Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Δελτίο τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Νομισματικής Απεικόνισης Ορκωμοσίας Ντρέδων

Με επιτυχία στέφτηκε η πρώτη παμμεσσηνιακή συνάντηση ιστορικού περιεχομένου, που έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, την Πέμπτη 6η Ιουλίου, 19:30. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων των μελών της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας και την έκδοση ψηφίσματος για το εγχείρημα της Νομισματικής απεικόνισης της Ορκωμοσίας των Ντρέδων, στο 2ευρω του 2024. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν για την «Ενίσχυση των δεσμών με την ομογένεια» ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες, ενώ μετά το πέρας των εργασιών, ομόφωνη υπήρξε η απόφαση στήριξης του εγχειρήματος της νομισματικής απεικόνισης της Ορκωμοσίας των Ντρέδων.
Τη συνάντηση άνοιξε ο κ. Νίκος Αβραμίδης, Αντιδήμαρχος, Εκπρόσωπος Δημάρχου Δήμου Αθηναίων ως οικοδεσπότης, με πρώτο ομιλητή τον Επίτιμο Α/ΓΕΣ Στρατηγό Χαράλαμπο Λαλούση, τέως Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και νυν Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Νομισματικής Απεικόνισης Ορκωμοσίας Ντρέδων, ο οποίος επεσήμανε τη σημαντική συνεισφορά των Ντρέδων στην Επανάσταση του 1821, καθώς και τη σημασία ανάδειξής της, μέσω του ψηφίσματος της Νομισματικής Απεικόνισης. Επιπλέον, τόνισε την αναγκαιότητα σύσφιξης των δεσμών μεταξύ των μεσσηνιακών συλλόγων.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμη ο Άγγελος Συρίγος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Βουλευτής Α΄ Αθηνών Νέας Δημοκρατίας και τ. Υπουργός, ο Αλέξης Χαρίτσης, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Νομού Μεσσηνίας, τ. Υπουργός και ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Μίλτος Χρυσομάλλης.
Έπειτα από εισήγηση του Γραμματέα της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας κ. Παναγιώτη Μπαζίγου σχετικά με την παρούσα κατάσταση των μεσσηνιακών συλλόγων, ακολούθησε κάλεσμα προς τους συμμετέχοντες για κατάθεση προτάσεων με περιεχόμενο την «Ενδυνάμωση των Σχέσεων των Απανταχού Μεσσηνιακών Συλλόγων».
Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν ονομαστικά οι ακόλουθοι: κ. Λούτος Παναγιώτης Ταμίας της Αμφικτυονίας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας,
ο κ. Κώστας Καράμπελας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Ορεινής Μεσσηνίας «ο Επικούριος Απόλλων», η κ. Έφη Μπούνα, Οργανωτική Γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, ο κ. Φώτης Μαρκόπουλος, Αντιδήμαρχος Ιλίου και Πρόεδρος Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσσηνίων Ιλίου «Η Αρχαία Μεσσήνη», η κ. Πολλάλη Πόλα, Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πύλου «το Ναυαρίνο», ο κ. Γεώργιος Μουνδρέας, Πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ένωσης Αθηνών, η κ. Φλωρεντία Ρήγα, Γενική Γραμματέας της Παμμεσσηνιακής, απόγονος του Γ. Γκρίτζαλη και Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Νομισματικής Απεικόνισης Ορκωμοσίας Ντρέδων, ο κ. Αντώνης Γεωργακόπουλος από τον «Σύλλογο Απανταχού Σελλαίων», ο κ. Γιάννης Ρούσσης, Πρόεδρος Συλλόγου Τριφυλίων Δυτ. Αθήνας, η κ. Αργυρώ Αδαμοπούλου, Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Αρμεναίων Κυπαρισσίας Μεσσηνίας, η κ. Ευφροσύνη Ζησιμοπούλου, Ταμίας του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης, ο κ. Χρήστος Μπακούρος, Πρόεδρος Τμήματος ΑΧΕΠΑ, ο κ. Σπυρίδων Δημητρακόπουλος, Πρόεδρος Συλλόγου Κορώνης και ο κ. Φωτεινός, Πρόεδρος Μεσσηνίων Βορείων Προαστίων. Οι σχετικές εισηγήσεις και προτάσεις θα μελετηθούν και θα ανακοινωθούν στο Συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 5 Αυγούστου, στο Costa Navarino.
Στη συνέχεια, ο κ. Σταύρος Σταθόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για την Νομισματική απεικόνιση της Ορκωμοσίας των Ντρέδων στο 2ευρω του 2024, αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορική συμβολή των Ντρέδων στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα και στη Μεσσηνιακή Επανάσταση του 1834. Ανέγνωσε το Ψήφισμα για τη νομισματική απεικόνιση της Ορκωμοσίας των Ντρέδων, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα κι αναμένεται να κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας και το Υπουργείο των Οικονομικών. Δεδομένης της αναγκαιότητας αναγνώρισης εκ μέρους της πολιτείας της σημαντικής συνεισφοράς τους, πρόκειται για σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, δόθηκε τιμητικά στον κ. Αλέξη Χαρίτση ο επετειακός τόμος για τους Ντρέδες. Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν αριθμημένες μεταξοτυπίες πίνακα ζωγραφικής, φιλοτεχνημένες από τον κ. Γεώργιο Πηρούνια, ζωγράφο εκ Λακωνίας, με θέμα την πρώτη μάχη του Αγώνα από τους Ντρέδες στη Λιγούδιστα - Χώρα. Η πρώτη μεταξοτυπία δόθηκε στον κ. Γιάννη Μπίρη, ιστορικό και συγγραφέα, στον οποίο οφείλεται η ανάδειξη του γεγονότος, ενώ οι υπόλοιπες προσφέρθηκαν μία για κάθε Σουλιμοχώρι, καθώς και σε προσωπικότητες, συνοδοιπόρους στην ανάδειξη της ιστορίας των Ντρέδων.
Η Συντονιστική Επιτροπή Νομισματικής Απεικόνισης Ορκωμοσίας Ντρέδων θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους θαυμάσιους οικοδεσπότες της Παμμεσσηνιακής εκδήλωσης, Αντιδήμαρχο Δήμου Αθηναίων κ. Νίκο Αβραμίδη και τη διαμερισματική σύμβουλο Ελευθερία-Νεκταρία Φίλντιση, όπως και όλους όσους έδωσαν το παρών. Ενδεικτικά, τη συνάντηση τίμησαν η κ. Δήμητρα Νάνου, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής και υποψήφια Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκος Κούκης, ο Καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων κ. Δημήτρης Πανομήτρος, η Ακαδημαϊκός και Ιστορικός Τέχνης κ. Λουΐζα Καραπιδάκη. Ακόμα, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Κόκοτα Χριστίνα, οι υποψήφιοι για την Περιφέρεια κ. Ρίτα Πικρού-Μωραϊτάκη, κ. Καρούλιας Νίκος, κ. Τρανούλη Αθηνά, κ. Σοφία Δεμπεγιώτη, η υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Αθηνών κ. Μαρία Κοκκινάκη, ο υποψήφιος Δήμαρχος Οιχαλίας, απόγονος του Παπατσώρη κ. Κώστας Ρεϊτζόπουλος, η κ. Ελένη Μητροπούλου, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στο Περιστέρι, ο διακεκριμένος φίλος των Ντρέδων, κ. Σπύρος - Richard Hagabimana, η κ. Ντίνα Αναστασιάδου - Πρόεδρος Ελληνοϊαπωνικού συνδέσμου - γλύπτρια - ζωγράφος sumi-e, ο ζωγράφος κ. Γεώργιος Πηρούνιας, η ζωγράφος κ. Δήμητρα Φωτοπούλου, η αγιογράφος κ. Μαρία Αρτεμησία Τσιούτσια, η συνθέτρια κ. Αθηνά Παυλάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου