
Παρουσίαση του βιβλίου «ΤΟ ΜΠΙΖΟ (σήμερα ΚΥΨΕΛΗ) της Τριφυλίας» του Στάθη Παρασκευόπουλου στον ιερό τόπο της μνήμης και της πίστης.
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μπιζό, τόπο ιερό και συνδεδεμένο με τη συλλογική μνήμη του τόπου, όπου ο αείμνηστος παππούς μας Χαράλαμπος υπήρξε πρωτεργάτης στην ανέγερσή του, τελέστηκε την Τετάρτη 23 Απριλίου Θεία Λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση και δοξολογία στο Ηρώο. Ακολούθησε στον προαύλιο χώρο του ναού η πανηγυρική παρουσίαση του βιβλίου του δασκάλου, συγγραφέα και θεματοφύλακα της ιστορίας μας, Στάθη Παρασκευόπουλου.
Το Μπιζό, ο τόπος των προγόνων μας, έζησε μια ιστορική στιγμή που επισφραγίστηκε με λόγο, τιμή, συγκίνηση και πράξη πολιτισμού.
Βύρων Πολύδωρας.
Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας, παιδί της παραποτάμιας Νέδας, από την αντικριστή Γάρδιτσα - τα σημερινά Περιβόλια Ολυμπίας - επέστρεψε νοερά στον γενέθλιο τόπο του μέσα από τη γη του Μπιζού, που μοιράζεται την ίδια ρίζα, την ίδια ανάσα με τα νερά του ιερού ποταμού.
Ήρθε όχι ως θεσμικός προσκεκλημένος, αλλά ως γόνος της ίδιας γης, ως συνεχιστής της ίδιας μακράς, αγωνιστικής και πνευματικής παράδοσης των παραποτάμιων κοινοτήτων. Με λόγο εμποτισμένο από την ιστορική συνείδηση, την αγάπη για τον λαό της υπαίθρου και την τιμή στους αγωνιστές της ελευθερίας, ανέδειξε το Μπιζό σε σύμβολο πολιτιστικής επιμονής, εθνικής αντοχής και πνευματικής αξιοπρέπειας.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον προγονό του, τον προεπαναστατικό οπλαρχηγό καπετάν Τσιράνη, και μέσα από τη μορφή του να αναδείξει όλους τους ανώνυμους ήρωες που κράτησαν την πατρίδα ζωντανή με σπαθί, άροτρο και προσευχή.
Ο λόγος του "συγχωριανού" Βύρων Πολύδωρα, χείμαρρος στοχασμού και ευθύνης, αγκάλιασε το παρόν με το παρελθόν, και συγκλόνισε όσους παρευρέθηκαν.
Ήταν ένας ύμνος στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο, στον δάσκαλο, στον εραστή της γης και της ιστορίας.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση του προσφέρθηκε από το μέλος του Συλλόγου Σταύρο Σταθόπουλο ο επετειακός Τόμος των Ντρέδων, ως συμβολικό αντίδωρο σε έναν άνθρωπο που τίμησε διαχρονικά την παράδοση, την ελληνική γλώσσα και την πολιτισμική κληρονομιά.
Στάθης Παρασκευόπουλος.

Αναφέρθηκε με σεβασμό και αγάπη στους αείμνηστους ιστορικούς ερευνητές και συγγραφείς του Κούβελα, Σωτήρη Παπαδόπουλο και Παναγιώτη Ηλιόπουλο, τους οποίους χαρακτήρισε φάρους της τοπικής μνήμης και θεματοφύλακες μιας ιστορίας που αξίζει να διασωθεί, καθώς και στον αείμνηστο αρχίατρο από την Κυπαρισσία Βασίλη Ηλιόπουλο.
Δεν τους μνημόνευσε ως απλούς προγενέστερους, αλλά ως αδελφούς ψυχής στον ίδιο δρόμο της υπηρεσίας προς την ιστορία και την πατρίδα.
Στο τέλος της παρουσίασης, ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος -η ψυχή του Μπιζού- του πρόσφερε με σεβασμό και συγκίνηση την εικόνα της Βρεφοκρατούσας Παναγίας, σύμβολο μητρικής στοργής και ελπίδας, ενώ στη σύζυγό του Κατερίνα την εικόνα του Αγίου Γεωργίου, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για τη συνεισφορά και τη συνοδοιπορία τους. Ήταν μια στιγμή βαθιάς ανθρωπιάς, όπου οι εικόνες έγιναν φορείς μνήμης, αγάπης και πνευματικού δεσμού με τον τόπο.
Η παρουσίαση του βιβλίου, με συντονιστή τον Γραμματέα του Συλλόγου, στρατηγό ε.α. Δημήτρη Γεωργόπουλο, ανέδειξε με παραστατικότητα και λαογραφική ευαισθησία την ιστορική διαδρομή του Μπιζού, όπως καταγράφεται στις σελίδες του νέου έργου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μπιζαίων Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, με θερμό καλωσόρισμα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Τάσος Αδαμόπουλος, με αναφορά στην ανάγκη μέριμνας για τους μικρούς, ακατοίκητους αλλά ιστορικά φορτισμένους οικισμούς.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κούβελα, Απόστολος Μπακογιάννης, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ημέρας για τον οικισμό που υπάγεται στη διοικητική του αρμοδιότητα.
Ο Αντιδήμαρχος Τριφυλίας Ιωάννης Φιλντίσης, με αναφορά στον Δάσκαλο Στάθη Κακούτη και την πνευματική του παρακαταθήκη.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Σιδηροκάστρου, Αθανάσιος Κυριαζής, με εγκάρδιο χαιρετισμό και έκφραση στήριξης στον Σύλλογο και στις τοπικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Φυσικών Ελλάδας, Τάκης Φιλντίσης, ο οποίος μίλησε για την αξία της γνώσης ως θεμέλιο της ταυτότητας.
Ξεχωριστές στιγμές:
Η Μπιζαία λογοτέχνης Γεωργία Αγγελοπούλου, με απαγγελία ποιήματος για την πατρική εστία.
Η Κατερίνα Παρασκευοπούλου, σύζυγος του συγγραφέα, συγκίνησε το κοινό διαβάζοντας ένα τρυφερό απόσπασμα από το βιβλίο.
Ο χαιρετισμός του Σταύρου Σταθόπουλου, ήταν μια προσωπική κατάθεση ψυχής για το Μπιζό: την αγάπη, την ευθύνη, την ιστορία και την πίστη στη συνέχεια.
Το Μπιζό κατέχει επίσης το πρώτο του κεφάλαιο στον επετειακό Τόμο των Ντρέδων της ελληνικής έκδοσης - κεφάλαιο που θα παραμείνει και στη γαλλική έκδοση.
Οι πρώην διπλωμάτες και οι απόστρατοι στρατηγοί των παραποτάμιων κοινοτήτων της Νέδας, με τον λόγο τους -μεστό, ευθύ, εμποτισμένο με συναίσθημα και βιώματα- μετέφεραν τη σιωπηλή αλλά βαθιά δύναμη της ενδοχώρας. Άνθρωποι των γραμμάτων, των όπλων και της διπλωματίας, ένωσαν φωνή και καρδιά με τους κατοίκους του Μπιζού, σε μια αναμέτρηση όχι με την ιστορία, αλλά με την ευθύνη της διατήρησής της.
Παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους:
Αντώνης Αγγελόπουλος, στρατηγός ε.α.
Αθανάσιος Καραμπάτσος, πρέσβης ε.τ. και Πρόεδρος του Συλλόγου Στάσιμου
Χρήστος Κοντοβουνήσιος, πρέσβης ε.τ.
Κωνσταντίνα Φιλντίση, πρόεδρος της Κοινότητας Βανάδα
Νίκος Παναγιωτόπουλος, επιχειρηματίας
Βασιλική Γεωργοπούλου, μεταφράστρια του Τόμου των Ντρέδων στη γαλλική
Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, στρατηγός ε.α. του Μηχανικού
Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, στρατηγός ε.α.
Μαργαρίτα Πολύδωρα, δικηγόρος
Γεώργιος Γκότσης, στρατηγός ε.α. από Χαλκιά
Γιάννης Παναγιωτόπουλος, Αντισμήναρχος Ιπτάμενος
Κώστας Γεωργακόπουλος, Αστυνομικός διευθυντής
Μαρία Λιακάκη, Πρόεδρος Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών
Σπύρος Αδαμόπουλος, πρώην Αντινομάρχης
Πέτρος Γιαννόπουλος, οινοπαραγωγός από τη Λινίσταινα.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι έλαβαν ως δώρο το βιβλίο του συγγραφέα, ευγενική προσφορά του Συλλόγου των Μπιζαίων.
Το Μπιζό χθες δε φιλοξένησε απλώς μια παρουσίαση - έγραψε τη χρυσή του σελίδα στην Τοπική Ιστορία.
Σύλλογος Μπιζαίων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου