Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Ψάρι Μεσσηνίας: 50 χρόνια πίνουν νερό από αμιαντοτσιμεντοσωλήνες

Την έντονη διαμαρτυρία τους που το χωριό Ψάρι του Δήμου Οιχαλίας εξακολουθεί να υδρεύεται από δίκτυο που είναι κατασκευασμένο από αμιαντοτσιμεντοσωλήνες, εκφράζουν οι κάτοικοί του. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά τώρα προχώρησαν σε έγγραφη διαμαρτυρία, συγκεντρώνοντας μάλιστα και περίπου 250 υπογραφές. 
Επιστολή 
Την επιστολή με τις υπογραφές έχουν ήδη στείλει στη δήμαρχο Οιχαλίας, στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Όπως σημειώνουν, κατ’ επανάληψη με αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου, παραστάσεις των τοπικών συλλόγων της περιοχής, αλλά και μεμονωμένους κατοίκους της Κοινότητας, έχουν κάνει γνωστό ότι το χωριό υδρεύεται μέσω ενός πεπαλαιωμένου (τουλάχιστον 50 ετών) δικτύου από αμιαντοτσιμεντοσωλήνες
«Ασφαλώς γνωρίζετε ότι η χρήση του εξαιρετικά ακατάλληλου καρκινογόνου αμιάντου έχει καταργηθεί από το 2005 σύμφωνα με την 1999/77/ΕΚ οδηγία. Στο Ψάρι έγινε έργο προ 15 ετών περίπου για την αντικατάσταση του παλαιού δικτύου, με πλαστικούς σωλήνες, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ποτέ δε λειτούργησε παρά μόνο ένα κομμάτι λειτουργεί παράλληλα με το παλαιό και ουδέποτε συνδέθηκε με τη δεξαμενή, λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων, όπως μας πληροφόρησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας», ενημερώνουν τους αρμοδίους. 
Αιτήματα
Οι κάτοικοι που υπογράφουν την επιστολή ζητούν από τους αρμοδίους του Δήμου και της Περιφέρειας: 
-Τη σύνταξη τεχνικής μελέτης για την κατάργηση των αμιαντοσωλήνων και την επέκταση των πλαστικών σε όλο το δίκτυο και σύνδεσή τους με τη δεξαμενή. 
-Την ένταξη του έργου μετά τη διαβούλευση στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021. 
-Την ένταξη του έργου στον προϋπολογισμό του 2021. Ενδεικτικά η δαπάνη προϋπολογίζεται σε 150.000 ευρώ. 
Καταλήγοντας, υπογραμμίζουν ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί και θα αγωνιστούν με όλα τα μέσα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, της δικής τους και των παιδιών τους. 

Πηγή: tharrosnews.gr, της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου