Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Μια γενιά προσφοράς...

Του Κώστα Βασ. Πάλλα
Συμπληρώνονται φέτος (Μάιος 2010), είκοσι έξι (26) χρόνια, συνεχούς άσκησης της Προεδρίας του Συλλόγου από την ταπεινότητά μου και μύριες όσες σκέψεις διαπερνούν το μυαλό μου και με συνεπαίρνουν…
Αν μάλιστα συνυπολογιστούν και τα δύο (2) πρώτα χρόνια (1982 – 84) που υπήρξα ενεργό μέλος του Συλλόγου, τότε τα χρόνια γίνονται είκοσι οκτώ (28), μια ζωή ολόκληρη θα έλεγε κανείς, μια ολόκληρη γενιά.
Έχω κατά καιρούς δηλώσει ότι έχω τρία παιδιά και τον Σύλλογο τέσσερα. Ρομαντικός θα μου πείτε, αλλά εγώ έτσι αισθάνομαι…
Αναρωτιέμαι με πόσους από τους ανθρώπους που θα διαβάσουν αυτό το κείμενο, έχουμε κάνει κατά καιρούς τις ίδιες ή παρόμοιες σκέψεις. Διερωτώμαι με πόσους έχουμε αντικρίσει κάθε πρωί τις ίδιες εικόνες. Τις εικόνες με τις οποίες μεγαλώσαμε. Τις εικόνες του χωριού μας. Και βέβαια, με πόσους έχουμε μοιραστεί τις ίδιες στιγμές ξεγνοιασιάς, χαράς, πόνου, αποχωρισμού. Μπορεί να είμαστε διαφορετικοί χαρακτήρες, με ποικίλες αντιλήψεις και αντιδράσεις, αλλά όπως και να το δει κανείς, μας ενώνει η κοινή μας καταγωγή, το χωριό μας, το Άνω Δώριο. Αναρωτιέμαι, επίσης, όλο και πιο συχνά όσο μεγαλώνω: «Είναι άραγε η αγάπη για τη γενέθλια γη μας αυτή η απροσδιόριστη έλξη που νιώθω γι’ αυτόν τον τόπο»;
Και θα τολμήσω να κάνω την αισιόδοξη σκέψη ότι πολλοί συγχωριανοί μου τρέφουν ακριβώς τα ίδια συναισθήματα με μένα.
Η αγάπη για τον τόπο μου. Αυτός είναι ο αποκλειστικός λόγος που ασχολήθηκα από την πρώτη κιόλας στιγμή με τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο, με σκοπό να συνεισφέρω όπου και με όποιον τρόπο μπορώ.
Θεωρώ ότι για να συνεχιστεί ο Σύλλογος μας να έχει λόγο ύπαρξης και να προσφέρει πολλαπλά στον τόπο μας, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να είμαστε «ποτισμένοι» με συλλογικό πνεύμα και δημιουργική διάθεση.
Οι κινήσεις μας, θα πρέπει να είναι απαλλαγμένες από προσωπικές φιλοδοξίες, σκοπιμότητες, μικρότητες και αντιπαραθέσεις χωρίς λόγο. Θέλουμε την καλόβουλη κριτική, προκειμένου να γινόμαστε ακόμη καλύτεροι, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε ανάγκη από την επιβράβευση, για να γινόμαστε ακόμα πιο δυνατοί.
Χρειαζόμαστε τις απόψεις όλων και το διάλογο, για να βελτιώνουμε τον Σύλλογο όπου αυτό είναι εφικτό και είμαι βέβαιος ότι όσο περισσότεροι φωνάξουμε, τόσο περισσότερο θα ακουστεί η φωνή μας.
Ο Σύλλογός έχει ανάγκη από ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους και αναζητούν τρόπους να του το εκφράσουν. Οφείλουμε απέναντι σε αυτόν τον τόπο, να διαφυλάξουμε τα ήθη και έθιμά του, τις παραδόσεις του και όλα όσα μας δίδαξε, να τα προφυλάξουμε από τη φθορά του χρόνου και να τα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.
Μόνο αν το δούμε όλοι σαν πρόσκληση, στην οποία ο καθένας θα καταθέσει τον καλύτερο εαυτό του, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μόνο τότε δε θα χάσουμε την ταυτότητά μας!
Ήδη ενόψει και των αρχαιρεσιών του προσεχούς Μαΐου προσκαλώ όλους τους συμπατριώτες και ειδικότερα τους νέους, να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες αυτές και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.
Έτσι θα επιβεβαιώσουμε όλοι την αγάπη για το χωριό μας και θα δώσουμε τη δυνατότητα στο Σύλλογο να συνεχίσει το δημιουργικό του έργο.

Σημ: Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΜΑΙΩΝ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου