Η Ιστορία δεν είναι θέμα προσωπικών ερμηνειών ή επιλεκτικής αφήγησης. Βασίζεται σε τεκμηριωμένες πηγές και διασταυρωμένα στοιχεία που αποκαλύπτουν την αλήθεια, τιμώντας το παρελθόν και τους πρωταγωνιστές του.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύεται μια σημαντική ιστορική αποκάλυψη: το Ιερό Δισκοπότηρο που βρίσκεται σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Σιδηρόκαστρο σχετίζεται άμεσα με την κήρυξη της Επανάστασης στο Άνω Κούβελα και τη μετάληψη των Ντρέδων οπλαρχηγών.
Η Τεκμηρίωση της Ιστορικής Διαδρομής του Ιερού Δισκοπότηρου.
Η ιστορική έρευνα και οι γνωστές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το Ιερό Δισκοπότηρο μεταφέρθηκε στο Σιδηρόκαστρο μετά την Επανάσταση από τον ιερέα Γεώργιο Κασίμη. Ο ίδιος ιερέας ήταν που τέλεσε τη μετάληψη των Ντρέδων οπλαρχηγών στο Άνω Κούβελα, πριν από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων.
Οι Κουβελαίοι Ντρέδες, πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 1821 στην Πελοπόννησο, έδωσαν τον όρκο τους στον Ιερέα Γεώργιο Κασίμη, ο οποίος ευλόγησε τα όπλα τους, με το Δισκοπότηρο που σήμερα βρίσκεται στο Σιδηρόκαστρο. Ανάμεσα στους οπλαρχηγούς που μετέλαβαν ήταν:
- Ο Γιαννάκης Μέλιος, δάσκαλος του κλεφτοπόλεμου και συναρχηγός με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη των οπλαρχηγών της Πελοποννήσου.
- Ο Κωνσταντής και Δημήτρης Μέλιος.
- Ο Παναγιώτης Ντούφας.
- Άλλοι επιφανείς οπλαρχηγοί της Κοινότητας Κούβελα.
Είναι πιθανόν το Δισκοπότηρο να έχει ακόμα βαθύτερη ιστορική διαδρομή, καθώς ενδέχεται να συνδέεται και με προεπαναστατικούς οπλαρχηγούς των Ντρέδων.
Η Σημασία του Κειμηλίου για την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης.
Η ύπαρξη του Δισκοπότηρου ως ιερού κειμηλίου το καθιστά εφάμιλλο των αντίστοιχων κειμηλίων των μεγάλων αγωνιστών του 1821, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας και ο Νικηταράς. Πρόκειται για ένα κειμήλιο απόλυτα συνδεδεμένο με την Ελληνική Παλιγγενεσία και τους αγώνες της Τριφυλίας, των Σουλιμοχωρίων και των Ντρέδων για την ελευθερία.
Το Ανοιχτό Ιστορικό Ερώτημα: Ποια Άλλα Κειμήλια Μεταφέρθηκαν;
Εδώ ανακύπτει ένα σημαντικό ερώτημα προς τους φορείς του Σιδηροκάστρου και όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της ιστορικής αλήθειας:
Εκτός από το Ιερό Δισκοπότηρο, ποια άλλα ιερά κειμήλια έφερε ο ιερέας Γεώργιος Κασίμης από το Άνω Κούβελα στο Σιδηρόκαστρο;
Μήπως ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται και το Ιερό Ευαγγέλιο ή άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα που συνδέονται με την Επανάσταση;
Αποκατάσταση της Ιστορικής Αλήθειας.
Είναι επιτακτική η ανάγκη οι αρμόδιοι φορείς να απαντήσουν με τεκμηριωμένα στοιχεία και να συμβάλουν στην ανάδειξη της πραγματικής ιστορικής διαδρομής αυτών των κειμηλίων. Οι πηγές δεν μπορούν να αντικρουστούν με ατεκμηρίωτες τοποθετήσεις ή εικασίες. Η ιστορία δεν παραχαράσσεται ούτε υποτάσσεται σε αφηγήσεις χωρίς αποδείξεις.
Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η ανάδειξη των αυθεντικών κειμηλίων τιμά την Ιστορία των Ντρέδων, των Σουλιμοχωρίων, της Τριφυλίας και συνολικά της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Η αλήθεια δεν φοβάται τον έλεγχο. Περιμένουμε υπεύθυνες απαντήσεις, στηριγμένες σε πηγές.
Με εκτίμηση,
Σταύρος Γ. Σταθόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου