Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Στην κορυφή της Μάλιζας

Η Μάλιζα είναι το βουνό που στην αγκαλιά του είναι φωλιασμένο το χωριό Άνω Δώριο (Σουλιμά). Μπορεί να φαντάζει στον επισκέπτη απρόσιτη - απροσπέλαστη, αλλά δεν είναι έτσι. Κάποτε, όταν το χωριό έσφυζε από ζωή, ήταν ένα ήμερο μέρος όπου οι κάτοικοί του καλλιεργούσαν τη γη της. Σήμερα, παρά την εγκατάλειψη και την ερήμωση παραμένει ένα μέρος ομαλό και προσπελάσιμο, χάριν στην παρέμβαση που έγινε το έτος 2007 από τον τότε Δήμο Δωρίου και συγκεκριμένα από τον συγχωριανό μας και τότε Αντιδήμαρχο Κώστα Β. Πάλλα, που με δικές του ενέργειες κατασκευάστηκε αγροτικός δρόμος που οδηγεί στην κορυφή της.
Από εκεί η θέα είναι μοναδική (φωτογραφία 1). Το χωριό, απλώνεται μπροστά σου, ήρεμο και γαλήνιο.
Για να ανέβει κάποιος στη Μάλιζα είτε πεζός, είτε με αυτοκίνητο (με μεγάλες δυσκολίες), χρειάζεται να διανύσει μια απόσταση 3.200 μέτρων, από την πλατεία του χωριού.

Συγκεκριμένα χρειάζεται να ακολουθήσει τον δρόμο από την πλατεία μέχρι το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στη Γρηγόραινα, που είναι 1.100 μέτρα. Αμέσως μετά να στρίψει αριστερά και να ακολουθήσει τον αγροτικό δρόμο όλο αριστερά προς τη Μάλιζα. Στα 2.400 μέτρα περίπου και στα αριστερά υπάρχει μια πηγή, όπου μπορεί κάποιος να δροσιστεί (θέση Πουσιμάδι).

Συνεχίζοντας φτάνει στα 3.200 μέτρα κι εκεί βρίσκει το σταυροδρόμι, που αριστερά μετά από 500 μέτρα οδηγεί στον ναό του παλιού προφήτη Ηλία (3,7 χλμ - φωτογραφία 2) και δεξιά μετά από μία ευχάριστη πεζοπορία 900 μέτρων  (4,1 χλμ) βγάζει στο πλάτωμα με θέα το Σουλιμά (θέση Κιβούρι).
Από το εκκλησάκι του παλιού προφήτη Ηλία βλέπει κανείς στο βάθος τον Κυπαρισσιακό κόλπο και την Κυπαρισσία, το Καλό Νερό κι άλλα χωριά.
Από το Κιβούρι (κατάληξη δρόμου - φωτογραφία 5) εκτός από το Άνω Δώριο (Σουλιμά) βλέπει τον Χαλκιά, το Χρυσοχώρι, το Ψάρι, το Βασιλικό, το Δώριο κι άλλα χωριά. Επίσης βλέπει στο βάθος αριστερά τις βουνοκορφές του Τετραζίου όρους και λίγο πιο δεξιά τον καταπράσινο Μεσσηνιακό κάμπο με κατάληξη το λιμάνι της Καλαμάτας.
Όποιος κάνει αυτή τη διαδρομή, εκτός από τη μαγευτική θέα που συναντά, απολαμβάνει την ανέγγιχτη φύση από το ανθρώπινο χέρι που ξεπερνά κάθε φαντασία. (φωτογραφία 3 και 4)

Σημ.: Οι αποστάσεις είναι ακριβείς. Ο δρόμος στα πρώτα του 1.100 μέτρα είναι άσφαλτος. Από εκεί και μετά χρειάζεται, δυστυχώς, αυτοκίνητο με κίνηση στους 4 τροχούς για κάποιον που δεν θα επιλέξει την πεζοπορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου