Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Τίμησαν την 80ή Επέτειο Ολοκαυτώματος του Αετού

Εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο ολοκαυτώματος του Αετού και για τη μνήμη των θυμάτων της κατοχικής θηριωδίας πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου 2023 στο μαρτυρικό χωριό.
Στο μνημείο των πεσόντων στις 11.30 το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομο. Ακολούθησε ομιλία από τον Παναγιώτη Καραΐσκο συνταξιούχο καθηγητή μαθηματικών, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα που σημάδεψαν στην ιστορία του χωριού το οποίο παραδόθηκε στις φλόγες από τα κατοχικά στρατεύματα. Αλλά και στο τι ακολούθησε για να μπορέσουν οι κάτοικοι του χωριού να ξαναφτιάξουν το χωριό τους και το βιός τους.
Στη συνέχεια ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων: (Εκτελεσθέντες - Πυρποληθέντες) από το μαρτυρικό Αετό: Αλέξιος Δημ. Γκότσης (Προκόπης), Θεόδωρος Κων. Καζάντζας (Κοκώνης), Μήτρος Γρ. Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Γ. Χαϊμανάς (Γυφτογεώργακας), Γεώργιος Θ. Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Π. Γκότσης (Κόρος), Γεώργιος Ι. Χαϊμανάς (Γιωργιάννης). Από τα γειτονικά χωριά: Κατσιάρας Κωνσταντίνος, Πετρόπουλος Μήτρος, Δημητροπούλου Γιαννούλα, Βόγκα Βασιλική (Κοπανάκι 1944), Αποστολόπουλος Μιχάλης (Κοπανάκι 1944) Μανωλόπουλος Νικόλαος, Παναγιωτόπουλος Γ. Γρηγόριος (Σελλά Τριφυλίας).
Στεφάνια κατέθεσαν, εκ μέρους του Δήμου Τριφυλίας ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αετού Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» Δημήτρης Δριμής, ο εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων Γεώργιος Μανωλόπουλος, εκ μέρους της εθνικής αντίστασης ο Λεωνίδας Κωτσιόπουλος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας Παναγιώτης Λούτος η γενική γραμματέας του Συλλόγου «Ο Αετός Τριφυλίας» Αλεξάνδρα Καραΐσκου και η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αετού Δήμητρα Γαρδίκα.
Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής και έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Πηγή: eleftheriaonline.gr - Best-tv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου