Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο για τη συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του ’21

Με επετειακές εκδηλώσεις, θεατρικό δρώμενο από ιστορικά γεγονότα και αναβίωση του εθίμου με τις λαμπαδηφορίες, το Σάββατο το βράδυ 26 Μαρτίου 2016 στο Σιδηρόκαστρο, τιμήθηκε η συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του ’21! Η Τριφυλία, με γενναίους οπλαρχηγούς και πολεμιστές, συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία της Επανάστασης καθώς και σε όλες τις μάχες για την Ελευθερία και στο Σιδηρόκαστρο, τα τελευταία χρόνια, αναβιώνει ξανά το έθιμο με τις λαμπαδηφορίες, το οποίο σύμφωνα με τις ιστορικές έρευνες και πηγές, χρονολογείται προεπαναστατικά, με τη φωτιά να συμβολίζει το πάθος για ελευθερία και την ανάσταση του γένους, γεγονός που αναδεικνύει τη συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση 
του '21 και την ηρωική δράση και θυσία των Τριφύλιων αγωνιστών!
Το απόγευμα τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στον οποίο φυλάσσεται το ιερό δισκοπότηρο με το οποίο κοινώνησαν οι οπλαρχηγοί πριν δώσουν τις μάχες για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον τούρκικο ζυγό! Στη συνέχεια, έξω από την εκκλησία, παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο και αναβίωσε το έθιμο με τις λαμπαδηφορίες σε δρόμους του χωριού και συγκέντρωση όλων, με τις δάδες στα χέρια, στην πλατεία όπου και άναψε η φωτιά, γύρω από την οποία έγινε παραδοσιακό γλέντι με τραγούδια και χορούς!

Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ο Δήμος Τριφυλίας, η Τ.Κ. Σιδηροκάστρου, ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας και ο Σύλλογος Γυναικών Σιδηροκάστρου «ΕΣΤΙΑ» και σε αυτές συμμετείχαν ο Σύλλογος «Ελληνομνήμονες» και ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών! Οι διοργανωτές, μαζί με τη ζεστή τους φιλοξενία, προσέφεραν κέρασμα σε όλους και ο χορός και το τραγούδι ζέσταναν περισσότερο την ατμόσφαιρα!
Σε ομιλίες τους, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, επεσήμαναν την ιστορικότητα του τόπου και τον ηρωισμό των ανθρώπων της εποχής εκείνης που έδωσαν ηρωικά μάχες για την Ελευθερία. Ήταν αδούλωτοι, ανυπότακτοι και μαχητικοί. Αναφέρθηκαν, δε, και στη σημερινή εποχή και κατάσταση της χώρας. 
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Περικλής Μαντάς, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο ΠΕ.ΣΥ., Παναγιώτης Αλευράς, ο Σιδηροκαστρίτης Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, Ταξίαρχος Αδαμάντιος Μητρόπουλος, η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας, Παναγιώτης Λούτος, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννα Μαραβελή και της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομμάλης κ.α. 
Εύσημα για την άρτια διοργάνωση και άψογη φιλοξενία απέσπασαν η πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών, ιστορικός Μαρία Λιακάκη, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σιδηροκάστρου, Τάσος Λιακάκης καθώς και οι γυναίκες του χωριού!

Πηγή: tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου