Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο περιφερειακός της Καλαμάτας

Στην κυκλοφορία δόθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι ο νέος περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Καλαμάτας από τον κόμβο της Θουρίας (''Praktiker'') έως και τον κόμβο της Αρτέμιδος στην Αγιάννα.
Νωρίτερα τόσο αυτό το τμήμα, όσο και το υπόλοιπο του περιφερειακού, που δεν δόθηκε ακόμα στην κυκλοφορία επιθεώρησαν οι υπουργοί Επικρατείς Χριστόφορος Βερναρδάκης και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, καθώς επίσης και ο Μεσσήνιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.
Σύμφωνα με τις έως τώρα αναφορές το εναπομείναν τμήμα του περιφερειακού από τη γέφυρα Νέδοντα έως και την απόληξη στα Γιαννιτσάνικα δεν αποκλείεται να παραδοθεί έως τις 12 Δεκεμβρίου ενδεχομένως παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Για το σκοπό αυτό η σημερινή επίσκεψη των κυβερνητικών αξιωματούχων είχε τη μορφή επιθεώρησης και δεν οργανώθηκε κάποια τελετή εγκαινίων.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο συνοδευόμενο από παράγοντες της ευρύτερης περιοχής μετέβη στη Θουρία για να ενημερωθεί για την πρόοδο του έργου «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών - Νέας εισόδου στο τμήμα από Θουρία έως Νέδοντα ποταμό του Δήμου Καλαμάτας» και στη συνέχεια στο δημαρχείο Καλαμάτας για να συζητήσουν με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και άλλα στελέχη της δημοτικής αρχής για τα λιμενικά, οδικά και αντιπλημμυρικά έργα βάσει του σχεδιασμού που προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Το νέο τμήμα έχει μήκος περίπου 7,5 περίπου χλμ. 
Ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος Καλαμάτας έχει διατομή αστικής αρτηρίας με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα πολλαπλών χρήσεων ανά κατεύθυνση καθώς και κεντρική νησίδα. 
Το τμήμα που παραδίδεται σε κυκλοφορία περιέχει τρεις ανισόπεδους Κόμβους:
1. τον Ανισόπεδο Κόμβο Δυτικής Εισόδου Καλαμάτας (κόμβος που βρίσκεται στην περιοχή του εργοστασίου ΚΑΡΕΛΙΑ) και την σύνδεσή του με την Οδό Αθηνών,
2. τον Ανισόπεδο Κόμβο Λέικων για τη σύνδεση με την ομώνυμη περιοχή της πόλης, 
3. τον Ανισόπεδο Κόμβο Νέδοντα για την σύνδεση με το ιστορικό κέντρο της πόλης.
Το παραδιδόμενο σε κυκλοφορία τμήμα του περιφερειακού της Καλαμάτας περιλαμβάνει πλήρες δίκτυο αποχέτευσης και αποστράγγισης, παράπλευρο δίκτυο καθώς και αποκατάσταση των τοπικών οδών, σήμανση, ασφάλιση, ηλεκτροφωτισμό κλπ. Περιλαμβάνει επίσης σημαντικό αριθμό τεχνικών Cut & Cover ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή σύνδεσης του Ανισόπεδου Κόμβου Νέδοντα με το ιστορικό κέντρο της πόλης. Η κατασκευή των τεχνικών αυτών κρίθηκε αναγκαία κύρια λόγω της μορφολογίας του εδάφους προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για γεωτεχνικούς λόγους.
Ο αυτοκινητόδρομος με την ολοκλήρωσή της πριν από το τέλος του 2016 θα εξυπηρετήσει κατά κύριο λόγο τις υπερτοπικές μετακινήσεις από και προς την Μάνη που σήμερα διέρχονται από τον αστικό ιστό της Καλαμάτας. Συνεπώς πέραν της αύξησης της οδικής ασφάλειας είναι ένα έργο που θα βελτιώσει σημαντικά και την ποιότητα του περιβάλλοντος της πόλης. Παράλληλα θα εξυπηρετήσει και τις εσωτερικές μετακινήσεις στην πόλη της Καλαμάτας συμβάλλοντας στην αύξηση της οδικής ασφάλειας, στην μείωση του χρόνου μετακίνησης αλλά και στην περιβαλλοντική προστασία εξ αιτίας της μείωσης των ρύπων. 

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου