Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Εμπρησμός στο ελαιοτριβείο του συνεταιρισμού στο Δώριο

Στις φλόγες παραδόθηκε το ελαιουργικό εργοστάσιο του Αγροτοβιοτεχνικού Συνεταιρισμού Τριφυλίας στο Δώριο, το βράδυ της Τρίτης. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι πρόκειται για εμπρηστική επίθεση, όπως λένε όλοι και επιβεβαιώνει η Πυροσβεστική - αν και η προανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό δείχνει το ότι στο εσωτερικό του κτηρίου, με το που έσβησαν οι φλόγες, βρέθηκαν υπολείμματα από 5 μπιτόνια που προφανώς περιείχαν βενζίνη. Αυτή η πρωτοφανής ενέργεια έχει αναστατώσει τους κατοίκους και τους συνεταιριστές, οι οποίοι αφήνουν υπόνοιες ότι από πίσω κρύβονται ανταγωνιστικά συμφέροντα. Το εργοστάσιο του Συνεταιρισμού είχε ανακαινιστεί πλήρως πρόσφατα και φέτος που υπάρχει μεγάλη παραγωγή στην περιοχή, θα ήταν ουσιαστικά η πρώτη χρονιά που θα δούλευε κανονικά αφού πέρυσι η παραγωγή ήταν ελάχιστη.
Το εργοστάσιο βρίσκεται επί της εθνικής οδού Τσακώνας - Καλού Νερού (δεξιά λίγο μετά τη διασταύρωση του Δωρίου). Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Τρίτης και όπως φαίνεται οι άγνωστοι δράστες πλησίασαν από πλαϊνό χωράφι - προφανώς με αυτοκίνητο 4χ4, καθώς λόγω της βροχής δεν θα μπορούσε να μπει εκεί άλλο αυτοκίνητο. Από το πλάι, αφού λύγισαν το σύρμα της περίφραξης, μπήκαν στο προαύλιο του εργοστασίου. Στην συνέχεια παραβίασαν την μεγάλη αλουμινένια κεντρική είσοδο του εργοστασίου, στραβώνοντάς τη.
Έπειτα, απ’ ό,τι δείχνουν τα ευρήματα, τοποθέτησαν σε 5 διαφορετικά σημεία μπιτόνια γεμάτα εύφλεκτο υλικό - προφανώς βενζίνη. Η αρχική ανάφλεξη όμως εκτιμάται ότι έγινε από πιο μακριά, έξω από το κτήριο. Ένα παλιό τραπέζι που βρισκόταν στο προαύλιο έχει μεταφερθεί στο πλαϊνό μέρος του εργοστασίου, κάτω από τα παράθυρα, τα οποία σε ένα σημείο είχαν σπάσει κι από εκεί μάλλον άναψαν τη φωτιά οι εμπρηστές.
Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν τεράστιες ζημιές στο εργοστάσιο, κυρίως σε ό,τι πλαστικό υπήρχε, αλλά και σε μοτέρ μηχανών - ενώ ως εκ θαύματος γλίτωσε ο κεντρικός ηλεκτρολογικός πίνακας, το κόστος του οποίου είναι πολύ υψηλό.
Αν και το μέγεθος των ζημιών είναι αρκετά μεγάλο -η πρώτη εκτίμηση της Πυροσβεστικής κάνει λόγο για 400.000 ευρώ-, όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κυριάκος Κωτσιόπουλος: «Σε πείσμα αυτών που το έκαναν, εμείς θα επισκευάσουμε άμεσα το εργοστάσιο και σε 10 μέρες θα ανοίξουμε». Να σημειώσουμε ότι το εργοστάσιο είχε ετοιμαστεί και ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα.
Για το όλο γεγονός, ο κ. Κωτσιόπουλος μας είπε: «Ήμουν στο σπίτι μου όταν στις 11 και 5 ακριβώς το βράδυ με πήρε τηλέφωνο η Αστυνομία ότι κάτω στο Συνεταιρισμό έχει πάρει φωτιά. Σε 5 λεπτά ήμουν εδώ. Εκείνη την ώρα είχε έρθει και η Πυροσβεστική και έμπαινε μέσα, προσπάθησαν να περιορίσουν την φωτιά και να τη σβήσουν. Δεν μπορούσαμε να μπούμε όμως μέσα γιατί είχε πολύ καπνό. Από ό,τι είδαμε μετά, είχαν βάλει 5 μπιτόνια (2 κίτρινα και 3 μπλε) με βενζίνη, από τα οποία το ένα δεν κάηκε και γλίτωσε ο ηλεκτρικός πίνακας. Μιλάμε για καθαρό εμπρησμό. Είχαν διαρρήξει την κεντρική πόρτα με λοστάρι και είχαν σπάσει και τα τζάμια από το πλάι, για να ρίξουν από εκεί τη φωτιά».
Σε ερώτησή μας ποιος μπορεί να έβαλε την φωτιά, ο κ. Κωτσιόπουλος τόνισε: «Μπορεί και αντίπαλοι, δεν μπορώ να πω όμως γιατί δεν γνωρίζω. Αντιπαλότητες δεν είχαμε ποτέ με κανέναν. Το μόνο που μας είχαν πει ήταν, γιατί βάλαμε τόσο χαμηλά το δικαίωμα. Εμείς όμως είμαστε συνεταιρισμός και κοιτάμε να εξυπηρετήσουμε τους συνεταίρους μας. Από τη Δευτέρα θα ξεκινούσαμε να δουλεύουμε. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την ζημιά. Θα περιμένουμε να έρθει ειδικός από την εταιρεία να δει τι θέλει αντικατάσταση. Το εργοστάσιο, είτε το θέλουν είτε όχι, θα λειτουργήσει φέτος, θα το φτιάξουμε και θα λειτουργήσει. Στο παρελθόν ποτέ δεν είχαμε τέτοια προβλήματα, άντε καμιά μικροκλοπή. Πώς φτάσαμε εδώ ούτε που ξέρω».
Στη συνέχεια μιλήσαμε και με αγρότες συνεταιριστές Ο Δημοσθένης Ρέμπελος σημείωσε: «Αυτό που έγινε σε καινούργιο εργοστάσιο είναι αίσχος. Φέτος περιμέναμε να πάμε κάπως καλά, καθώς μέχρι τώρα όλο ζημιά είχαμε. Καινούργιο εργοστάσιο και έγινε μπαρούτι... Φέτος θα δούλευε ουσιαστικά πρώτη φορά στην μεγάλη παραγωγή. Ποιος το έκανε; Οι άλλοι ανταγωνιστές - ποιος να το έκανε, εγώ; Οι άλλοι θα δυσκολεύονταν φέτος».
Τέλος ο Δημήτρης Στρίγγας μας είπε: «Αυτό το πράγμα είναι εμπρησμός. Γίνανε μεγάλες ζημιές για να μην δουλέψει το εργοστάσιο, αυτό πιστεύω ότι έγινε. Είναι μια πράξη που δεν έχει ξαναγίνει στην περιοχή μας. Φέτος περιμέναμε να δουλέψει, που έχει παραγωγή. Τώρα το κάψανε και ούτε ξέρουμε τι θα γίνει».

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου