Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Λαογραφικό Μουσείο

Του Λεωνίδα Θεοχάρη

Λαογραφικό Μουσείο λέγεται το ίδρυμα, στο οποίο φυλάσσονται και επιδεικνύονται κατάλληλα ταξινομημένα διάφορα αντικείμενα, άξια λόγου.
Τέτοια λαογραφικά μουσεία υπάρχουν πολλά στην πατρίδα μας, τα περισσότερα είναι κρατικά, δημοτικά και συλλογικά, υπάρχουν όμως και ιδιωτικά.

Ένα τέτοιο ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο, πλούσιο σε εκθέματα είναι και το δικό μας που βρίσκεται στο ιστορικό χωριό μας το Άνω Δώριο, το θρυλικό Σουλιμά της επαρχίας Τριφυλίας, του νομού Μεσσηνίας.
Η ιδέα της ίδρυσης στο χώρο του σπιτιού μας, γεννήθηκε πριν πολλά χρόνια. Στενοχωριόμασταν και λέγαμε ότι αυτά τα αντικείμενα θα χαθούν με το πέρασμα του χρόνου ή θα πεταχτούν.
Τότε πέρασε από το μυαλό το δικό μου και της γυναίκας μου Φωτεινής η σκέψη να δημιουργήσουμε ένα Λαογραφικό Μουσείο.
Έτσι με πολύ κόπο αλλά και μεράκι και σεβασμό στην παράδοση, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε πολλά παλιά αντικείμενα, που χρησιμοποιούσαν οι γονείς και οι πρόγονοι μας και δε χρησιμοποιούνται πια σήμερα.

Τα αντικείμενα της συλλογής μας αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις δραστηριότητες της περιοχής μας. Πολλά από αυτά είναι απλά. Μερικά έχουν συναισθηματική αξία, άλλα πάλι, καίτοι είναι κατασκευασμένα με πρωτόγονα μέσα, είναι φτιαγμένα με πολύ μεράκι, υπομονή και γούστο και είναι πολύ ωραία, διότι τα έφτιαχναν όμορφα και ωραία για να αρέσουν, για να ανακουφίζουν τον πόνο τους και την ταλαιπωρία τους, τη σωματική και ψυχική τους κούραση.

Σημ: Η έκπληξη αλλά και η χαρά μου βλέποντας το ιδιωτικό αυτό μουσείο είναι απερίγραπτη. Συγχαρητήρια στο φιλόπατρη Σουλιμαίο Λεωνίδα αλλά και στην άξια κατά γενική ομολογία σύζυγό του Φωτεινή, γιατί τέτοιες ενέργειες, γνωρίζουν στους νεότερους την παράδοσή μας και αναδεικνύουν και προβάλουν το χωριό μας. Το μουσείο είναι αξιόλογο και ο Λεωνίδας και η Φωτεινή είναι εκεί πρόθυμοι να ξεναγήσουν κάθε επισκέπτη του ντόπιο ή ξένο στο χωριό μας. Όποιος θέλει να επισκεφτεί το μουσείο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους στα εξής τηλέφωνα: 2765031257 - 6972524957

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου