Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Τιμήθηκε η επέτειος της μάχης των 7 Λαπαίων

Η επέτειος της Μάχης των 7 Λαπαίων τιμήθηκε το πρωί της Παρασκευής 21 Απριλίου 2023 στο Άνω Λάπι και στην τοποθεσία της μάχης, στη θέση «Κουρόρα». 
Στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Άνω Λάπι τελέστηκε θεία λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας στο σημείο της μάχης, όπου βρίσκεται και το μνημείο, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση.
Ομιλία με αναφορά στα ιστορικά γεγονότα έγινε από τον Ιωάννη Ρούσση, ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, πρόεδρο του Συλλόγου Τριφυλίων Περιστερίου - Δυτικής Αθήνας. 
Έγινε απαγγελία ποιημάτων από μαθητές σχολείων του Κοπανακίου, προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τον αντιδήμαρχο Τριφυλίας Αλέξανδρο Κουτρουμπή, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Π.Σ. Βασίλειο Καπέλιο, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Κοπανακίου Γρηγόρη Παπαδόπουλο, εκπρόσωπο του Α.Τ. Τριφυλίας, εκπροσώπους συλλόγων και φορέων. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και στον προαύλειο χώρο του Παναγίας προσφέρθηκε κέρασμα για τους παρευρισκόμενους.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

Κατά τον Απρίλιο του 1827 ο Ιμπραήμ Πασάς με Τουρκοαιγυπτίους και Αλβανούς διασχίζει πάλι την Τριφυλία. Σκοτώνει, καίει και καταστρέφει τα πάντα. 
Στα Κοντοβούνια και στα Σουλιμοχώρια, στα χωριά της Αυλώνας και του Δωρίου, του Αετού και της Τριπύλας, του Σκληρού και της Ανδρίτσαινας, οι Έλληνες είναι ακλόνητοι και με το καριοφίλι στο χέρι. Δεν προσκυνούν, δεν υποτάσσονται. 
Ο γενικός στρατιωτικός αρχηγός τους είναι ο Αθ. Γρηγοριάδης. Στα μέσα Απριλίου του 1827 τα ελληνικά στρατεύματα με 3.000 άνδρες είναι συγκεντρωμένα στην κορυφή του βουνού, βορείως του Κοπανακίου, όπου άλλοτε ήταν το χωριό Λάπι. 
Ο Ιμπραήμ ξεκινά από την περιοχή της Κυπαρισσίας με μεγάλη στρατιωτική δύναμη. Φτάνοντας στην πεδινή περιοχή της Αγριλιάς, πλησίον του Κοπανακίου, στέλνει στις 6 Απριλίου 1827 στους Τριφύλιους - Αρκαδίους επιστολή, με την οποία προσπαθεί να κολακεύσει, να δώσει υποσχέσεις για πολλά δώρα και προνόμια, χωράφια και αξιώματα, «άφεσιν και συγχώρεσιν» για ό,τι έχει γίνει. 
Ο γενικός στρατιωτικός αρχηγός και οι υποστράτηγοί του από το γενικό στρατόπεδο των Αρκάδων απαντούν στις 16 Απριλίου 1827 στον Ιμπραήμ Πασά ότι «περιφρονούμε τις περί υποταγής προτάσεις σου, διότι είμαστε ορκισμένοι να ελευθερώσωμεν την κινδυνεύουσα πατρίδα μας διά πάσης θυσίας... σε περιμένομεν προθύμως διά να σε πολεμήσωμεν και να μάθης και πάλιν τι είναι Αρκαδίων τουφέκι...». 
Στις 22 Απριλίου 1827, στην κορυφή της Κουρόρας, γίνεται μάχη με μεγάλες απώλειες για τον Ιμπραήμ και επτά γενναίους μαχόμενους Λαπαίους. Τους Μίτζα, Μπούρα, Στέργιο, Τζανέτο, Πανοστάθη ή Πανούση, Δήκο και Ματζώρη.

Πηγή: eleftheriaonline.gr - Φωτογραφίες: Γιάννης Ρούσσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου