Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Εκδήλωση για την επέτειο γέννησης του Κολοκοτρώνη στο Ραμοβούνι

Η επέτειος της γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στις 3 Απριλίου 1770, γιορτάστηκε χθες το πρωί στο Ραμοβούνι του Δήμου Οιχαλίας, εκεί όπου ο "Γέρος του Μοριά" αντίκρισε για πρώτη φορά τον ήλιο της σκλαβωμένης Ελλάδας, για την απελευθέρωση της οποίας αγωνίστηκε όλη του τη ζωή. 
Οι εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Π.Ε. Μεσσηνίας με την συμμετοχή του Δήμου Οιχαλίας, ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, μπροστά από τον επιβλητικό ανδριάντα του "Γέρου του Μοριά". 
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Άγγελο Συρίγο εκ μέρους της κυβέρνησης, τον βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο εκ μέρους της Βουλής, τον ανώτατο διοικητή της Φρουράς Καλαμάτας Λαμπράκη Δημητρίου εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, τον δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη, τον πρόεδρο της ΠΕΔ και δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Μίλα Φώτη Βλάχο, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Βασιλικού Φώτη Παπαδήμα, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Δεσυλλαίων «Το Ραμοβούνι» Κωνσταντίνο Καραδήμα, τον εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικαίων Χρήστο Μπολέτη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης Αναστάσιο Καλαμπόκη. 
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον φιλόλογο - συγγραφέα Άγγελο Λάππα, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα "Ο Κολοκοτρώνης, ένας αληθινός ήρωας". Ποιήματα απήγγειλαν μαθητές από τα σχολεία του Μελιγαλά και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Μελιγαλά. 
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Μελιγαλά, ενώ τιμές απέδωσαν άγημα του Στρατού και η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, οι δήμαρχοι Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου