Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Πέλετ από λιόκλαρα για θέρμανση δημόσιων κτηρίων

Μέχρι 31 Μαρτίου αναμένεται να καταθέσουν την πρότασή τους από κοινού οι Δήμοι Τριφυλίας, Πύλου-Νέστορος και Οιχαλίας, για ένταξή τους στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα "Urban" προκειμένου να  προχωρήσουν στην παραγωγή πέλετ στην περιοχή τους, από τα λιόκλαρα που υπάρχουν σε αφθονία από την ελαιοκαλλιέργεια. 
Βέβαια τα πράγματα δεν είναι εύκολα για την ένταξή τους καθώς ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι 80 εκ. ευρώ για όλη την Ευρώπη και ήδη έχουν ανοίξει 200 κωδικοί - πράγμα που σημαίνει πως, αν ενεργοποιηθούν και κατατεθούν για όλους προτάσεις, μόνο ένα 10-15% θα χρηματοδοτηθεί. Να σημειώσουμε δε ότι οι προτάσεις πρέπει να κυμαίνονται από 1 εκ. το ελάχιστο μέχρι 5 εκ. το μέγιστο.
Σε ό,τι αφορά την συνεργασία και το σκεπτικό των τριών δήμων, η πρόταση που θα υποβληθεί είναι για χρηματοδότηση μελέτης για την παραγωγή πέλετ στην περιοχή, με την δημιουργία 4-5 τέτοιων μικρών μονάδων και μιας κεντρικής που θα έχει και το ρόλο του συντονισμού. Το παραγόμενο πέλετ θα προορίζεται για καυστήρες δημοτικών κτηρίων και σχολείων, ενώ ένα μέρος θα διατίθεται σε αγρότες παραγωγούς της περιοχής και, εφόσον μένει ποσότητα, θα βγαίνει και στην αγορά. 
Οι μικρές μονάδες θα είναι διάσπαρτες σε όλο το εύρος των τριών δήμων, και η επιχείρησης που θα στηθεί θα έχει την δυνατότητα να παραλαμβάνει τα λιόκλαρα από τα αγροκτήματα της περιοχής αφού προηγουμένως τα θρυμματίζει. Το θρυμματισμένο αυτό προϊόν θα το μεταφέρεται στις μονάδες και εκεί θα παράγεται το πέλετ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση γίνεται με την συνεργασία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συντονιστής της πρότασης είναι η εταιρεία "Datagrid".

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου