Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για την προστασία και ανάδειξη της Νέδας με προέδρους Ομοσπονδιών Συλλόγων της περιοχής

Η προστασία και η ανάδειξη της Νέδας και της περιοχής της, στα όρια Μεσσηνίας και Ηλείας, αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε χθες, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στην Τρίπολη, με τους προέδρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας “Επικούριος Απόλλων” Κώστα Καράμπελα, της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας “Η Ολυμπιακή Πρόοδος” Κώστα Σμυρνή και της Ομοσπονδίας Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας Παναγιώτη Λούτο.
Η χθεσινή συνάντηση έγινε σε συνέχεια επιστολής που οι εν λόγω πρόεδροι είχαν στείλει στις αρχές του περασμένου Αυγούστου σχετικά με την προστασία και ανάδειξη του “θηλυκού ποταμιού” της Πελοποννήσου, της Νέδας.
Οι πρόεδροι ζήτησαν την συνδρομή του περιφερειάρχη ώστε η Νέδα να καταστεί προστατευόμενο ποτάμι και παράλληλα να ενταχθεί σε πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), ενώ ευχαρίστησαν τον Π. Νίκα για την προβολή του θέματος -μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας- με τη δημοσιοποίηση της επιστολής τους, τον περασμένο Αύγουστο.
Ο περιφερειάρχης, από την πλευρά του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της Νέδας και στην τουριστική προοπτική που έχει η περιοχή, επεσήμανε ωστόσο ότι αποτελεί μειονέκτημα ο μικρός αριθμός κατοίκων στα γύρω χωριά.
Σχετικά με το αίτημα που διατύπωσαν οι πρόεδροι, τους προέτρεψε σε συνεργασία με τους δήμους που γειτνιάζουν με τη Νέδα -αλλά και με άλλους φορείς, καθώς και με οικονομικούς παράγοντες- να διαμορφώσουν μια εισήγηση προς την Περιφέρεια και την Διαχειριστική Αρχή, στην οποία θα τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα ένταξης της περιοχής της Νέδας σε πρόγραμμα ΟΧΕ.
Όπως σημείωσε ο Π. Νίκας, θα πρέπει στην πιο πάνω εισήγηση να περιλαμβάνονται, αφ’ ενός οι δράσεις που μπορούν να γίνουν στην περιοχή και αφ’ ετέρου ποιοι μπορούν να τις υλοποιήσουν, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως “ξεκινά κάτι που μπορεί να είναι ελπιδοφόρο για το μέλλον”.
Επιπλέον, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα άλλα έργα που γίνονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην περιοχή της ορεινής Μεσσηνίας και στην ευρύτερη περιοχή της Νέδας και αφορούν σε παρεμβάσεις στα χωριά, αλλά και στο οδικό δίκτυο, με τεχνικά έργα και ασφαλτοστρώσεις -“παρεμβάσεις με συνολικό προϋπολογισμό αρκετών εκατομμυρίων ευρώ” όπως σημείωσε ο Π. Νίκας.
Αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, στον κεντρικό οδικό άξονα ο οποίος είναι η 7η επαρχιακή οδός και στην οποία άμεσα θα γίνει παρέμβαση προϋπολογισμού περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, στον δρόμο από το Κοπανάκι στο Καρνάσι και προς τον ορεινό όγκο γενικότερα, στον ορεινό δρόμο από τη Μεγαλόπολη προς τη Νέδα από το Λύκαιο όρος -έργο που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, καθώς και στον προγραμματισμό για την χρηματοδότηση του δρόμου Διμάνδρα - Ανω Μέλπεια - Αγία Θεοδώρα.

Πηγή: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου