Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Μήνυμα του Δημήτρη Γεωργόπουλου, Προέδρου του Συλλόγου Καλλίτσαινας

Αγαπητά μέλη του Συλλόγου μας και αγαπητοί συγχωριανοί.

Σας χαιρετώ και σας εύχομαι υγεία, χαρά και κάθε καλό. Επίσης με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα σας εύχομαι Καλή Ανάσταση. Θα είναι μεγάλη μας χαρά να έρθετε στο χωριό, όσοι περισσότεροι μπορείτε, για να γιορτάσουμε σ’ αυτό μαζί.
Λυπούμαι πάρα πολύ, γιατί διάφοροι λόγοι δε μου επιτρέπουν να είμαι παρών στις αρχαιρεσίες μας την Κυριακή 2/4/23. Ωστόσο να ξέρετε ότι θα είμαι νοερά μαζί σας.
Με την επικοινωνία μας δε αυτή θεωρώ ανάγκη να σας πω κάποια λόγια.
Όπως ξέρουμε όλοι, μετά την εμφάνιση του κορονοιού, πολλά πράγματα στη ζωή μας άλλαξαν. Επί αιώνες σταθερά δεδομένα ανατράπηκαν. Και εκεί που ο νομπελίστας Γιάννης Ρίτσος μας έλεγε: «Τι όμορφα σαν σμίγουνε, σαν αγαπιούνται ανθρώποι, φεγγοβολούν οι ουρανοί, μοσχοβολούν οι τόποι», ήρθαν οι κ.κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς και μας είπαν ότι απαγορεύεται, επί ποινή, να σμίγουμε και ... τόσα άλλα. Η δε κα Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσφατα δήλωσε ότι: «Οι αρχές και οι αξίες με τις οποίες μεγαλώσαμε δοκιμάζονται και τα ιδανικά αμφισβητούνται και όλος ο πλανήτης κινείται προς ασαφή κατεύθυνση». Δηλαδή ζούμε σε μια περίοδο ανεμοζάλης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μεταβληθούν πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων ανεστάλησαν και οι εκδηλώσεις μας.
Νομίζω πως την περίοδο αυτή, που δεν τις κάναμε, θα εκτιμήσαμε σίγουρα και την αξία τους, αλλά και την ανάγκη λειτουργίας του Συλλόγου. Χαθήκαμε κυριολεκτικά. Χωρίς κοινωνικότητα, χωρίς εκδηλώσεις, χωρίς ψυχαγωγία και γενικά χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να ανταμώνουμε, να βλεπόμαστε και να μοιραζόμαστε τις χαρές και τις λύπες μας, η ζωή δεν έχει κανένα σκοπό και κανένα νόημα...
Γι’ αυτό και σας παρακαλώ πολύ, τώρα που τα πράγματα καταλάγιασαν και η ζωή σιγά σιγά επανέρχεται στους κανονικούς της ρυθμούς, να συνεχίσετε να στηρίζετε με την αγάπη σας τον Σύλλογο και το χωριό μας.
Στο σημείο δε αυτό θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω θερμά τα μέλη του Δ.Σ. για την αγάπη, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη που με περιέβαλαν και για την άψογη συνεργασία τους, καθώς και όλα τα μέλη του Συλλόγου για την ένθερμη συνδρομή τους, με την οποία πιστεύω ότι επιτύχαμε πάρα πολλά πράγματα και κυρίως το να έχει ο Σύλλογός μας ένα πολύ καλό όνομα στην περιοχή μας.
Σίγουρα κάναμε και παραλείψεις, αλλά αυτές όπου και αν σημειώθηκαν, να είσαστε βέβαιοι ότι δεν έγιναν από σκοπιμότητα. Πολλές φορές έχουμε πει πως για να κάνουμε λιγότερα λάθη και παραλείψεις θα πρέπει να έχουμε και τις δικές σας απόψεις και προτάσεις, τις οποίες και σας παρακαλώ να μας εκφράζετε, ιδιαίτερη δε ανάγκη έχουμε και από την αυστηρή κριτική σας, η οποία θα μας κάνει προσεκτικότερους και καλύτερους κατά τη διαχείριση των θεμάτων του Συλλόγου.
Στη συνέχεια τονίζω πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι εκτός από τη συγγένεια και τις όποιες σχέσεις έχουμε μεταξύ μας, όλους μας μάς συνδέει το χωριό μας. Αυτό είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μας. Ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς είπε ότι: «η ελληνική ψυχή δεν μπορεί να ζήσει χωρίς πατρίδα». Έτσι λοιπόν και εμείς δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το χωριό μας κι ας είναι μικρό και ορεινό. Ο αείμνηστος Σίμων Καρράς, όταν επισκεπτόταν τα χωριά για να καταγράψει τα δημοτικά μας τραγούδια, μεταξύ άλλων, διαπίστωσε ότι: «Στα ορεινά χωριά δεν έχουν μόνο τις δροσιές και τις πρασινάδες, αλλά έχουν κάτι σημαντικότερο και ιερότερο. Διατηρούν ζωντανή την παλιά εθνική μας κληρονομιά. Διατηρούν τις παραδόσεις μας, τη φιλοξενία, τα δημοτικά τραγούδια και γενικά τα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας».
Αυτό βέβαια μας τιμά και μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους, αλλά παράλληλα μας δημιουργεί και την υποχρέωση όλα αυτά να τα τηρούμε και να συνεχίσουμε σταθερά την πορεία μας με το μήνυμα του άσματος: «οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η αγάπη μένει». Κι αν όλα, λοιπόν, τριγύρω αλλάζουνε, εμείς να ζούμε με την αγάπη για το χωριό μας, για την ιερή γη των προγόνων μας, την οποία για αιώνες πότισαν με τον τίμιο ιδρώτα τους, για την όμορφη Καλλίτσαινα, για τη δική μας Ιθάκη, για τον δικό μας παράδεισο.
Με αυτά σας ευχαριστώ και πάλι όλους. Σας χαιρετώ και σας παρακαλώ να δώσετε τις ευχές και τους χαιρετισμούς μου στις οικογένειές σας, καθώς και σε όλους τους γνωστούς και φίλους. Και πάλι Καλή Ανάσταση.

Καλλίτσαινα, 27 Μαρτίου 2023

Με ιδιαίτερη τιμή
Δημήτρης Γεωργόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου