡΕΔΕΣ της προεπαναστατικής περιόδου.
Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ σε εξομολόγησή του στον Τερτσέτη αναφέρει:
«Οι ανδρειότεροι της Πελοποννήσου δεν εζούσαν πλέον. Αν εζούσαν οι παλαιοί ηθέλαμεν κυριεύσει με ευκολίαν την Πελοπόννησον τον πρώτο χρόνο».
Αδούλωτοι, συμμετείχαν σε όλα τα προεπαναστατικά απελευθερωτικά κινήματα, (Ορλωφικά και άλλα) συγκρότησαν αξιόμαχο Στρατό, και η έναρξη της Επανάστασης τους βρήκε ετοιμοπόλεμους.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις Νέες και του Νέους, που αυθόρμητα δραστηριοποιήθηκαν και συνετέλεσαν σημαντικά στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμάς, που αποδεικνύει το ενδιαφέρον τους για τον Σύλλογο. Τους καλούμε να δραστηριοποιηθούν ως μέλη και να αναλάβουν τις τύχες του.
Καλούμε τα μέλη σε ενεργότερη συμμετοχή στις δραστηριότητες του Συλλόγου ενισχύοντας τις δράσεις του, και προτείνοντας άλλες, ώστε όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για το καλό του χωριού.
Επειδή, «Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων»: GR 0301710350006035040031626 Τράπεζα Πειραιώς.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

  Ο Πρόεδρος
Γιάννης Β. Πάλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου