Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Γάμος Πέτρου και Αλεξάνδρας στο Άνω Δώριο (Σουλιμά)

Στις 8 Ιουνίου ξύπνησε το Σουλιμά από τον βαθύ ύπνο της ραστώνης στον οποίο τον έχει ρίξει εδώ και πολλά χρόνια η μοναξιά και η εγκατάλειψη. Ήχησαν όργανα, ειπώθηκαν τραγούδια χαράς, ξεδιπλώθηκαν παραδοσιακοί χοροί. Ξύπνησαν μνήμες!
Η λάτρης της παράδοσης και του χωριού, Αλεξάνδρα Τασιγιώργου, συγγραφέας του βιβλίου «Στη Χούφτα Του Θεού, Σουλιμά-Σουλιμοχώρια» και ο εκλεκτός της καρδιάς της Πέτρος Νικολόπουλος αποφάσισαν να τελέσουν, μετά από 50 περίπου χρόνια, παραδοσιακό γάμο στο χωριό καταγωγής της νύφης, στο θρυλικό Σουλιμά, την έδρα των Ντρέδικων χωριών.
Αρκετό καιρό πριν είχαν γίνει ετοιμασίες στο χωριό από την άοκνη πρόεδρό του, Αγγελική Θεοχάρη (θερμά συγχαρητήρια), και στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας από τον Ιερέα Φώτιο Λυκοτραφίτη και τις επιτρόπους Γεωργία Κοτσάκη και Βασιλική Μαγκαφά. 
Στο πατρικό σπίτι της οικογένειας του Αναστασίου Τασιγιώργου από το πρωί της 8ης Ιουνίου σημειώθηκε γλυκιά αναστάτωση και έντονος αναβρασμός. Για μια στιγμή πρόβαλε στην αυλόπορτα, κάτω από τις μουριές, η Μήτσο-Πανονάσαινα, Ελένη Θεοχάρη, τραγουδώντας με την παραδοσιακή κεντητή πίτα του γάμου στο χέρι, την οποία προσωπικά είχε φιλοτεχνήσει.
Μετά το μεσημέρι μαζεύτηκε το συμπεθεριό, περί τα τρακόσια άτομα από τα Σουλιμοχώρια, αλλά φίλοι και συγγενείς από όλη την Ελλάδα ακόμα κι από το εξωτερικό. 
Στην αυλή οι οργανοπαίκτες υπό την εποπτεία αλλά και τη συμμετοχή του Λεωνίδα Παπακώστα, του πλέον ένθερμου υποστηρικτή της παράδοσης, διαλάλησαν και διατράνωσαν την παράδοση με τα τραγούδια του γάμου. Στον απόηχο του κλαρίνου αλλά και των τραγουδιών των κοριτσιών γινόταν στα ενδότερα ο στολισμός της νύφης. 
Για μιας πρόβαλλε στο χαγιάτι απαστράπτουσα και λαμποκοπούσα. Υπό τα συνεχή χειροκροτήματα και τις θερμές ευχές του συμπεθεριού κατέβηκε στην πλακόστρωτη αυλή όπου στήθηκε ο πρώτος χορός.
Στη συνέχεια η νύφη, υποβασταζόμενη από τον πατέρα και τον αδελφό της πορεύθηκε προς την εκκλησία, με πρωτοπόρα τα «βιολιά» και τη ζωντανή συνοδεία του συμπεθεριού. Στην εκκλησία την υποδέχθηκε ο γαμπρός για να την οδηγήσει στο εσωτερικό της όπου υπό την ευλογία Του Θεού και τις ευχές των ανθρώπων θα ξεκινήσουν την έγγαμη ζωή.
Μετά την τέλεση του ιερού μυστηρίου του γάμου ακολούθησε στο προαύλιο της εκκλησίας, κάτω από τον πλάτανο, ο δεύτερος παραδοσιακός χορός τον οποίο έσυρε το νιόπαντρο ζευγάρι, οι κουμπάροι, οι γονείς, τα αδέλφια και το συμπεθεριό.
Η γαμήλια τελετή και το παραδοσιακό της μέρος έκλεισε με την γαμήλια δεξίωση που παρέθεσε το ζευγάρι στο κέντρο διασκέδασης «Άμμος» της Κυπαρισσίας όπου ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι και οι νιόπαντροι ευχαρίστησαν από καρδιάς τους καλεσμένους τους για τις θερμές ευχές τους και τη μεγάλη τιμή που τους έκανε.
Αναστάσιος Τασιγιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου