Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στο Άνω Δώριο

Η αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης του, χαρακτηρισμένου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου, Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου στο Άνω Δωρίου του Δήμου Οιχαλίας, εγκρίθηκε με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού.
O Άγιος Δημήτριος κατασκευάστηκε το 1402 και ήταν ο πρώτος κύριος ναός ως το έτος 1859, οπότε κατασκευάστηκε στο Άνω Δώριο η Αγία Τριάδα, η οποία είναι και μεγαλύτερη σε χωρητικότητα.
Είναι πετρόκτιστος με εξωτερικές διαστάσεις 16,4 μέτρα μήκος και 6,4 μέτρα πλάτος και εμβαδόν καθαρής χωρητικότητας 50 τ.μ. περίπου.
Στον ιερό χώρο του Αγίου Δημητρίου ο παπάς, φιλικός και γνωστός αρχηγός των Ντρέδων Δημήτριος Παπατσώρης, αφού έκανε κατανυκτική λειτουργία, κήρυξε την επανάσταση στις 24 Μαρτίου του 1821 και ευλόγησε τα όπλα των αγωνιστών που είχαν μαζευτεί από όλα τα Σουλιμοχώρια.
Μάλιστα, συνηθίζεται να αποκαλείται στα Σουλιμοχώρια και στην ευρύτερη περιοχή ως «Η Αγία Λαύρα της Τριφυλίας», ενώ έγινε γνωστός παντού λόγω του γεγονότος.

Εργασίες
Η αρχιτεκτονική μελέτη του ναού εγκρίθηκε με τους εξής όρους:

-Στο υπάρχον κτιστό τέμπλο να γίνουν εργασίες εξυγίανσης (αφαίρεση και αντικατάσταση τυχόν σαθρών τμημάτων των επιχρισμάτων του), διατηρούμενων των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του
-Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στην περίπτωση εφαρμογής εξωτερικών αρμολογημάτων, προκειμένου να μην αλλοιωθεί το ύφος του ναού. Ειδικότερα, πριν από την τελική επιλογή της σύστασης του αρμολογήματος και της απόχρωσης θα πρέπει, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, να προηγηθούν δοκίμια για την επιλογή του καταλληλότερου
-Γενικότερα όλες οι εργασίες να γίνουν σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και υπό την εποπτεία της, προκειμένου να επιλεγούν τα καταλληλότερα υλικά, χρωματισμοί και μέθοδοι αποκατάστασης.

Πηγή: tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου